Iznimno inteligentne životinje: Dupini liječe kožne bolesti trljanjem o koralje i spužve

Dupini liječe kožne bolesti trljanjem o koralje i spužve

Poput ljudi i dupini ponekad pate od bolesti kože. Ljudi se liječe korištenjem umirujućih masti i krema, a indopacifički dobri dupini (Tursiops aduncus) trljaju kožu o koralje i spužve koji imaju ljekovita svojstva.

Do tog su saznanja došli švicarski i njemački znanstvenici, a te su rezultate istraživanja objavili u časopisu iScience.

Studija, u kojoj je sudjelovala Angela Ziltener, biologinja za divlje životinje na Sveučilištu u Zürichu, pokazuje da su dupini vrlo selektivni kada je posrijedi izbor koralja za samoliječenje, piše portal ScienceDaily.

Prvi je put znanstvenica uočila da se ove životinje trljaju o koralje i spužve prije 13 godina za vrijeme istraživanja u sjevernom dijelu Crvenog mora:

Nikada ranije nisam vidjela takvo ponašanje dupina i bilo mi je sasvim jasno da točno znaju koje koralje biraju. Tada sam pomislila da za to mora postojati razlog.

Istraživači su tijekom svakodnevnih zarona pratili ponašanje dupina te su identificirati i uzimali uzorke koralja o koje su dupini trljali svoju kožu.

Primijetili su da trljanjem o koralje dupini uznemiruju sićušne polipe koji čine koraljne zajednice, a ti beskralješnjaci ispuštaju sluz, koja je u ovome slučaju ljekovita.

Rumphella aggregata
FOTO: Shutterstock (Rumphella aggregata)

Nakon analize uzoraka znanstvenici su otkrili da gorgonski koralj Rumphella aggregata, koralj Sarcophyton i spužva Ircinia proizvode tvar s antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima, iz čega su zaključili da sluz koralja i spužvi služi za regulaciju mikrobioma kože dupina i za liječenje infekcija.

S obzirom na to da su dupini iznimno inteligentne životinje, istraživači tvrde da s namjerom biraju spomenute koralje i spužve kako bi obložili nadražene dijelove kože gnjecavom sluzi punom metabolita, poput masti koja se propisuje ljudima za ublažavanje osipa.

Još jedna životinjska vrsta koja pribjegava samoliječenju

Ako je njihova hipoteza točna, dupini će biti još jedna životinjska vrsta na popisu onih koje pribjegavaju samoliječenju.

Razne životinje, od velikih majmuna do kukaca, koriste “prirodne lijekove”, odnosno specifične biljke s određenim svojstvima protiv raznih bolesti te za zaštitu od parazita kako bi ostale zdrave.

Ovime se bavi zoofarmakognozija koja proučava na koji način divlje životinje koriste lišće, korijenje, sjemenke, minerale, koralje itd. za liječenje raznih bolesti.

Još jedna životinjska vrsta koja pribjegava samoliječenju
FOTO: Shutterstock

Glavna autorica studije, Gertrud Morlock, analitička kemičarka i znanstvenica za hranu na Sveučilištu Justus Liebig Giessen u Njemačkoj pojasnila je da opetovano trljanje dupina o koralje omogućuje aktivnim metabolitima prodor u njihovu kožu.

Tom je zaključku prethodilo ispitivanje molekularnog sastava sluzi s uzoraka koralja i spužvi s dvaju grebena.

Nakon više testiranja Morlock i njezini kolege identificirali su 17 metaboličkih spojeva koji su se borili protiv raznih vrsta bakterija te su spriječili razvoj štetnih staničnih procesa na koži i uravnotežili hormone kože dupina:

Ovi im metaboliti pomažu u postizanju homeostaze kože i korisni su za za profilaksu ili dodatno liječenje mikrobnih infekcija.

Znanstvenici ističu da rezultati njihovih istraživanja ukazuju na hitnu potrebu zaštite koraljnih grebena zbog dupina, ali i ostalih životinjskih vrsta.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu