6 blagodati wellnessa zbog kojih vrijedi rezervirati svoj termin

wellness

Iako je wellness za mnoge još uvijek sinonim za dobru masažu ili povremeni odlazak u saunu u svojoj suštini on je puno više od toga. To je zapravo filozofija i životni stil s krajnjim ciljem usvajanja pozitivnih navika koja pozitivno utječu na zdravlje i kvalitetu života.

Bilo da se radi samo o dobro izbalansiranom obroku ili cijelom wellness ritualu svaka akcija koja vodi do poboljšanja vlastitog duhovnog i tjelesnog stanja je uvijek pozitivna i više nego dobrodošla. U nastavku teksta otkrijte koje su najveće blagodati wellnessa zbog kojih bi si svi trebali ponekad ugoditi odlaskom u wellness centar.

hotel aristos
Foto: Hotel Aristos

1 . Opušta mišiće te smanjuje bolove u zglobovima i mišićima

Dva glavna tretmana koja će pripomoći ovome su masaža i odlazak u saunu. Masaža dovodi u mišić više krvi i kisika i smanjuje nadražaj živčanih završetaka čime se eliminira napetost u mišićima.

Iskusni maseri mogu masažom rastegnuti mišić i otpustiti mišićne grčeve ili čak ojačati mlohavi mišić. Na taj način uklanja se uzrok bolova u mišiću i zglobovima koji su zbog problema s mišićem također ukočeni i bolni.

Odlaskom u saunu tijelo će osloboditi endorfine kao rezultat izlaganja visokoj temperaturi, a poznato je da endorfini mogu umanjiti bolove nastale od artritisa ili fizičku bol nakon odrađenog treninga. Visoka temperatura dodatno uzrokuje i širenje krvnih žila, čime se potiče cirkulacija. Zbog povećanog protoka krvi ubrzava se prirodni proces ozdravljenja i iscjeljenja manjih modrica i posjekotina.

hotel aristos - masaza
Foto: Hotel Aristos

2. Eliminira stres

Smanjenje razine stresa jedan je od glavnih razloga koji ljudi navode kao razlog za posjete wellnessu. Tu su najdjelotvornije visoke temperature u sauni, topla voda i hidromasaža u jacuzziju te opuštajuća masaža. Na tihom i mirnom mjestu bez distrakcija moguće je opustiti i tijelo i um te se regeneriran vratiti u svakodnevicu.

3. Izbacuje toksine iz organizma

Kod ove točke opet je neizbježno spomenuti kraljice wellnessa – masažu i saunu. Pri masaži dolazi do stimulacije limfe na koju se veže značaj postotak toksina i metaboličkih produkata, a masažom se potiče njeno izbacivanje.

Ključ izbacivanja toksina u sauni je dubinsko znojenje. Takvom vrstom znojenja uz vodu izbacuju se i olovo, bakar, cink. nikal, živa i druge potencijalno štetne kemikalije.

4. Čisti i regenerira kožu

Masažom se mehanički uklanjaju mrtve stanice s površine te nanose kozmetički i ljekoviti proizvodi koji kroz kožu prodiru u krvotok i cijeli organizam. Nadalje, masažom se povećava temperatura kože čime se pospješuje cirkulacija, razgrađuju masne stanice, ubrzava izmjena tvari, a koža se opskrbljuje s više kisika.

Pri postizanju savršenog izgleda kože pomoći će i sauna. Naime, izlaganje visokim temperaturama koža se putem znojenja čisti od mrtvih stanica kože te ostavlja mjesta razvoju novih. Dolazi i do čišćenja pora čime koža dobiva ljepši i mekši izgled.

5. Pomaže pri sagorijevanju kalorija

Uz saunu koja svojom toplinom potiče sagorijevanje masti i ugljikohidrata, u mnogim wellness centrima moguće je pronaći specijalizirane tretmane za mršavljenje. Bez obzira postoji li potreba za smanjenjem obujma cijelog tijela ili nekog određenog dijela iz bogate ponude wellness tretmana, uz stručni savjet wellness terapeuta, lako je izabrati upravo onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

6. Osigurava dublji san

Istraživanja su pokazala kako odlasci u wellness mogu rezultirati dubljim snom. Ključ leži u povećanoj proizvodnji endorfina i povećanju tjelesne temperature. Naime, kako tjelesna temperatura prema večeri pada u kombinaciji s endorfinima olakšava padanje u san.

Već jedan odlazak u wellness može biti dobro, korisno i zdravo iskustvo. Stoga je odabir tretmana i rezervacija termina u što kraćem roku dobra ideja.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

6 blagodati wellnessa zbog kojih vrijedi rezervirati svoj termin

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.