Vitamin D: Kako osigurati dovoljnu količinu?

vitamin d

Vitamin D je prava superzvijezda među vitaminima jer utječe na vaše tijelo od glave do pete. S manjkom ovog vitamina raste i rizik od depresije, Alzheimerove bolesti, bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Unatoč svojoj važnosti, neka istraživanja pokazuju da više oko 50 posto odraslih pati od manjka vitamina D. Zbog toga je vrlo bitno da unosite dovoljne količine u svoj organizam. Evo i nekoliko načina kako to ostvariti.

vitamin-d

Sunce

Vitamin D je u potpuno besplatan! Pod utjecajem sunčeve svjetlosti u našoj koži se stvara vitamin D, a kasnije u jetri i bubrezima nastaje aktivni vitamin D. Taj hormon kontrolira gotovo 10 posto ljudskih gena.

Dodaci prehrani

U dodacima prehrani vitamin D se nalazi u dva oblika: D2 i D3.

Suplementi obično sadrže 400 IU vitamina D, i to oblika D2, koji je manje snažan i dobiva se iz kvasca. Bolji su oni dodaci koji sadrže D3 koji se dobiva iz ribljeg ulja I puno je snažnija apsorbcija u organizmu.

Hrana

Na našu veliku žalost, ne postoji mnogo namirnica koje su prirodni izvori ovoga vitamina.  Postoji tek nekoliko relativno dobrih izvora vitamina D:

  • srdele, losos, skuša i tuna
  • gljive
  • mlijeko i mliječni proizvodi

Žitne pahuljice, sok od naranče i jogurt su često obogaćeni vitaminom D.

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti jesenski blues u našem vodiču

Ocijenite članak

4 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu