Rivotril tablete – Uputa o lijeku

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Djelatna tvar:

klonazepam

Sastav

1 tableta sadrži 0,5 mg odnosno 2 mg klonazepama.

Tvorničko ime registrirano u RH:

Rivotril

Farmakoterapijska skupina:

Antiepileptik

Primjena

Terapijske indikacije

Klonazepam se koristi za liječenje epilepsije u dojenčadi, djece i odraslih.

Djelovanje

Klonazepam pokazuje farmakološke osobitosti koje su zajedničke svim benzodiazepinima, a to su antikonvulzivni, sedativni, mišićno relaksirajući i anksiolitični učinci.

Brzo djeluje supresivno na mnoge tipove paroksizmalne aktivnosti uključujući i emisije šiljak-val u apsansnim napadajima (petit mal), spore zašiljene valove, generalizirane zašiljene valove, šiljke s temporalnom ili drugom lokacijom te nepravilne šiljke i valove.

Supresivno djelovanje redovitije je u generaliziranim nego u fokalnim EEG abnormalnostima. Sukladno tim nalazima klonazepam povoljno djeluje na generalizirane i fokalne epilepsije.

Indikacije

Većina kliničkih oblika epilepsije u dojenčadi i djece, naročito u tipičnim i atipičnim napadima (Lennox sindrom), spazmi s klimanjem, primarni ili sekundarni generalizirani toničko-klonički napadi.

Rivotril se također može koristiti kod epilepsije odraslih i fokalnih napada.

Kontraindikacije

Rivotril se ne smije davati bolesnicima preosjetljivim na klonazepam ili bilo koju pomoćnu supstanciju, bolesnicima ovisnim o lijekovima, drogama ili alkoholu te bolesnicima koji boluju od mijastenije gravis.

Doziranje

Doziranje Rivotrila mora se pojedinačno prilagoditi prema kliničkom odgovoru i toleranciji bolesnika na lijek.

U pravilu, Rivotril se daje kao terapija niske doze jednim lijekom u bolesnika u kojih je tek dijagnosticirana bolest, koji nisu rezistentni na terapiju.

Peroralno liječenje

Da se izbjegnu nuspojave na početku liječenja, važno je progresivno povećavati dnevnu dozu dok se ne postigne doza održavanja koja odgovara pojedinačnom bolesniku.

Početna doza za dojenčad i djecu do deset godina starosti (ili 30 kg tjelesne težine) je 0,01-0,03 mg/kg dnevno.

Djeci starijoj od deset godina (ili težoj od 30 kg) i odraslima preporučuje se početna doza od 1-2 mg dnevno.

Doza održavanja za dojenčad i djecu do 10 godina starosti (ili 30 kg težine) je 0,05-0,1 mg/kg dnevno.

Djeci od 10-16 godina starosti (ili težoj od 30 kg) preporučuje se doza od 1,5-3 mg dnevno, a odraslima 2-4 mg dnevno. Kad se postigne doza održavanja, dnevna doza može se davati navečer u jednoj dozi. Ako bude potrebno nekoliko doza, najveću treba davati navečer.

Doza održavanja najbolje se postiže nakon jednog do tri tjedna liječenja.

Da bi se najbolje prilagodila doza djeci treba davati tablete od 0,5 mg. Križno urezane tablete od 0,5 mg olakšavaju davanje manjih dnevnih doza odraslima u početnim fazama liječenja.

Maksimalna terapijska doza za odrasle iznosi 20 mg dnevno.

Posebne upute za doziranje

Rivotril se može davati istovremeno s jednim ili više drugih antiepileptičkih sredstava, a u tom se slučaju doza svakog lijeka mora podesiti kako bi se postigao najbolji učinak.

Liječenje se Rivotrilom ne smije prekinuti odjednom, kao i s drugim antiepileptičkim lijekovima, već dozu treba postupno smanjivati.

Mjere opreza

Rivotril se mora vrlo oprezno prepisivati u slučaju spinalne ili cerebelarne ataksije, akutnog trovanja alkoholom, drugim antiepileptičnim lijekovima, hipnoticima, analgeticima, neuroleptičkim sredstvima, antidepresivima ili litijem, u slučaju teškog oštećenja jetre (na pr. ciroze jetre), ili ako bolesnik pati od apneje tijekom sna.

Starijim bolesnicima, bolesnicima s prethodnom bolešću respiratornog sustava (na pr. kroničnom opstruktivnom bolešću pluća), bubrega ili jetre, kao i bolesnicima koji se liječe lijekovima koji djeluju na središnji živčani sustav ili antikonvulzivnim (antiepileptičkim) sredstvima treba vrlo pažljivo prilagođavati dozu.

Trudnoća i dojenje

Za vrijeme trudnoće Rivotril se može davati samo ako je neophodno indicirano.

Davanje visokih doza ili trajno davanje niskih doza u posljednjem tromjesečju trudnoće ili za vrijeme porođaja može uzrokovati nepravilno kucanje srca nerođenog djeteta, hipotermiju, hipotoniju, blagu respiratornu depresiju i loše sisanje novorođenčeta.

Treba držati na umu da i sama trudnoća i nagli prestanak davanja lijeka može dovesti do pogoršanja epilepsije.

Rivotril se ne smije davati za vrijeme dojenja budući da prelazi u majčino mlijeko. Ako postoje neophodne indikacije za primjenu Rivotrila, treba prekinuti dojenje.

Nuspojave

Sljedeće nuspojave relativno su česte:

  • zamor, pospanost, malaksalost, vrtoglavica i ataksija.

Ove su pojave obično privremene i najčešće nestaju za vrijeme liječenja ili spontano ili smanjenjem doze. Uočeni su i:

  • agitacija, ekscitacija, iritabilnost, agresivno ponašanje, poremećaj koncentracije, usporene reakcije i anterogradna amnezija.

Kad liječenje traje duže vrijeme ili se daju velike doze, mogu se pojaviti:

  • reverzibilni poremećaji, kao što je usporen ili nerazgovjetan govor, smanjena preciznost pokreta ili poremećaji vida (dvostruki vid, nistagmus).

Moguća je respiratorna depresija naročito kad se klonazepam daje intravenski. U dojenčadi i male djece Rivotril može izazvati pojačano stvaranje sline i bronhijalnu sekreciju.

Za vrijeme dugotrajnog liječenja mogu se pojaviti simptomi apstinencije, pogotovo ako se dnevna doza naglo smanji.

Stoga valja izbjegavati nagli prestanak primjene lijeka, a liječenje, čak i kratkotrajno, treba završiti tako da se postupno smanjuju dnevne doze.

Liječenje benzodiazepinima kao što je klonazepam može izazvati ovisnost.

Interakcije

Rivotril se može davati istovremeno s jednim ili više drugih antiepileptika, a u tom se slučaju mora prilagoditi doza svakog lijeka kako bi se postigao optimalni učinak.

Pri istovremenom liječenju fenitoinom ili primidonom povremeno je primijećeno povećanje koncentracija tih dviju supstanci u serumu.

Kombinacija klonazepama s valproičnom kiselinom može povremeno izazvati petit mal status epilepticus.

Istovremeno uzimanje Rivotrila i drugih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav može dovesti do uzajamnog pojačanja djelovanja, što je posebice izraženo u prisustvu alkohola.

Oboljeli od epilepsije ne smiju ni u kojem slučaju uzimati alkohol za vrijeme liječenja Rivotrilom, budući da alkohol može izmijeniti djelovanje lijeka, smanjiti učinkovitost liječenja ili dovesti do neočekivanih nuspojava.

Napomene

Oprema

50 tableta od 0,5 mg

30 tableta od 2 mg

Članak objavljen:

Saznajte više o epilepsiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.71 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rivotril, rivotril tablete, klonazepam, rivotril iskustva, rivotril lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu