BELOSALIC mast i losion – Uputa o lijeku

Proizvođač:
Belupo

Samo na recept?
DA

Opis

SASTAV

Belosalic mast: jedan gram masti sadržava 0,5 mg betametazona u obliku dipropionata i 30 mg salicilne kiseline. Pomoćne tvari: tekući parafin, bijeli vazelin.

Belosalic losion: jedan gram losiona sadržava 0,5 mg betametazona u obliku dipropionata i 20 mg salicilne kiseline.

Pomoćne tvari: dinatrij-edetat, hidroksipropilmetilceluloza, natrij-hidroksid, izopropilni alkohol, pročišćena voda.

PAKIRANJE

Belosalic mast: tuba s 30 g masti.

Belosalic losion: bočica s 50 i 100 ml losiona.

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA

Belosalic je kombinacija jakog kortikosteroida betametazona i salicilne kiseline, za lokalnu primjenu na koži i vlasištu. Betametazon djeluje protuupalno, imunosupresivno i antiproliferativno, a salicilna kiselina ima keratolitičko i antiseptičko djelovanje.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

BELOSALIC se izdaje na recept, samo u ljekarnama.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakovanju. BELOSALIC ne smijete primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

Čuvati pri temperaturi do 25ºC. Lijek čuvajte izvan dohvata djece!

Primjena

Belosalic se primjenjuje za liječenje subakutnih i kroničnih hiperkeratotičnih suhih dermatoza osjetljivih na lokalnu terapiju kortikosteroidima, odnosno salicilnom kiselinom: psorijaza, neurodermitis, lichen ruber planus, ekcemi (uključujući i numularni ekcem, ekcem ruku, ekcematozni dermatitis), dishidrotični dermatitis, seboroični dermatitis, ihtioza i druge ihtiotične promjene.

Doziranje

Belosalic mast i Belosalic losion namijenjeni su samo za vanjsku primjenu na koži odnosno vlasištu.

Belosalic mast primjenjujte na koži.

Belosalic mast ne primjenjujte na vlasištu iz estetskih razloga jer masti i sljepljuje kosu. Belosalic losion osobito je prikladan za primjenu na vlasištu i dijelovima tijela obraslim dlakama. Lako se razmazuje, ne sljepljuje vlasi, ne isušuje kožu, ne ostavlja vidljive tragove i rashlađuje.

Lijek se ne smije primjenjivati u oči ili u blizini očiju. Belosalic mast ili Belosalic losion nanesite na bolesnu površinu dva puta na dan u tankom sloju laganim utrljavanjem. U lakšim slučajevima dovoljna je rjeđa primjena.

Trajanje liječenja u pravilu valja ograničiti na tri tjedna. Kod kroničnih bolesti, liječenje nastavite još neko vrijeme nakon nestanka svih simptoma kako bi se spriječio povrat bolesti, uz stalan liječnički nadzor. U slučaju dugotrajne primjene, preporuča se lijek primjenjivati rjeđe, npr. svaki drugi dan.

Predoziranje

U slučaju kada se betametazon nanosi na velike površine oštećene i stoga jače propusne kože kroz dulje vremensko razdoblje (dulje od 3 tjedna) i uz primjenu zavoja, te kada se dugotrajno primjenjuje u djece ili osoba s poremećajem funkcije jetre, može doći do njegove pojačane apsorpcije u krvotok i ispoljavanja sustavnih učinaka

  • supresije hipotalamo-hipofizarno
  • adrenalne osovine sa zastojem rasta i intrakranijalne hipertenzije (koje se javljaju samo u djece), Cushingova sindroma, hiperglikemije (porasta razine šećera u krvi), glikozurije (pojave šećera u mokraći). Znakovi supresije spomenute osovine u djece uključuju usporenje rasta, smanjeni prirast težine, smanjenje kortizola u plazmi i urinu, te izostanak odgovora na ACTH stimulaciju. Intrakranijalna hipertenzija očituje se ispupčenjem fontanela, glavoboljama, te obostranim edemom papila.

Simptomi predoziranja salicilatima su bljedilo, umor, pospanost, hiperventilacija s tahipnejom (ubrzano i otežano disanje), zatim mučnina, povraćanje, smetnje sluha, konfuzija, i dr. Terapija kod predoziranja je simptomatska, uz uobičajene mjere za održavanje normalne funkcije organizma, s time da je odmah potrebno prekinuti primjenu lijeka.

Mjere opreza

Ukoliko pri prvoj primjeni Belosalic masti ili Belosalic losiona dođe do reakcije preosjetljivosti na koži (uz pojavu svrbeža, peckanja i crvenila) odmah prekinite primjenu lijeka i javite se liječniku. Ne primjenjujte Belosalic ispod zavoja, kao niti kod djece ispod pelena jer se tako pojačava apsorpcija lijeka.

Nemojte dugotrajno primjenjivati Belosalic na lice zbog moguće pojave dermatitisa nalik na rozaceju, perioralnog dermatitisa, atrofije kože lica i akni. Belosalic se ne smije primjenjivati u oči ili u blizini očiju, a treba izbjegavati i primjenu u blizini genitalnog i drugih tjelesnih otvora.

Djeca, bolesnici s poremećajem funkcije jetre, te bolesnici kojima je potrebna dugotrajna lokalna terapija Belosalicom, osobito kada je neophodna primjena zavoja, moraju se pažljivo pratiti stoga što u njih može doći do pojačane apsorpcije betametazona i salicilne kiseline te posljedično sustavnih učinaka ( vidi PREDOZIRANJE).

Kod pojave gljivične, odnosno bakterijske superinfekcije kožnih promjena, posavjetujte se s liječnikom kako bi se dodatno lokalno primijenio odgovarajući lijek.

Kontraindikacije

Belosalic mast i Belosalic losion ne smijete primjenjivati u slučaju preosjetljivosti na bilo koji sastojak lijeka, kod tuberkuloze kože, virusnih infekcija kože, perioralnog dermatitisa i rozaceje.

Posebna upozorenja

Trudnoća

Primjena Belosalic masti i Belosalic losiona u trudnica dozvoljena je samo u slučajevima kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike po fetus. U tim slučajevima primjena mora biti kratkotrajna i ograničena na malu tjelesnu površinu.
Dojenje

Prema odluci liječnika, Belosalic mast i Belosalic losion možete primjenjivati ako dojite, ali preparat ne smijete nanositi na kožu dojki prije dojenja.

Djeca

U djece, zbog veće površine kože u odnosu na tjelesnu masu i nedovoljno razvijena rožnatog sloja, može doći do apsorpcije proporcionalno veće količine lokalno primijenjenog betametazona ili salicilne kiseline te na taj način do sustavnih nepoželjnih učinaka (vidi poglavlje PREDOZIRANJE). Osim toga, valja imati na umu kako primjena preparata ispod pelena (posebice plastičnih) može dovesti do pojačane resorpcije, jer pelene djeluju kao nepropusni zavoj. Stoga primjenu u djece ograničite na najkraće moguće vrijeme, uz krajnji oprez.

U bolesnika s insuficijencijom jetre i bolesnika kojima je potrebna dugotrajna terapija, osobito prilikom primjene zavoja, također je potreban poseban oprez, zbog mogućnosti pojačane apsorpcije djelatnih tvari i ispoljavanja sustavnih nuspojava (vidi PREDOZIRANJE)

Nuspojave

Nuspojave mogu biti lokalne, na mjestu primjene te sustavne, kao posljedica sustavne apsorpcije lijeka u krvotok.

Lokalna primjena betametazona na koži može dovesti do smanjenja sadržaja kolagena u potkožnom tkivu i zbog toga uzrokovati atrofiju (stanjenje) kože, strije, ekhimoze (točkasto krvarenje u koži), teleangiektazije (vidljivo proširenje kapilara u koži), folikulitis (upalu korijena dlaka), hipertrihozu (pojačanu dlakavost kože) i alergijski kontaktni dermatitis (crvenilo, oteklina i upalni mjehurići na koži).

Preduga primjena može dovesti i do osipa, pečenja, svrbeža, lokalne hiperpigmentacije kao i depigmentacije kože, depigmentacije kose, smanjenja funkcije žlijezda znojnica (miliaria) te sekundarnih infekcija.

Lokalna primjena salicilne kiseline može uzrokovati dermatitis.
Sustavne nuspojave javljaju se izuzetno rijetko, uglavnom pri predoziranju i obično nestaju odmah nakon prekida liječenja (vidi poglavlje PREDOZIRANJE). U slučaju nuspojave, obratite se liječniku ili ljekarniku!

Interakcije

Nema klinički značajnih interakcija s drugim lijekovima. Istodobna primjena kozmetičkih ili dermatoloških pripravaka za akne te onih koji sadrže etanol, medicinskih sapuna sa snažnim isušujućim djelovanjem i dr. može u određenim slučajevima pojačano iritirati kožu.

Napomene

IME I ADRESA PROIZVOĐAČA

Belupo, lijekovi i kozmetika, d.d.
Ulica Danica 5
48000 Koprivnica, Hrvatska

Članak objavljen:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.40 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: belosalic, belosalic mast, belosalic losion, belosalic krema, belosalik mast, Belosalik, belosalic losion za kosu, belosalic cream, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu