Zdravije navike uz pomoć  “Preporuka za ljetnu prehranu“

Ljetna prehrana

“Preporuke za ljetnu prehranu” daju savjete o pijenju tekućine, soljenju hrane, te zdravstvenoj ispravnosti hrane koju treba jesti i onoj koju treba izbjegavati.

“Ljeto je idealno vrijeme za konzumiranje svježih namirnica poput povrća, voća, nemasnog mesa i ribe, pa su savjeti vezani uz prehranu dobar saveznik za primjenu zdravih stilova života, bilo da krenemo od sebe i vlastite obitelji pa do sugrađana, pacijenata i zdravstvenih institucija.” – Izjavio je ministar zdravlja Siniša Varga na današnjem predstavljanju brošure “Preporuke za ljetnu prehranu” koje se održalo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Preporuke za ljetnu prehranu

Ministar je također naglasio da ljeto nije razdoblje kada trebamo hranu soliti više jer smo ionako u vrhu negativnih trendova po soljenju hrane, treći u Europi, odmah iza Mađarske i Turske.

Prosječan Hrvat na dan  unese više od 10 grama soli što je jednako jednoj maloj soljenki dnevno. 

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tamara Poljičanin, napomenula je kako su prehrana i općenito zdrave životne navike vrlo važne u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti na koje u Hrvatskoj otpada sve veći broj smrtnosti godišnje.

Ovom prilikom predstavljeni su i neki primjeri zdravih obroka koji su jednostavni za pripremu i cjenovno dostupni poput aromatizirane vode s dodatkom svježeg voća, krumpir salate s rikolom, torte od palente „tricolori“ s crnilom od sipe i špinatom, svježih tikvica mariniranih u maslinovom ulju, salate sa svježim povrćem, sirom i skušom, te salate i kupovi od svježeg i suhog voća.    

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zdravije navike uz pomoć  “Preporuka za ljetnu prehranu“

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.