LYRICA (pregabalinum) kapsule- doziranje, nuspojave…

lyrica-kapsule

Ovo su upute za LYRICA (pregabalinum) 25 mg / 50 mg / 75 mg / 100 mg 1150 mg / 200 mg / 225 mg / 300 mg kapsule. Sadržaj uputstva:

 1. Što su Lyrica kapsule i za što se koriste
 2. Prije nego počnete uzimati Lyrica kapsule
 3. Kako uzimati Lyrica kapsule
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Lyrica kapsule
 6. Dodatne informacije
1. ŠTO SU LYRICA KAPSULE I ZA ŠTO SE KORISTE

LYRICA je lijek koji se koristi za liječenje epilepsije, neuropatske boli i generaliziranog anksioznog poremećaja (GAP). Sigurnost i efikasnost pregabalina nije utvrđena u bolesnika ispod 18 godina starosti sa perifemom ili centralnom neuropatskom boli, s epilepsijom ili generaliziranim anksioznim poremećajem. Periferna i centralna neuropatska bol: LYRICA se koristi za liječenje dugotrajne boli izazvane oštećenjem živaca. Niz bolesti može izazvati perifernu neuropatsku bol, kao što su dijabetes i pojasasti osip (herpes zoster). Osjećaj boli može se opisati kao intenzivan, kao peckanje, kao bolno kucanje, sijevanje, probadanje, oštra bol, grčevita, trajna bol, trnci, utrnulost, bockanje. Perifema i centralna neuropatska bol također može biti povezana s promjenama raspoloženja, poteškoćama spavanja, umorom te može utjecati na fizičku i socijalnu funkciju kao i cjelokupnu kvalitetu života.

Epilepsija: LYRICA se koristi za liječenje određene vrste epilepsije (parcijalna epilepsija sa ili bez sekundarne generalizacije) u odraslih osoba. Liječnik vam može propisati LYRICA-u da vam pomogne liječiti epilepsiju ukoliko vam terapija koju korisfite ne kontrolira u potpunosti stanje. LYRICA-u trebate uzimati kao dodatak terapiji koju uzimate. LYRICA nije namijenjena samostalnom korištenju, uvijek se treba uzimati u kombinaciji s drugim antiepilepticima.

Generalizirani anksiozni poremećaj: LYRICA se koristi u liječenju generaliziranog anksioznog poremećaja (GAP). Simptomi GAP-a uključuju produženu ekscesivnu anksioznost i brigu koju je teško kontrolirati. GAP također može uzrokovati nemir ili osjećaj napetosti, brzo umaranje, poteškoće u koncentraciji ili osjećaj praznine u glavi, osjećaj iritabilnosti, napetost mišića ili probleme sa spavanjem. Ovo je različito od stresa i napetosti svakodnevnog života.

2. PRIJE NEGO POČNETE UZIMATI LYRICA KAPSULE

Nemojte uzimati Lyrica-u ako ste alergični na pregabalin ili bilo koji drugi sastojak lijeka.

Budite oprezni s Lyrica-om: U nekih bolesnika koji su uzimali Lyrica-u pojavili su se simptomi koji upućuju na alergijske reakcije.To su simptomi koji uključuju otok lica, usnica, jezika, grla, kao i difuzni osip kože. Ukoliko se kod vas pojavi bilo koja od tih reakcija kontaktirajte odmah svog liječnika. Uz Lyrica-u se može pojaviti omaglica i pospanost što može dovesti do povećane učestalosti povreda (padova) kod starijih bolesnika. Stoga je potreban oprez dok se ne upoznate sa svim učincima ovog lijeka. Uz primjenu Lyrica-e može se pojaviti zamagljen vid ili druge promjene vida. Odmah obavijestite svog liječnika ako se pojave bilo kakva promjene vida. Kod bolesnika s dijabetesom koji povećaju tjelesnu težinu tijekom liječenja pregabalinom, može biti potrebno modificirati terapiju za dijabetes. Neke nuspojave, kao npr. pospanost se češće javljaju u bolesnika s povredom leđne moždine koji uz pregabalin uzimaju i druge lijekove za liječenje boli ili spazma sličnog djelovanja, a koji ispoljavaju slične nuspojave kao pregabarin. Istovremena primjena tih lijekova može rezultirati težim oblikom tih nuspojava. Postoje izvještaji o nastanku kongestivnog srčanog zatajenja u nekih bolesnika pri uzimanja Lyrica-e. To se događalo uglavnom kod starijih bolesnika sa već postojećim kardiovaskularnim oboljenjima. Prije primjene ovog lijeka obavijestite svog liječnika o postojećim srčanim bolestima.

Uzimanje drugih lijekova s Lyrica-om Prije nego započnete uzimanje novog lijeka istodobno s LYRICA-om, trebali bi o tome obavijestiti svog liječnika. Također recite svom liječniku ili ljekarniku ako uzimate ili ste počeli uzimati bilo koji drugi lijek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez recepta. LYRICA i neki drugi lijekovi mogu djelovati jedni na druge (interakcija). Kada se Lyrica uzima sa nekim određenim lijekovima može doći do potenciranja njihovih nuspojava uključujući respiratorne poteškoće i komu. Težina omaglice, pospanosti i smanjena koncentracija može se povećati ako se LYRICA uzima zajedno s lijekovima koji sadrže:

 • Oksikodon (koristi se protiv bolova).
 • Lorazepam (koristi se za liječenje anksioznosti).
 • Alkohol

LYRICA se može primjenjivati istodobno s oralnim kontraceptivima. Uzimanje hrane i pića s Lyrica-om: LYRICA se može uzimati sa ili bez hrane. Preporuča se izbjegavati konzumaciju alkohola za vrijeme liječenja LYRICA-om.

Trudnoća i dojenje Prije uzimanja bilo kojeg lijeka, pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet. LYRICA-u ne treba uzimati za vrijeme trudnoće, ukoliko vam drukčije ne odredi vaš liječnik. Žene u reproduktivnoj dobi moraju koristiti djelotvorna kontracepcijska sredstva. Odmah se obratite svom liječniku ukoliko dok uzimate LYRICA-u zatrudnite, posumnjate da ste trudni ili planirate zatrudnjeti. LYRICA-u ne treba uzimati dok dojite jer nije poznato da li se LYRICA izlučuje u majčinom mlijeku. Obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije uzimanja bilo kojeg lijeka dok dojite.

Upravljanje vozilima i strojevima LYRICA može uzrokovati omaglicu, pospanost i smanjenu sposobnost koncentracije. Ne smijete voziti, upravljati složenim strojevima te sudjelovati u nekoj drugoj potencijalno opasnoj aktivnosti dok niste sigurni da ovaj lijek ne djeluje na vašu sposobnost provođenja navedenih aktivnosti.

Ostala upozorenja Ako vam je liječnik rekao da ne podnosite neke vrste šećera, svakako kontaktirajte svog liječnika prije početka liječenja ovim lijekom.

3. KAKO UZIMATI LYRICA KAPSULE

Uvijek uzimajte LYRICA-u točno kako vam je rekao liječnik. Ukoliko niste sigurni kako provjerite to sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Vaš liječnik će odrediti koja doza je odgovarajuća za vas. Lyrica se uzima kroz usta. Periferna i centralna neuropatska bol, epilepsija ili generalizirani anksiozni poremećaj: Uzmite onoliko kapsula koliko vam je rekao vaš liječnik. Doziranje je prilagođeno vama i vašem stanju, a u pravilu će se kretati između 150 i 600 mg dnevno. Vaš će vam liječnik reći da li LYRICA-u primijeniti dva ili tri puta dnevno. Kod doziranja dva puta dnevno, lijek se uzima ujutro i navečer, otprilike u isto vrijeme svaki dan. Kod doziranja tri puta dnevno, lijek se uzima ujutro, poslije podne i navečer, otprilike u isto vrijeme svaki dan. Ukoliko imate osjećaj da je učinak LYRICA-e prejak ili preslab, razgovarajte sa svojim liječnikom ljekarnikom. Ako ste bolesnik stariji od 65 godina, možete normalno uzimati LYRICA-u, osim ako imate problema s bubrezima. U tom slučaju vam liječnik može propisati drugačiju dozu i/ili raspored uzimanja lijeka. Kapsulu progutajte cijelu s vodom. Nastavite s uzimanjem LYRICA-e dok vam liječnik ne kaže da prekinete. Sigurnost i učinkovitost primjene lijeka u djece i adolescenata (mlađih od 18 godina) nije utvrđena zbog čega se pregabalin ne bi smio primjenjivati u toj dobnoj skupini.

Ako uzimate više Lyrica-e nego što ste trebali Nazovite svog liječnika ili otiđite odmah na hitni odjel najbliže bolnice. Uzmite kutiju s lijekom LYRICA sa sobom.

Ako ste zaboravili uzeti Lyrica kapsule Važno je uzeti lijek redovito svaki dan u isto vrijeme. Ako zaboravite uzeti jednu dozu, uzmite je čim se sjetite, ukoliko već nije vrijeme za sljedeću dozu. U tom slučaju uzmite samo jednu dozu, nemojte istodobno uzeti dvije doze kako bi nadoknadili propuštenu.

Ako prestanete uzimati Lyrica-u Nemojte prekinuti uzimanje LYRICA-e ukoliko vam to ne kaže liječnik, a tada to treba učiniti postupno, tijekom najmanje tjedan dana. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Lyrica-e obratite se svom liječniku ljekarniku! Nakon prekida kratkotrajnog i dugotrajnog uzimanja pregabalina mogu se pojaviti neke nuspojave, kao problemi sa spavanjem, glavobolja, mučnina, proljev, simptomi slični gripi, nervoza, depresija, bol, znojenje i omaglica. Za sada nije poznato da li se ti simptomi javljaju češće ili u težem obliku, ako je pregabalin bio korišten dulje vrijeme.

4. MOGUĆE NUSPOJAVE

Kao i svi drugi lijekovi LYRICA može izazvati nuspojave. Vrlo česte nuspojave koje se javljaju kod više od 1 na 10 bolesnika:

 • omaglica, umor

Česte nuspojave koje se javljaju u 1 na 100 bolesnika:

 • pojačani apetit
 • veselost, zbunjenost, promjene seksualnih želja, iritabilnost
 • poremećaj pažnje, nespretnost, poremećaj pamćenja, tremor, poteškoće pri govoru, trnci (mravci)
 • zamagljen vid, dvoslike
 • vrtoglavica
 • suha usta, zatvor stolice, povraćanje, nadutost
 • poteškoće sa erekcijom
 • otjecanje ekstremiteta, osjećaj pripitosti, abnormalni stil hodanja
 • porast tjelesne težine

Manje učestale nuspojave koje se javljaju u više od 1 na 1000 bolesnika:

 • gubitak apetita
 • promjene u spoznaji samog sebe, nemir, depresija, agitacija, promjene raspoloženja, pogoršanje nesanice, poteškoće u pronalaženju riječi, halucinacije, abnormalni snovi, napadaji panike, apatija
 • poteškoće pri razmišljanju, utrnutost, neobični pokreti očiju, grčeviti pokreti, reducirani refleksi, povećana aktivnost, omaglice pri ustajanju, osjetljiva koža, gubitak okusa, osjećaj pečenja, tremor pri pokretima, smanjena svijest, nesvjestica
 • suhe oči, otjecanje očiju, bol u oku, slabost očiju, suzne oči
 • ubrzani rad srca
 • crvenilo, valunzi
 • poteškoće pri disanju, suhoća nosa
 • otečen trbuh, pojačano stvaranje sline, žgaravica, utrnutost oko usana
 • znojenje, osip
 • trzanje mišića, otjecanje zglobova, grčevi u mišićima, bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima, bolovi u leđima, bolovi u ekstremitetima, ukočenost mišića
 • poteškoće pri mokrenju ili bolno mokrenje, inkontinencija
 • slabost, padanje, žeđanje, pritisak u prsima

Rijetke nuspojave koje se javljaju u manje od 1 na 1000 bolesnika:

 • sniženi krvni tlak, hladnoća šaka i stopala, povišeni krvni tlak
 • kašalj, začepljenost nosa
 • oštećenje mišića
 • bol u dojci, poremećaj menstrualnog ciklusa
 • povećana koncentracija šećera u krvi
 • pojačana osjetljivost na buku
 • poremećaj ritma srca,
 • zatajenje bubrega, smanjeni volumen urina

Dodatne nuspojave uočene tijekom post-marketinškog praćenja su: zatajivanje srca, gubitak svijesti,hipersenzitivne i alergijske reakcije (koje mogu uključiti otok lica, otečen jezik, otežano disanje, svrbež, upalu oka (keratitis), kao i ozbiljne kožne reakcije karakterizirane osipom, mjehurićima, ljuštenje kože, bol), mentalne smetnje, retencija urina, proljev, glavobolja i mučnina. U slučaju pojave otoka lica ili jezika ili ako vaša koža postane crvena, počne se ljuštiti ili se pojave mjehurići odmah potražite liječničku pomoć. Neke nuspojave, kao npr. pospanost se vrlo često javljaju u bolesnika s povredom leđne moždine koji uz pregabalin uzimaju i druge lijekove sličnog djelovanja za liječenje bori ili spazma, a koji ispoljavaju i slične nuspojave kao pregabalin. Istovremena primjena tih lijekova može rezultirati težim oblikom nuspojava. Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika!

5. KAKO ČUVATI LYRICA KAPSULE

Lyrica-u morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece. Bez posebnih uvjeta čuvanja. LYRICA-u ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju! Lijek ne smije biti bačen u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte ljekarnika kako zbrinuti ostatak lijeka.

6. DODATNE INFORMACIJE

Što LYRICA kapsule sadrže?

Djelatna tvar lijeka je pregabalin. Jedna kapsula sadrži 25 mg / 50 mg / 75 mg / 100 mg / 150 mg / 200 mg / 225 mg / 300 mg pregabalina. Pomoćne tvari: laktoza hidrat, kukuruzni škrob i talk. Ovojnica kapsule: želatina, titanijev dioksid (E171), natrijev laurilsulfat, silicijev dioksid, koloidni,. bezvodni, voda. Tinta za označavanje: šelak, željezov oksid, crni (E172), propilenglikol, kalijev hidroksid, voda. Narančasta ovojnica kapsule 75 mg, 100 mg, 200 mg i 300 mg sadrži još dodatno željezov oksid, crveni (E172).

Kako LYRICA kapsule izgledaju i sadržaj pakovanja Kapsule, tvrde. 56 (4×14) kapsula u blisteru (PVC/AI) pakiranju, u kutiji, za doze 25, 50, 75, 150, 225, 300 mg. 84 (4 x21) kapsula u blisteru (PVC/AI) pakiranju, u kutiji, za doze 100, 200 mg. Ime i adresa nositelja odobrenja za stavljanje u promet gotovog lijeka Pfizer Croatia d.o.o. Ime i adresa proizvođača lijeka: Pfizer GmbH Način i mjesto izdavanja lijeka: Na recept, u ljekarni.

Članak objavljen:

Saznajte više o epilepsiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.13 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lirika lek, lirika tablete, lek lirika, lyrica tablete, lyrica tablete cijena, Tablete lirika, pregabalin tablete, lirika lek uputstvo, lyrika lek, lyrica uputstvo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu