Zagreb među 100 gradova za postizanje klimatske neutralnosti do 2030.

Zagreb među 100 gradova za postizanje klimatske neutralnosti do 2030

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., izvijestila je Europska komisija.

Više od 65 % potrošnje energije u svijetu i više od 70 % emisija ugljičnog dioksida odnosi se na gradska područja, u kojima žive tri četvrtine stanovništva Unije.

Radi osmišljavanja potrebnih inovacija za postizanje klimatske neutralnosti do 2030., iz programa “Obzor Europa za razdoblje 2022. – 2023.izdvojit će se 360 milijuna eura. Mjere će se usredotočiti na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje.

Europska unija pomaže savjetima i financijskim sredstvima

Gradovima će biti pruženi prilagođeni savjeti i pomoć na platformi koja će se pokrenuti u sklopu projekta “NetZeroCities”, ali i financijska sredstva i mogućnost pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima. Takozvana misija za gradove također otvara prilike za razmjenu primjera dobre prakse među građanima, čije uključivanje i potiče.

Zagreb među 100 gradova za postizanje klimatske neutralnosti do 2030
FOTO: Getty Images

Gradovi će izraditi ugovore, koji će uključivati plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, a u tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor.

Ukupno se 377 europskih gradova prijavilo za sudjelovanje u projektu, a u 100 odabranih gradova živi 12 % stanovništva EU-a. Misija za gradove jedna je od pet misija Unije usmjerenih na globalne izazove poput klimatskih promjena, obnove prirode i borbe protiv raka.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu