Plivit D3 kapi – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Vitamin D i analozi

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza

Opis

Sastav

1 ml (20 kapi) otopine sadržava 4000 i.j. kolekalciferola.
Pomoćne tvari: metil parahidroksibenzoat, butilhidroksitoluen, polietoksilirano ricinusavo ulje, propilenglikol.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

Kapi, otopina; 10 ml Farmakoterapijska skupina i djelovanje Plivit D3 kapi sadržavaju vitamin D3 (kolekalciferol) u vodenoj otopini.

Vitamin D3 je esencijalan za apsorpciju i iskorištavanje kalcija i fosfata u organizmu te za ugrađivanje kalcija u kosti.

Zajedno s paratiroidnim hormonom i kalcitoninom regulira serumsku koncentraciju kalcija i fosfata. Osim što stimulira apsorpciju kalcija iz tankog crijeva , također mobilizira kalcij iz kosti.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju. Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.

Čuvati na hladnom mjestu (8-15 c), zaštićeno od svjetlosti.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Prevencija rahitisa u dojenčadi i male djece, osobito pri neadekvatnoj prehrani (hrana s premalo vitamina D, smanjena apsorpcija) i kada je izlaganje suncu onemogućeno (zimski mjeseci), te nadoknada povećanih potreba u trudnica i dojilja.

Doziranje

Doziranje i način uporabe

Dojenčad u toku prve godine života: 2-5 kapi (400-1000 i. j.) na dan, ovisno o preporuci liječnika.

Djeca starija od jedne godine, trudnice i dojilje: 2 kapi (400 i. j.) na dan. Kapi se uzimaju u žličici soka ili mlijeka.

Jedna kap sadržava približno 200 i.j. kolekalciferola.

Predoziranje

Znakovi predoziranja mogu se pojaviti pri različitim dozama vitamina D, što ovisi o individualnim zanačajkama pojedinca.

U odraslih se mogu pojaviti nakon primjene 20000 do 60000 i.j. ili više na dan tijekom nekoliko tjedana ili mj6seci, a u djece nakon primjene 2000 do 4000 i.j. tijekom nekoliko mjeseci, ali i nakon jednokratnog uzimanja velikih količina.

Posljedica kroničnog predoziranja vitaminom D3 je hiperkalcemija čiji su rani simptomi opstipacija, mučnina i povraćanje (češće u djece) te proljev, suhoća usta žeđ, gubitak apetita, slabost, glavobolja, češće mokrenje.

Hiperkalcemija može rezultirati generaliziranom kalcifikacijom krvnih žila, bubrega i ostalih mekih tkiva s posljedičnom hipertenzijom, srčanim ili bubrežnim zatajenjem.

U djece može biti zaustavljen rast. Treba prekinuti uzimanje vitamina D3 uzimati hranu bez kalcija i mnogo tekućine.

Te mjere obično su dovoljne, ali vitamin D3 može se zadržati u masnom tkivu, pa simptomi predoziranja mogu perzistirati i tjednima nakon što je unos prekinut.

Takvi bolesnici mogu se liječiti glukokortikoidima, a samo teška hiperkalcemija zahtijeva intenzivnu terapiju.

Mjere opreza

Zbog mogućnosti unošenja prevelikih količina kolekalciferola u organizam, treba voditi računa o ukupnom dnevnom unosu vitamina D iz svih izvora (drugi vitaminski pri pravci, mlijeko obogaćeno vitaminom D, riblje ulje, ribe i jaja su prirodni izvori vitamina D).

Ukupni dnevni unos vitamina D ne bi trebao biti viši od 1000 i.j. kako u djece, tako i u trudnica i dojilja.

Kontraindikacije

Hiperkalcemija.

Posebna upozorenja

Dojenčad mogu biti jače osjetljiva na učinke vitamina; D3 te ga u ovoj dobnoj skupini valja davati s oprezom.

Vitamin D3 valja davati s oprezom osobama s oštećenom bubrežnom funkcijom ili kamencima te srčanim bolesnicima, zbog povećane opasnosti u slučaju hi.perkalcemije.

Trudnoća i dojenje

Zbog povećane potrebe za vitaminom D, ovaj je lijek indiciran tijekom trudnoće i dojenja, ali propisana se doza ne smije prekoračiti.

Nuspojave

Nuspojave se nakon uzimanja preporučenih doza Plivita D3 općenito ne javljaju. O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Istodobna primjena vitamina D3 s pripravcima koji sadržavaju velike količine kalcija ili s tiazidskim diureticima povećava opasnost od hiperkalcemije. Kolestiramin, kolestipol, neomicin i mineralna ulja smanjuju apsorpciju vitamina D3 iz probavnog sustava.

Antikonvulzivi (fenitoin, barbiturati) mogu smanjiti djelovanje vitamina D3 Primjena vitamina D3 s antacidima koji sadržavaju magnezij može uzrokovati hipermagnezemiju.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: d3 kapi, plivit d3, d3 kapi za bebe, d3 kapi za odrasle, vitamin d3 kapi, ad kapi za odrasle, d3 kapi do kada se piju, vitamin d kapi za odrasle, d3 kapi kako davati, vitamin d kapi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Plivit D3 kapi – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.