Cutticom krema (1 mg) – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovo pročitati.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im štetiti, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.

Što se nalazi u ovoj uputi:

 1. Što je Cutticom krema i za što se koristi
 2. Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Cutticom kremu
 3. Kako primjenjivati Cutticom kremu
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Cutticom kremu
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

1. Što je Cutticom krema i za što se koristi

Cutticom krema sadrži djelatnu tvar mometazonfuroat, koja pripada skupini lijekova koji se nazivaju lokalni kortikosteroidi (ili steroidi) . Lokalni kortikosteroidi svrstavaju se u četiri skupine prema jakosti ili potentnosti: blagi, umjereno-potentni, potentni i vrlo potentni. Cutticom krema je klasificirana kao „potentni kortikosteroid“.

Cutticom krema se primjenjuje u odraslih i djece u dobi od 2 godine i starije, za ublažavanje simptoma uzrokovanih određenim upalnim poremećajima kože kao što su psorijaza (osim proširene plak psorijaze) i atopijski dermatitis. Ovaj pripravak se preporučuje za primjenu kod jako suhe kože, kože s ljuskicama i ispucane kože. To nije lijek za Vašu bolest, ali će pomoći pri ublažavanju simptoma.

2. Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Cutticom kremu

Nemojte primjenjivati Cutticom kremu

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na mometazonfuroat, druge kortikosteroide ili neki drugi sastojak ovog lijeka (navedeni u dijelu 6).
 • ako imate bilo koji drugi problem s kožom jer Cutticom 1mg/g krema ih može pogoršati, osobito ako se radi o: rozacei (kožna bolest koja zahvaća lice), aknama, atrofiji kože (stanjene kože), dermatitisu (upala kože) oko usta, − perianalnom i genitalnom svrbežu, − pelenskom osipu, bakterijskim infekcijama kao što je impetigo, tuberkuloza (infekcija pluća), sifilis (spolno prenosiva bolest), virusnim infekcijama kao što su ranice na koži, herpes zoster i vodene kozice − bradavicama, gljivičnim infekcijama kao što je atletsko stopalo (crvenilo, svrbež, perutanje kože na stopalima), ili kandidijaza (upala rodnice koja uzrokuje iscjedak i svrbež ili druge kožne infekcije), vrijedovima na koži, rane
 • Ako ste nedavno imali reakciju na cijepljenje (npr. za gripu)

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Cutticom kremu.

Ako se pri primjeni Cutticom kreme javi iritacija ili preosjetljivost, odmah ju morate prestati primjenjivati i javiti se liječniku.

Ako se ovaj lijek primjenjuje kod psorijaze, bolest se može pogoršati (npr. može se javiti pustularni oblik bolesti). Vaš liječnik mora u redovitim razmacima provjeravati tijek liječenja, jer ovakvo liječenje zahtjeva pažljiv nadzor.

Cutticom krema ne smije se nanositi na oštećenu kožu.

Krema se ne smije nanositi na kapke. Treba paziti da krema ne dođe u oko.

Visoka razina šećera u krvi (hiperglikemija) i visoka razina glukoze u mokraći (glukozurija) može se dogoditi u nekih bolesnika nakon lokalne primjene zbog sistemske apsorpcije.

Drugi lijekovi i Cutticom krema

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta i bilo koja druga ljekovita sredstva ili nadomjeske prehrani kao što su vitamini.

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije primjene bilo kojeg lijeka.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svome liječniku za savjet prije primjene ovog lijeka.

Tijekom trudnoće ili dojenja liječenje s Cutticom kremom smije se samo započeti ako slijedite upute Vašeg liječnika.

Međutim, ako Vam Vaš liječnik prepiše kremu za vrijeme trudnoće ili dojenja, morate izbjegavati primjenu većih doza i primjenjivati ju samo tijekom kraćeg razdoblja. Cutticom krema ne smije se nanositi na dojke neposredno prije dojenja.

Obratite se svom liječniku za savjet prije primjene bilo kojeg lijeka.

Cutticom krema sadrži propilenglikol, stearilni alkohol i butilhidroksitoluen

Cutticom krema sadrži propilenglikol koji može nadražiti kožu, stearilni alkohol i butilhidroksitoluen (E321) koji mogu uzrokovati lokalne kožne reakcije (tj. kontaktni dermatitis) ili iritaciju očiju i sluznica.

3. Kako primjenjivati Cutticom kremu

Cutticom krema je za primjenu na kožu.

Ovaj lijek je samo za vanjsku primjenu.

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Vaš liječnik mora provjeravati Vaše liječenje u redovitim razmacima.

Odrasli, uključujući starije bolesnike i djecu u dobi od 2 godine i stariju:

Tanki sloj kreme se mora nježno nanijeti na zahvaćeno područje kože jedanput dnevno.

Trebate koristiti samo malu količinu ovog pripravka.

Ako je ova krema prepisana Vama, količina na vrhu prsta (od vrha prsta odrasle osobe do prvog pregiba) je dovoljna za prekrivanje područja koje odgovara veličini dva dlana odrasle osobe. Nikada nemojte nanositi više od opisane količine ili češće nego što Vam je preporučio liječnik ili ljekarnik.

Morate se pridržavati sljedećih mjera opreza:
 • nemojte primjenjivati kremu na licu dulje od 5 dana
 • nemojte nanositi kremu u djece, na bilo koji dio njihova tijela dulje od 5 dana
 • nemojte stavljati kremu djetetu ispod pelene, jer to olakšava djelatnoj tvari da prodre u kožu i možda izazove neke neželjene učinke
 • ne smijete primjenjivati kremu na velikim područjima kože (više od 20% površine tijela ili kroz duže razdoblje (na primjer, svaki dan tijekom više od 3 tjedana)
 • nemojte primjenjivati kremu oko očiju, uključujući i kapke
 • ne nanosite kremu ispod zavoja ili gaze na liječeno područje osim ako Vas liječnik nije drugačije uputio. To može pojačati apsorpciju preparata i povećati rizik od razvoja nuspojava. Liječena područja lica ili bila koja područja u djece ne smiju biti pokrivena zavojem ili gipsom
 • nemojte primjenjivati kremu na licu bez pažljivog nadzora Vašeg liječnika

Primjena u djece i adolescenata

Cutticom krema se ne preporučuje u djece mlađe od 2 godine.

Djeca u dobi od 2 godine i starija

Nemojte primjenjivati kremu u djece u dobi od 2 godine i starije, na bilo koji dio njihova tijela, bez pažljivog nadzora liječnika. Nemojte nanositi kremu na više od 10% površine tijela djeteta.

Ako primijenite više Cutticom kreme nego što ste morali

Ako Vi (ili netko drugi) slučajno progutate kremu, to ne bi smjelo prouzročiti nikakve tegobe. Međutim, ako ste zabrinuti zbog toga, morate se obratiti svom liječniku ili ljekarniku.

Primjenjujete li kremu češće nego što biste morali, ili na velikim područjima kože, to može utjecati na neke Vaše hormone. U djece to može utjecati na rast i razvoj.

Ukoliko niste primjenjivali kremu onako kako Vam je rekao liječnik i ako ste je prečesto i/ili predugo primjenjivali, morate o tome obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Ako ste zaboravili primijeniti Cutticom kremu

Ako ste zaboravili nanijeti kremu u odgovarajuće vrijeme, učinite to čim se sjetite, a potom ju nastavite koristiti u uobičajeno vrijeme. Nemojte nanositi dvostruku dozu niti dvaput u jednom danu kako biste nadoknadili dozu koju ste propustili.

Ako prestanete primjenjivati Cutticom kremu

Ako ste primjenjivali Cutticom kremu tijekom duljeg razdoblja te se kožne promjene povlače, ne smijete iznenada prestati s uzimanjem ovog lijeka. Ponekad pri naglom prestanku liječenja koža može postati crvena te možete osjećati bockanje i žarenje. Kako biste to izbjegli, morate se savjetovati sa svojim liječnikom koji će postupno smanjivati učestalost primjene kreme sve do potpunog prekida liječenja.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi i ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Ako se Vaši simptomi ne poboljšaju tijekom primjene ovog preparata obratite se svom liječniku, ili ako se simptomi pogoršaju obavijestite svog liječnika.

Nuspojave koje su zabilježene u djece i odraslih pri lokalnoj primjeni kortikosteroida uključuju sljedeće (koji se mogu javiti na mjestu primjene):

Manje često (mogu se javiti kod manje od 1 na 100 bolesnika)
 • suhoća kože
 • upala kože (dermatitis)
 • omekšala i svjetlija koža (maceracija)
 • točkasti osip zbog vrućine (milijarija)
Vrlo rijetko (mogu se javiti kod manje od 1 na 10000 bolesnika)
 • upala korijena dlaka (folikulitis)
 • osjećaj pečenja
 • svrbež
 • vidljiva proširenja krvnih žila ispod kože (proširene vene ili teleangiektazija),
Nepoznato (učestalost se ne može se procijeniti iz dostupnih podataka)
 • alergijske kožne reakcije (kontaktni dermatitis)
 • nadraženost (iritacija) i /ili bol
 • infekcija kože (uključujući čireve)
 • osip nalik na akne
 • trnci ili osjećaj poput uboda (parestezija)
 • rastezanje kože (strije)
 • stanjenje kože
 • promjena u boji kože
 • abnormalna dlakavost (hipertrihoza )
Česta primjena, liječenje velikih područja na koži, dugotrajna primjena i kada se primjenjuje ispod zavoja može povećati rizik od razvoja nuspojava.

Intrakranijalna hipertenzija zabilježena je u pedijatrijskih bolesnika koji su dobivali lokalne kortikosteroide.

Kortikosteroidi mogu utjecati na normalnu proizvodnju Vaših steroida u tijelu. To se češće događa kod upotrebe viših doza kroz duže razdoblje.

Osobito u djece, pri primjeni kortikosteridne kreme ili masti može doći do ulaska veće količine kroz kožu što može dovesti do poremećaja zvanog Cushingovom sindrom koji uključuje više simptoma, kao što je pojava masne kože, okruglog lica i slabosti. Dugotrajno liječenje u djece može usporiti njihov rast i razvoj. Vaš liječnik će Vam pomoći da se to ne dogodi propisujući najnižu dozu steroida uz koju će simptomi biti dobro kontrolirani.

5. Kako čuvati Cutticom kremu

Ovaj lijek čuvajte izvan dohvata i pogleda djece.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na tubi iza oznake „EXP“ i kutiji iza „Rok valjanosti“. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Ne čuvati na temperaturi iznad 25 °C. Ne odlagati u hladnjak ili zamrzavati.

Otvorenu tubu s preostalom kremom treba baciti 12 tjedana nakon otvaranja.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što Cutticom krema sadrži

Djelatna tvar je mometazonfuroat.

Svaki gram Cutticom kreme sadrži 1 mg mometazonfuroata.

Drugi sastojci su: heksilenglikol, pročišćena voda, bijeli pčelinji vosak, propilenglikolmonopalmitostearat, stearilni alkohol, makrogol 20 cetilstearileter, titanijev dioksid (E171), aluminijev škrob oktenilsukcinat, razrijeđena fosfatna kiselina (10%), bijeli vazelin (sadrži butilhidroksitoluen (E321)).

Kako Cutticom krema izgleda i sadržaj pakiranja

Cutticom krema je bijela do bjelkasta, glatka krema.

Krema je napunjena u kolapsibilnoj aluminijskoj tubi, obloženoj lataksom, lakiranoj s epoksifenolnom smolom i opremljenoj s bijelim polietilenskim zatvaračem s navojem.

Tuba sadrži 10 g, 15 g, 20 g, 30 g, 50 g, 60 g ili 100 g kreme.

Na tržištu se ne moraju nalaziti sve veličine pakiranja.

Napomene:

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet

Sandoz d.o.o., Maksimirska 120, Zagreb, Hrvatska

Proizvođač

Salutas Pharma GmbH, Otto-von-Guericke-Allee 1, Sachsen-Anhalt, 39179 Barleben, Njemačka

Glenmark Pharmaceuticals Europe Ltd.,Building 2, Croxley Greem Business Park, Croxley Green, WD1 8YA, Velika Britanija

Glenmark Pharmaceuticals s.r.o., Fibichova 143, 566 17, Vysoke Myto, Češka

Način i mjesto izdavanja lijeka

Lijek se izdaje na recept, u ljekarni.

Ovaj lijek se više ne proizvodi!

Članak uređen:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Cutticom krema (1 mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.