Skup ‘Zajedno za veću svjesnost o celijakiji’

Celijakija

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u ponedjeljak 25.5.2015. održao se Skup naziva ‘Zajedno za veću svjesnost o celijakiji’ čiji je glavni organizator bio Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s riječkom Udrugom oboljelih od celijakije RICO i prvim hrvatskim proizvođačem bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda Kroasanom Opatija.

Kooperacija navedenih subjekata jasno govori o dobrom primjeru suradnje na unaprjeđenju javnog zdravlja. Tako su Skupu nazočila nazočila vodeća gradska i županijska tijela, ali i ravnateljstva dječjih vrtića i škola te osobe iz privatnog i javnog života.

Prigodni program Skupa imao je informativno edukativni karakter te intenciju senzibilizacije javnosti o celijakiji, bolesti s izrazitom tendencijom porasta posljednjih 50 godina. Na ovaj način nastojao se obilježiti i mjesec svibanj koji se u svijetu smatra mjesecom svjesnosti o celijakiji.

O temi celijakije i bezglutenskoj prehrani govorili su predstavnici Nastvnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, gospođa Marina Milinović ispred Udruge oboljelih od celijakije PGŽ te direktorica Kroasane Opatija – gospođa Blaženka Matijević.

Izričito je važno spomenuti kako je Zavod za javno zdravstvo PGŽ na Skupu prvi put javnosti predstavio svoj Jamstveni žig sigurnosti bez glutena.

Gospođa dr.sc. Suzana Janković, dr.med. ispred Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo izjavila je:
– „Vrlo je važno naglasiti kako je Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ prvi u RH registrirao i zaštitio jamstveni žig koji jamči sigurnost prehrambenih proizvoda koji su označeni kao bezglutenski. Proizvodi koji nose naš jamstveni žig uistinu potrošačima koji boluju od ove bolesti doprinosi znatno poboljšanju sigurnosti, ali i kvaliteti života s obzirom da po prvi puta bez straha za posljedice na zdravlje i bez proučavanja literature i podataka o određenom prehrambenom proizvodu, sada isti mogu bezbrižno konzumirati, upravo zahvaljujući garanciji označenih proizvoda. Danas smo javnosti predstavili svoj Jamstveni žig sigurnosti bez glutena te njegovu primjenu, kompleksnost i nepobitno značenje te se nadamo da će u skorije vrijeme sve više proizvoda i proizvođača prepoznati važnost istoga. Želja nam je potaknuti i objekte koji pripremaju i uslužuju hranu također na rad prema smjernicama za proizvodnju sigurne bezglutenske hrane, koji bi uz suport naših stručnjaka nakon edukacije i uspostave pisanih procedura također dobili oznaku „gluten free objekata“! Gospođa Marina Milinović predstavila je i svoju novu knjižicu o celijakiji namijenjenu tinejđerskoj populaciji, što je rezultat također izuzetne suradnje NZZJZPGŽ, Udruge oboljelih od celijakije i Kroasane Opatija. Sve navedene aktivnosti rezultat su temeljne ideje o promicanju činjenica i svjesnosti o celijakiji te boljoj i ugodnijoj integraciji oboljelih od rođenja, kroz institucije kao što su vrtići i škole, tinejđerske dobi te sve do zrele i starije dobi. Kao Zavodu za javno zdravstvo zadovoljstvo nam je biti dio ovog projekta s obzirom na našu primarnu javnozdravstvenu ulogu-zaštitu zdravlja naših građana!“

zajedno-protiv-celijakije-2

U ime Udruge Rico, gospođa Marina Milinović poručila je:

– „Trenutak zajedničkog nastupa institucije, proizvođača i civilnog društva, na istu temu, u ovom slučaju, celijakije, trenutak je sazrijevanja svih aktera čije će zajedničko djelovanje zasigurno podići kvalitetu življenja osoba oboljelih od celijakije, a ujedno i podići svijest o toj opasnoj bolesti, njezinom liječenju, ali i posljedicama ukoliko se ne provodi doživotna stroga bezglutenska dijeta kojom oboljeli štiti svoje zdravlje. U ovom trenutku važno je poručiti da Udruga provodi projekt Bez glutena, molim!, u sklopu kojega su izdane dvije knjižice (slikovnica istoimenog naziva Bez glutena, molim! te knjižica Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena) koje tematiziraju celijakiju i bezglutensku prehranu. Vizija Udruge je da one posluže kao alati kojima ćemo provoditi edukativno-zdravstvene radionice u vrtićima i školama te ukazivati na različitost i posebne potrebe pojedinaca te nužnost odgovora sustava na iste. Ovo je izuzetni trenutak, jer imamo prvog hrvatskog proizvođača bezglutenskih proizvoda-tvrtku Kroasana Opatija, koja je kontrolirana od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te je nositelj njihove plave gluten free markice koja jamči kvali tetu i sigurnost proizvoda. Informaciju je nužno proslijediti prema vrtićima i školama kako bi se pružila mogućnost sigurnog boravka djece i mladih u tim institucijama. Bezglutenski proizvodi su proizvodi koji osim celijakičara, koriste i osobe koje imaju pšeničnu intoleranciju te pšeničnu alergiju, a pogodna je i za ostalu populaciju jer se svrstava u zdravu prehranu. Svi zainteresirani mogu naručiti novu knjižicu „Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena“ putem maila Udruge celiac_rka@yahoo.com. Ona je edukativan materijal koji poučava o celijakiji kao posebnoj prehrambenoj potrebi, ali i tekst koji priča životnu priču jedne tinejdžerice oboljele od celijakije te njezinim prijateljima koji joj pružaju potporu na tom putu odrastanja.“

zajedno-protiv-celijakije-3

 

Zahvaljujući tvrtki Kroasana Opatija, Hrvatska je dobila prvi domaći bezglutenski asortiman pekarskih i slastičarskih proizvoda naziva Rica. Više o asortimanu i teškom, ali odlučnom putu do postizanja željenih ciljeva, govorila je gospođa Blaženka Matijević, direktorica Kroasane:

– „Mi smo obiteljska tvrtka koja se već petnaestak godina uspješno bavi pripremanjem, distribucijom i prodajom pekarskih proizvoda. Kada smo upoznali gospođu Marinu Milinović iz Udruge Rico postali smo svjesni broja osoba koje ne mogu konzumirati klasične slastičarske i pekarske proizvode te smo odlučili svoje dugogodišnje iskustvo i stručna znanja primjeniti u razvoju bezglutenskog asortimana. Uz kontrolu Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ i uz veliku podršku Udruge oboljelih od celijakije PGŽ nastala je naša Rica, naša linija proizvoda bez glutena, sigurna i pristupačna svima. Izričito mi je drago reći vam kako čak pet Rica proizvoda ponosno nose Jamstveni žig gluten free Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

Postali smo prvi hrvatski proizvođač beglutenskih prekarskih i slastičarskih prozvoda, a konstantno ulaganje i nadopuna postojeće ponude za ljude s posebnim prehrambenim potrebama te intolerancijom na gluten, postala je naša misija i vizija daljnjeg razvoja.

Naša Rica komunicira prednosti i koristi bezglutenske prehrane, ujedno promičući svjesnost o celijakiji te zdraviju budućnost za one koji od nje boluju. U svom identitetu objedinjuje načelo i veću kvalitetu cjelokupnog života i zdravlja.

U sklopu strategije razvoja novog brenda, kreiran je i njegov vizualni identitet te otvorena stranica na društvenoj mreži Facebook kako bi se na svakodnevnoj bazi vršila interakcija, edukacija te senzibilizacija javnosti. Uskoro će biti realizirana i Rica internet stranica čime će se otvoriti još jedan komunikacijski kanal tvrtke prema bezglutenskom tržištu.

Razvojni planovi i programi tvrtke Kroasana uključuju mjere za poboljšanje ukupnog okvira prehrane djece u vrtićima i školama, s posebnim naglaskom na poboljšanje pol ožaja osjetljivih skupina, među kojima su svakako djeca oboljela od celijakije. Mogu slobodno reći da zajedničkim radom možemo još mnogo više doprinijeti dobrobiti svih onih kojima je naša pomoć i briga potrebna. Mislim da smo ovim Skupom pokazali i dokazali kako se predani rad i mnogo truda uvijek isplati, pogotovo kada su oni kojima ćemo pomoći naši najmlađi.“

zajedno-protiv-celijakije-5

 

Za sve uzvanike, nakon službenog dijela programa, bila je pripremljena i prigodna degustacija bezglutenskih proizvoda iz predstavljenog Rica asortimana.

Skup ‘Zajedno za veću svjesnost o celijakiji’ je prvi korak u daljnjem razvoju akcije u cilju animiranja ravnatelja osnovnih škola, predškolskih ustanova i drugog pedagoškog osoblja, kao i roditelja te svih drugih zainteresiranih strana da se educiraju o celijakiji i potaknu na reakciju. Ove aktivnosti sadrže temeljnu ideju o promicanju činjenica i svjesnosti o celijakiji te boljoj i ugodnijoj integraciji oboljelih, naročito djece, u sustave predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja.

Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu