Vitamin D3 kapi – zdravstvene dobrobiti i razlike od vitamina D2

vitamin D3

O važnosti vitamina D govore nam od malih nogu, a povezujemo ga sa suncem jer izlaganje sunčevoj svjetlosti potiče proizvodnju vitamina D u organizmu.

Jedan od tipova ovog vitamina je vitamin D3 ili kolekalciferol koji označava vitamin D životinjskog porijekla. S druge strane, vitamin D2 nije životinjskog porijekla. 

U nastavku članka pročitajte više o ulogama vitamina D u organizmu te načinu upotrebe. 

Vitamin D – njegova važnost za zdravlje

Vitamin D ima mnoge uloge i funkcije u organizmu. To su:

 • apsorpcija i iskorištavanje kalcija i fosfora,
 • prenošenje živčanih signala,
 • zgrušavanje krvi,
 • pravilan rad srca,
 • sinteza proteina za apsorpciju kalcija u gastrointestinalnom traktu,
 • ponovna apsorpcija kalcija u bubrezima,
 • pravilan rad imunološkog, kardiovaskularnog, mišićnog i živčanog sustava,
 • pravilan rad mozga i gušterače,
 • normalna mineralizacija kostiju.

S obzirom na to da vitamin D naše tijelo prirodno proizvodi prilikom izlaganja suncu, poželjno ga je nadomjestiti tijekom hladnijih mjeseci.

Tijekom zime je također smanjena površina kože koja je izložena suncu, a sunčanih dana je manje.

Neophodno je izlaganje sunčevim (UV) zrakama jer zračenje djeluje kao katalizator sintezi prekursora vitamina D. Sunčanje lica i ruku od 5 do 15 minuta dnevno je dovoljno da se osiguraju potrebne dnevne doze vitamina D.

Koncentracija vitamina D se mjeri putem koncentracije oblika 25 – OH D  u krvi (njegov oblik s OH skupinom na 25. C atomu u molekuli). Normalnom koncentracijom se smatra 75 – 125 nmol/L.

“Manjkom se smatra bilo koja koncentracija ispod 75 nmol/L, a insuficijencijom ili deficitom se smatra koncentracija ispod 50 nmol/L”, ističu stručnjaci s nutricionističkog portala Vitamini.

Kod utvrđenog nedostatka ovog vitamina potrebno je:

 • uzimati dodatak prehrani s vitaminom D,
 • uključiti u prehranu namirnice bogate vitaminom D,
 • više boraviti na suncu.

Dodatak vitamina D u obliku kapsula ili kapi čini se najboljim rješenjem za zdrav organizam i rješavanje manjka ili deficita u organizmu. 

sunce vitamin d
Foto: Photospin

Vitamin D – tipovi i razlike

Postoji nekoliko vrsta vitamina D, primjerice vitamin D3 (kolekalciferol) nastaje prilikom izlaganja ultraljubičastim sunčevim zrakama.

Vitamin D3 možemo unositi i putem hrane životinjskog podrijetla. Samo hranom ga je gotovo nemoguće dovoljno unositi u organizam.

Vitamin D2 (ergokalciferol) je većinom biljnog porijekla te se dobiva iz biljaka ili gljiva. Ovaj oblik vitamina D naše tijelo ne proizvodi samo te postoji određen broj mišljenja da se vitamin D2 ne bi trebao unositi putem dodataka prehrani.

Međutim, postoje istraživanja koja dokazuju jednaku učinkovitost vitamina D2 i vitamina D3, kao i ona koja dokazuju suprotno. 

Istraživanje američkih znanstvenika iz 2008. godine pokazuje da suplementacija vitaminom D2 ili D3 kroz period od 11 tjedana nije različito djelovala na serumsku koncentraciju 25 – hidroksivitamina D što je dokaz o njihovoj jednakoj učinkovitosti. 

Vitamin D3 – suplementacija

Ako sumnjate na nedostatak vitamina D, najbolji način da spriječite deficit jest pregled kod liječnika i procjena nutritivnog statusa organizma. 

Ovisno o rezultatima, liječnik će preporučiti koju vrstu tretmana za sprječavanje ili liječenje deficita trebate. 

Ovo je posebice važno jer se nedostatak vitamina D ne može brzo nadoknaditi, već su potrebni mjeseci dnevnog unosa vitamina kako bi se njegova koncentracija nadoknadila.

Doze vitamina do 25 mikrograma na dan, uzete iz hrane i suplemenata, su općenito sigurne za upotrebu kod opće populacije. Suplementacija nije preporučljiva zdravim osobama koje nisu u riziku od nedostatka.

Za ljude koji su u riziku od nedostatka vitamina D su preporučene preventivne doze od 1500 do 2000 IU (1 IU = 0.025 mikrograma). Gornja granica koja je dopuštena je 4000 IU.

Ako je nedostatak već dokazan, počinje se s dozom od 6000 IU dnevno u periodu od 8 tjedana te se nastavlja s preventivnim dozama od 1500 – 2000 IU.

vitamin D
Foto: Photospin

Vitamin D3 u kapima tako je odličan dodatak prehrani koji će pomoći odrati zdravu razinu vitamina D u organizmu.

Ovaj tip kapi više se preporučuje od vitamina D2, a moguće ih je kupiti u ljekarnama, prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani te drugim prodajnim mjestima.

Vitamin D3 kapi za odrasle – cijena i korištenje

Iako se kapi vitamina D3 većinom koriste za odrasle, mnoge od ovih kapi je moguće primjenjivati i kod djece, sukladno uputama na pakiranju.

Također, za savjet trebate upitati svog obiteljskog liječnika ili pedijatra. Zbog topivosti vitamina D3 u mastima preporučuje se konzumacija kapi uz obroke koji sadrže masti.

Većina kapi vitamina D3 koristi se u količinama od samo nekoliko kapi dnevno, dok je cijena kapi bez recepta otprilike 80 kuna.

Ovisno o potrebama, vitamin D poželjno je konzumirati po preporuci liječnika ili nutricionista. 

Tijelo uglavnom koristi količinu koja mu je dnevno potrebna, a ostatak se pohranjuje u tijelu. Zbog toga je moguća i hipervitaminoza vitaminom D te se ne preporučuje neoprezna upotreba ovih ili sličnih pripravaka.

Simptome hipervitaminoze D navode stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today, a mogu biti:

 • glavobolja,
 • mučnina,
 • suha usta i metalni okus u ustima,
 • proljev,
 • zatvor.
vitamin d3 kapaljka
Foto: Photospin

Vitamin D3 – nuspojave i interakcije

Vitamin D može utjecati na razinu glukoze u krvi i krvni tlak. Stoga se preporučuje oprez kad se vitamin D uzima s lijekovima koji utječu na te vrijednosti.

Djelovanje lijekova poput blokatora kalcijevih kanala (antikoagulansi i antiaritmici) može biti smanjeno ako se istovremeno primjenjuje vitamin D.

Neki antacidi (lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline) mogu sadržavati aluminij i magnezij. Ako se primjenjuju kad i vitamin D, on može utjecati na nakupljanje tih minerala u tijelu i dovesti do toksičnosti.

Neki pripravci na bazi mineralnih ulja i antikonvulzivi mogu dovesti do snižavanja koncentracije vitamina D u krvi.

Povećano uzimanje vitamina D se ne preporučuje kod stanja poput:

 • ateroskleroze,
 • bolesti jetre i bubrega,
 • tuberkuloze,
 • hiperparatireoidizma,
 • histoplazmoze.

Vitamin D3 – iskustva upotrebe

Većina korisnika vitamina D primjećuje pozitivno djelovanje i poboljšanje u razinama vitamina u organizmu kroz nekoliko mjeseci.

Kao što smo već napomenuli, kronični nedostatak vitamina D teško je nadoknaditi, a sam proces ne ide preko noći. Očekivano poboljšanje stoga se očekuje kroz 1 – 3 mjeseca uzastopnog korištenja.

Neke od najčešće konzumiranih kapi vitamina D3 na našem tržištu su Oleovit D3 i Plivit D3 kapi.

Mogu se uzeti na recept kod obiteljskog liječnika ili pedijatra nakon pregleda, ako za to postoji potreba.

S druge strane, postoje i brojne kapi koje je moguće kupiti bez odlaska liječniku, a najbolje ih je potražiti u trgovinama zdrave hrane i dodataka prehrani.

Vitamin D nemojte koristiti bez prethodne konzultacije s liječnikom ili farmaceutom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Blažić, N. (2006) Izlaganje suncu, zaštita od sunca i vitamin D. PLIVA Zdravlje.
 2. Bender Vranešić, D. (2018) Vitamin D – novi sveti gral suvremene nutritivne terapije. Vitamini.hr
 3. Ware, M., Wilson, D.R. (2017) What are the health benefits of vitamin D? Medical News Today.
 4. Grupa autora. (2008) Vitamin D2 Is as Effective as Vitamin D3 in Maintaining Circulating Concentrations of 25-Hydroxyvitamin D. J Clin Endocrinol Metab. 93(3): 677–681.

Ocijenite članak

4 / 5   10

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: nedostatak vitamina d3 oči, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu