Neravnoteža bakterija u oku može dovesti do ovih bolesti

postoje razlike u mikrobnom sastavu između zdravih očiju i onih koje pate od suhog oka

Koncept mikrobioma, koji obuhvaća različite mikrobne zajednice koje žive unutar gastrointestinalnog trakta, široko je poznat. Međutim, manje su poznati mikrobiomi koji postoje u raznim drugim dijelovima tijela, kao što su koža, usta, nos, uši i oči.

Nedavni znanstveni fokus pomaknuo se prema istraživanju mikrobioma oka i njegovih potencijalnih implikacija na bolesti povezane s očima, osobito sindrom suhog oka, koji pogađa značajan dio globalne populacije.

Nedavna studija, predstavljena na godišnjem sastanku Američkog društva za biokemiju i molekularnu biologiju, otkrila je razlike u mikrobnom sastavu između zdravih očiju i onih koje pate od suhog oka.

Što je mikrobiom oka?

Mikrobiom oka odnosi se na skup bakterija i mikroorganizama koji se nalaze na očnoj spojnici i rožnici. Disbioza ili neravnoteža u crijevnom mikrobiomu povezana je sa širenjem patogenih mikroba u druge dijelove tijela, uključujući oči, što ukazuje na paralele između crijevnog i očnog mikrobioma.

Osim sindroma suhog oka, istraživači istražuju utjecaj mikrobioma oka na razne očne bolesti kao što su makularna degeneracija povezana sa starenjem, glaukom, dijabetička retinopatija i katarakta.

mikrobiom oka
FOTO: Shutterstock

Studija, koju su vodili istraživači sa Stephen F. Austin State University, analizirala je uzorke očiju pojedinaca sa i bez suhog oka koristeći tehnike sekvenciranja. Nalazi su otkrili razlike u mikrobnoj dominaciji, pri čemu je Acinetobacter prevladavao u mikrobiomima onih sa suhim okom.

Razumijevanje ovih mikrobnih varijacija moglo bi potencijalno poboljšati dijagnostičke i terapijske strategije ne samo za suho oko, već i za druga očna stanja.

Multifaktorijalna priroda liječenja suhog oka

Stručnjaci ovo istraživanje smatraju obećavajućim smjerom za rješavanje složenosti sindroma suhog oka i predviđaju daljnja istraživanja modificiranja mikrobioma oka, kako bi se ublažili simptomi i poboljšali ishodi za pogođene osobe.

Studija naglašava multifaktorijalnu prirodu liječenja suhog oka, pri čemu je važan utjecaj mikroba u terapijskim pristupima. Očekuje se da će buduća istraživanja dublje istražiti ulogu mikrobioma oka u različitim očnim stanjima, nudeći uvid u potencijalne načine liječenja i genetske implikacije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pelc, C. (2024). How dry eye affects the eye’s microbiome. Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu