Kreme za sunčanje ubijaju koralje

zastita od sunca

Dnevno korištenje kozmetičkih krema sa zaštitnim faktorom SPF 15 i više, opće je priznato kao najbolje sredstvo zaštite od raka kože i oštećenja kože povezanih sa starenjem. Međutim, kemikalija koja se u njima koristi, ima pogubne utjecaje na okoliš.

Novo istraživanje objavljeno u Archives of Environmental Contamination and Toxicology pokazuje da i najmanje količine oksibenzona, sastojka više od 3.500 različitih proizvoda za zaštitu od sunčevih zraka, djeluju na uništavanje koralja i koraljnih grebena.

Osoba koja cijeli dan provede na plaži potroši i do 100-tinjak ml sredstva za zaštitu, ako ih nanosi nakon plivanja, brisanja ručnikom ili znojenja. Pomnožimo li to s brojem kupača na plaži, opasnost za okoliš postaje vrlo ozbiljna.

Zagađenje oksibenzonom se uglavnom događa u blizini kupališnih mjesta, ali pronalzimo ga na stijenama udaljenim i 20-ak milja od obale kamo dospijeva putem otpadnih voda. Kemikalija je izrazito toksična za mlade koralje.Kreme za sunčanjeNajniža koncentracija kod koje je uočen toksični učinak je bila 62 dijela na trilijun To je ekvivalent za kap vode u šest i pol olimpijskih bazena.

Oko američkih Djevičanskih otoka je pronađena koncentracija oksibenzona 23 puta veća od one koja se već smatra toksičnom za koralje. U Karibima je izgubljeno već oko 80% koraljnih grebena. 

Znanstvenici preporučuju korištenje alternativnih načina zaštite od sunčanih zraka – kreme za sunčanje bez oksibenzona te nošenje zaštitne odjeće i kupaćih kostima na plaži.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu