Otok Krk nadomak titule prvog europskog otoka koji nosi status certificiranog “zero waste” otoka

Otok Krk nadomak titule prvog europskog otoka koji nosi status certificiranog zero waste otoka

Godinu dana od stjecanja statusa kandidata za “zero waste” certifikat, sedam jedinica lokalne samouprave na otoku Krku unaprijedilo je svoje sustave gospodarenja otpadom i stiglo bliže tom prestižnom certifikatu najboljih praksi u Europskoj uniji, priopćila je Zelena akcija.

Iz Zelene akcije, nacionalne koordinatorice mreže Zero Waste Europe, su istaknuli: 

Krk je unaprjeđenjem sustava odvajanja na dobrom putu da ostvari 70 % odvojenog prikupljanja do 2025. Već se danas na otoku uspješno odvaja oko 62 % otpada, što je napredak u odnosu na 59 % u 2020. te daleko iznad prosjeka u Hrvatskoj.

Uz to, dodali su, u proteklih je godinu dana na Krku usvojen i novi cjenik odvoza otpada, a u završnoj je fazi sustav naplate miješanog otpada po količini, koji će dodatno potaknuti stanovnike na smanjenje neodvojenog otpada.

Tim povodom na Krku je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Zelene akcije i komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk predstavili dosadašnje rezultate i daljnje planove.

Ambiciozan cilj od 70 % odvojenog prikupljanja otpada

Zelena akcija vjeruje da će Krk implementacijom planiranih mjera vrlo brzo postati prvi europski otok koji nosi status certificiranog “zero waste” otoka, na korist i ponos svih nas. Ponikve će nastaviti suradnju sa stručnjacima iz Zelene akcije i mreže Zero Waste Europe kako bi što prije stigli do cilja.

Ponikve su u ime Grada Krka te općina Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat i Malinska – Dubašnica lani usvojile međunarodnu Zero Waste strategiju koja je definirala ambiciozan cilj od 70 % odvojenog prikupljanja otpada te provođenje aktivnosti smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja. Zajedno sa Zelenom akcijom krenuli su u provedbu aktivnosti prema kriterijima za dobivanje “zero waste” certifikata.

Ambiciozan cilj od 70 % odvojenog prikupljanja otpada te provođenje aktivnosti smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja
FOTO: Shutterstock

Izradili su analizu sastava otpada na temelju koje je kreiran “zero waste” plan gospodarenja otpadom s mjerama i aktivnostima za naredno razdoblje. Uz ostalo, u planu je izrada posebne studije o utjecaju turizma koja će definirati specifične mjere za smanjenje otpada, a u unutrašnjosti Krka se u proteklih godinu dana nastavilo s podjelom individualnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od vrata do vrata, dok su oni s javnih površina uklonjeni.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu