Hrpa lokacija za “punjenje baterija”: Znate li koji je najzeleniji grad u Hrvatskoj?

Osijek

Srce Slavonije, četvrti grad po veličini u Lijepoj Našoj, ali i najzeleniji hrvatski grad s najviše parkova – to je Osijek! Grad na Dravi proglašen je i hrvatskim eco cityjem jer je među najnaprednijim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivog razvoja.

Osječani su i najmarljiviji u odvajanju otpada, više nego Zagrepčani, Splićani i Riječani.
Najzeleniji hrvatski grad s najviše parkova
FOTO: Shutterstock

Sakuntalin park

Osijek ima 17 parkova i perivoja, više nego trgova. Također, najljepšim parkom u Hrvatskoj proglašen je upravo secesijski Sakuntalin park, izgrađen 1890., kojem ne nedostaje šarenog cvijeća i lijepo uređenih zelenih površina. Osim samog naziva, zanimljivo je da Sakuntalin park, odnosno Šetalište Petra Preradovića čuvaju dvije sfinge, predstavlja ovaj divan slavonski grad Punkufer.hr.

Sakuntalin park
FOTO: Shutterstock

Perivoj kralja Petra Krešimira IV.

Mnogi Osječani više vole šetati Perivojem kralja Petra Krešimira IV. u društvu krošanja šarolikog drveća, stazama koje se granaju na sve četiri strane svijeta. Lijepi primjerak francuske vrtne arhitekture prostire se na više od 24.000 četvornih metara, a poznavateljima biljnog svijeta moglo bi biti zanimljivo da ondje rastu ginko, Weymounthov bor i tvrdi drijen.

Krošnje u Osijeku
FOTO: Shutterstock

Perivoj kralja Tomislava

Na putu od Perivoja kralja Petra Krešimira IV. do Perivoja kralja Tomislava ima dovoljno klupa za odmor, a zastati možete i u Europskoj aveniji s lijepim drvoredom gorskog javora. U Perivoju kralja Tomislava nalazi se i fontana hrvatsko-mađarskog prijateljstva u znak podrške Osijeka i Pečuha.

Klupa za odmor u Osijeku
FOTO: Shutterstock

Perivoj kralja Držislava

Južno od Tvrđe nalazi se Perivoj kralja Držislava, koji se nekada zvao Parkom Moše Pijade. U tom lijepom perivoju geometrijskog tlocrta smjestio se i spomenik Roberta Frangeša Mihanovića palim domobranima. Na mjestu današnjeg Perivoja kralja Držislava u prošlosti se nalazio Olimp, naziv za uzvisinu koja je nastala na ruševinama utvrda starog grada Osijeka i omiljeno mjesto za dječju igru.

Viseći Pješački most u Osijeku
FOTO: Shutterstock

Promenada i viseći Pješački most

Osim parkovima i perivojima, Osijek je ponosan i na ukusnu, bogatu hranu i tople, gostoljubive domaćine. Također, treba prošetati i Promenadom, na kojoj brojni biciklisti, trkači i šetači pune baterije na suncu uz rijeku, kao i visećim Pješačkim mostom, od kojeg možete krenuti prema najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu