Prijeti nam nova vrsta otpada koju nesvjesno stvaramo, a većina nas ne zna ni što on jest

Prijeti nam nova vrsta otpada koju nesvjesno stvaramo

Prijeti nam nova vrsta otpada – vrijeme je da upoznamo digitalni otpad! Postoje velike šanse da digitalni otpad za samo nekoliko godina postane jedan od najvećih svjetskih zagađivača, a većina nas ne zna ni što on jest. Smanjenjem digitalnog otpada i sprječavanjem njegova nastanka značajno smanjujemo ugljični otisak i potencijalno umanjujemo njegovu buduću prijetnju.

Što je digitalni otpad?

Digitalni otpad (eng. digital waste) novi je pojam kojim se definira okolišna posljedica lošeg upravljanja digitalnim podacima. Drugim riječima, digitalni otpad podatkovni je otpad koji nastaje pohranjivanjem velikog broja informacija u digitalnom (online) obliku.

Ako vam je sve ovo još uvijek nejasno, laički govoreći, to je sve ono što koristimo ili uploadamo na internetu bez prevelike svrhe – nepotrebni mailovi, bezbroj aplikacija koje čekaju svoj trenutak ili 35 fotografija zalaska sunca od kojih je 10 mutnih, a 20 identičnih.

Kako bismo shvatili način na koji digitalni otpad uopće može utjecati na okoliš, za početak moramo razumjeti što je to uopće internet.

Digitalni otpad (eng. digital waste) novi je pojam kojim se definira okolišna posljedica lošeg upravljanja digitalnim podacima
FOTO: Shutterstock

Znamo li uistinu što je internet?

Većina nas svakodnevno koristi razne gadgete i vješto barata online svijetom i novim trendovima. Ipak, kad bi nas netko posjeo i upitao kako naša online stvarnost zaista radi, vjerojatno bismo se dobro namučili u pronalasku potpunih odgovora, kao npr. na pitanje kako internet funkcionira.

Vjerojatno svi znamo kako je internet sustav kompjuterskih mreža. Ono što nam je manje poznato jest kako se internet oslanja na fizičke servere u podatkovnim središtima diljem svijeta. Ta su središta povezana s više od pola milijuna kabela koji prolaze kroz oceane, prekidačima i ruterima koji trebaju energiju koja će ih pokretati, i tad u priču ulaze fosilna goriva. Što vodi do sljedećeg zaključka – svaka aktivnost na internetu povećava ugljični pritisak na naš planet.

Digitalni otpad – najveći zagađivač budućnosti

Sve većom digitalizacijom povećava se količina korištenih podataka i predviđa se da će do 2025. godine digitalni otpad postati jedan od najvećih zagađivača.

Zelena čistka donosi podatke kako internet i njegovi povezani sustavi proizvedu čak 900 milijuna tona CO2 godišnje.

Samo 20 e-poruka dnevno jednake su prosječno 1.000 km prijeđenih automobilom, a jedno pretraživanje na Googleu zahtjeva energije kao gorenje žarulje od 60 W 17 sekundi. Ipak, ako uzmemo u obzir činjenicu kako se 90 % online podataka nakon tri mjeseca nikad više ne koristi, možemo zaključiti kako postoji način na koji možemo drastično smanjiti utjecaj ovog novog i modernog problema.

Kako smanjiti digitalni otpad
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti digitalni otpad?

U nastavku saznajte rješenja za smanjenje digitalnog otpada.

1. Napravite digitalnu čistku

Ovo proljeće, uz standardno čišćenje svojeg životnog prostora, očistite i svoje laptope i pametne telefone. Obrišite sav nepotrebni sadržaj – ponavljajuće i mutne fotografije i datoteke, aplikacije koje niste dugo koristili ili prerijetko koristite. Također, isključite sve nepotrebne notifikacije za čisti uređaj, ali i čistu glavu.

2. Održavajte svoje uređaje čistima

Kako biste se spasili od gubljenja nekoliko sati (a možda i dana) za sortiranje svih datoteka, fotografija i videozapisa u budućnosti, potrudite se na vrijeme izbrisati sve što vam je suvišno, odmah po stvaranju ili prebacivanju sadržaja.

3. Dovedite svoju e-poštu u red

Ako ste od onih koji imaju i nekoliko računa za e-poštu, a većina ih je napunjena tisućama nikad otvorenih e-poruka, vrijeme je za promjene.

Obrišite račune koji su groblje akcija, ponuda, newslettera i drugih oblika digitalnog otpada koje vam neće nikada koristiti i ostavite funkcionalnim, po mogućnosti, samo jedan račun s kojim ćete se odjaviti od svih spamova koji vam ne služe. Također, suzdržite se od slanja kratkih i nepotrebnih e-poruka kao što su “Primljeno.” i “Hvala.”.

Dovedite svoju e-poštu u red
FOTO: Shutterstock

4. Pametno pretražujte

Pri pretraživanju pojmova pokušajte biti što usmjereniji i konkretniji kako biste smanjili broj potrebnih googlanja. Također, pretraživanja koja više ne koristite zatvorite, pogotovo na pametnim telefonima na kojima se često zna nakupiti mnogo nekorištenih tabova. Dodatno, istražite tzv. eco-friendly tražilice.

Načine kojima ovu godinu možete obilježiti smanjenjima svih vrsta otpada pročitajte u članku Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce “Neka 2023. bude u znaku smanjena otpada!“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu