Metformin tablete – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego što počnete uzimati ovaj lijek.

 • Sačuvajte ovu uputu, jer ćete je možda trebati ponovno pročitati.
 • Ukoliko imate dodatna pitanja, obratite se svojem liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj lijek propisan je Vama osobno i ne smijete ga davati drugima.
 • O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj upute:

 1. Što su Metformin tablete i za što se koriste
 2. Prije nego počnete uzimati Metformin tablete
 3. Kako uzimati Metformin tablete
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Metformin tablete
 6. Dodatne informacije

1. Što su Metformin tablete i za što se koriste

Farmaceutski oblik: filmom obložena tableta.

Jedna filmom obložena tableta sadržava 500 mg, 850 mg ili 1000 mg metforminklorida.

Djelatna tvar u Metformin filmom obloženim tabletama je metformin (u obliku metforminklorida).

Metformin pripada grupi lijekova koji se nazivaju bigvanidi, a koristi se za liječenje šećerne bolesti tipa 2 (također nazivana „šećerna bolest neovisna o inzulinu“), posebno u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom, kada samo dijeta i tjelesna aktivnost ne mogu dovesti do odgovarajuće kontrole šećera u krvi.

Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača, što tijelu omogućuje korištenje glukoze (šećera) iz krvi. Vaše tijelo glukozu koristi za proizvodnju energije ili ju sprema za buduće potrebe.

Ako imate šećernu bolest, Vaša gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili Vaše tijelo ne može pravilno koristiti proizvedeni inzulin. To dovodi do porasta razine glukoze u krvi.

Metformin filmom obložene tablete pomažu sniženju razine glukoze u Vašoj krvi na normalne vrijednosti.

Ako ste odrasla osoba s povišenom tjelesnom težinom, uzimanje Metformin filmom obloženih tableta kroz dulji vremenski period može smanjiti rizik za komplikacije povezane sa šećernom bolešću.

Odrasli mogu uzimati Metformin filmom obložene tablete same ili u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje šećerne bolesti (lijekovima koji se uzimaju kroz usta ili s inzulinom).

Djeca starija od 10 godina i adolescenti Metformin filmom obložene tablete mogu uzimati same ili u kombinaciji s inzulinom.

2. Prije nego počnete uzimati Metformin tablete

Nemojte uzimati Metformin filmom obložene tablete ako:

 • ste preosjetljivi (alergični) na metformin ili neku od pomoćnih tvari ovog lijeka (vidjeti poglavlje „Što Metformin PharmaS filmom obložene tablete sadržavaju“)
 • imate problema s radom bubrega ili jetre
 • imate poremećaj kontrole šećerne bolesti kao što su teška hiperglikemija ili ketoacidoza Ketoacidoza je stanje kod kojeg se u krvi nakupljaju tvari koje se nazivaju „ketonska tijela“. Simptomi uključuju bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, pospanost, ili dah koji ima neobičan, voćni zadah.
 • je Vaše tijelo izgubilo previše tekućine (dehidracija), kao npr. uslijed dugotrajnog ili teškog proljeva ili višekratnog povrać Dehidriranje može dovesti do problema s bubrezima i rizika od laktične acidoze (vidjeti poglavlje: „Budite oprezni s Metformin PharmaS filmom obloženim tabletama“)
 • ako imate tešku infekciju (upalu) – npr. pluća, bronha ili bubrega. Teške upale mogu dovesti do problema s bubrezima i tako do rizika od laktične acidoze (vidjeti poglavlje „Budite oprezni s Metformin PharmaS filmom obloženim tabletama“)
 • se liječite radi srčanog zatajenja ili ste nedavno imali srčani udar ili imate teške probleme s cirkulacijom ili teškoće s disanjem. Ovo može dovesti do smanjene opskrbe tkiva kisikom i rizika od laktične acidoze (vidjeti poglavlje „Budite oprezni s Metformin PharmaS filmom obloženim tabletama“)
 • prekomjerno uživate alkoholna pića
 • ste trudni ili dojite.

Ako se bilo što od navedenog odnosi na Vas, prije uzimanja ovog lijeka razgovarajte sa svojim liječnikom.

Obavezno za savjet pitajte Vašeg liječnika:

 • ako ste planirani za radiološku pretragu koje uključuje ubrizgavanje u krvotok kontrastnih sredstava na bazi joda
 • ako ste planirani za veliki operativni zahvat.

Prije i nakon operativnog zahvata morate prestati s uzimanjem Metformin filmom obloženih tableta na određeno vrijeme.

Vaš liječnik će odlučiti da li tijekom ovog vremena trebate neku drugu terapiju. Važno je da točno slijedite upute liječnika.

Budite oprezni s Metformin tabletama

Metformin filmom obložene tablete mogu izazvati vrlo rijetku, ali tešku komplikaciju koja se naziva laktična acidoza, naroč ito ako imate problema s radom bubrega.

Znakovi laktične acidoze su mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, bolovi i grčevi u mišićima, opći osjećaj slabosti uz intenzivan umor, teškoće pri disanju, gubitak svijesti i koma.

Ako Vam se ovo dogodi, hitno Vam je potrebna liječnička pomoć. Odmah prekinite s uzimanjem Metformin filmom obloženih tableta i javite se svom liječniku.

Metformin filmom obložene tablete same po sebi ne uzrokuje hipoglikemiju (previše niska razina glukoze u krvi).

Međutim, ako Metformin filmom obložene tablete uzimate u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje šećerne bolesti (kao što su npr. sulfonilureja, inzulin, glinidi) postoji rizik od hipoglikemije.

Ako osjetite znakove hipoglikemije kao što su slabost, vrtoglavica, pojačano znojenje, snažno udaranje srca, poremećaj vida ili problemi s koncentracijom, obično pomaže pojesti ili popiti nešto što sadržava šećer.

Uzimanje drugih lijekova s Metformin tabletama

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika, ako uzimate ili ste nedavno uzimali neki drugi lijek uključujući i lijekove koji se izdaju bez recepta.

Ako ste planirani za radiološku pretragu, kao što je rentgensko zračenje, koja uključuje ubrizgavanje u krvotok kontrastnih sredstava na bazi joda, morate prestati s uzimanjem Metformin filmom obloženih tableta na određeno vrijeme prije i nakon pretrage (vidjeti poglavlje „Obavezno za savjet pitajte Vašeg liječnika“).

Obavijestite svog lije čnika ako istovremeno s Metformin filmom obloženim tabletama uzimate bilo koje lijekove.

Možda ćete trebati češće kontrole razine šećera u krvi ili prilagodbu doze Metformin filmom obloženih tableta kod istovremenog uzimanja:

 • inhibitora enzima angiotenzin konvertaze (primjenjuju se kod liječenja visokog krvnog tlaka ili srčanog zatajenja)
 • diuretika (primjenjuju se za uklanjanje suvišne tekućine iz organizma povećanim izlučivanjem urina)
 • beta-2 agonista kao što su salbutamol ili terbutalin (primjenjuju se za liječenje astme)
 • kortikosteroida (primjenjuju se za liječenje raznih stanja, kao što su teške upale kože ili astma).

Uzimanje hrane i pića s Metformin tabletama

Tijekom uzimanja ovog lijeka izbjegavajte konzumiranje alkoholnih pića, jer alkohol može pojačati nuspojave kao što je laktična acidoza.

To se također odnosi na lijekove koji sadržavaju alkohol.

Trudnoća i dojenje

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Tijekom trudnoće se za liječenje šećerne bolesti koristi inzulin.

Obavijestite svog liječnika ako ste trudni, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, kako bi liječnik mogao promijeniti način liječenja.

Ako dojite ili planirate dojiti, ne smijete uzimati ovaj lijek.

Upravljanje vozilima i strojevima

Ovaj lijek, ako se upotrebljava sam, ne uzrokuje hipoglikemiju (previše niska razina šećera u krvi). To znači da neće utjecati na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Međutim, uzimanje Metformin filmom obloženih tableta u kombinaciji s drugim antidijabeticima (npr. sulfonilureja, inzulin, glinidi) može dovesti do hipoglikemije sa simptomima kao što su npr. nesvjestica, konfuzija, pojačano znojenje, poremećaji vida i teškoće u koncentraciji. Nemojte upravljati vozilom ili strojem ako osjetite ove simptome.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: metformin, metformin tablete, metformin lijek, metformin nuspojave, metmorfin, metformin tablete za dijabetes, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu