Protiv konzumerizma i otpada: Danas u Splitu Sajam razmjene korištenih predmeta

283745253_2174512126031601_4705065693329693635_n

Gomilanje stvari problem je današnjice. Prenamjena, recikliranje i ponovna upotreba starih predmeta neophodni su želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. Rastući konzumerizam doveo je do toga da svake godine stvaramo sve više otpada, a prostora za njegovo odlaganje sve je manje.

Svjesne ovog problema, zaposlenice Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce krenule su s organizacijom sajmova razmjene rabljenih stvari. Prvi sajam organizirale su u Trogiru u sklopu Zimske adventure, zatim u Splitu povodom Dana planeta Zemlje, a od lipnja u prostorijama Klubu Zona u Splitu Sajam razmjene održavat će se svaki prvi utorak u mjesecu od 18 do 20 sati. Novi Sajam razmjene je na redu danas, 5. srpnja.

Sajmovi razmjene ili swap sajmovi vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Vrlo su slični buvljacima, a razlika je u tome da se predmeti ne naplaćuju, već se mijenjaju za druge predmete.

Sajam razmjene
FOTO: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Zašto doći na Sajam razmjene?

Sigurni smo da svatko od nas u vlastitom domu ima veliku količinu predmeta koje ne koristi, a još uvijek su upotrebljivi. Nakon sezonskog čišćenja većina tih predmeta završi u smeću. Takve predmete, na ovakvom sajmu, možete zamijeniti za neke druge korisnije predmete i tako zadovoljiti potrebu za novim predmetima.

Proizvodnja novih predmeta ne samo da crpi ograničene Zemljine resurse, već stvara ogromnu količinu otpada koji je najčešće povezan s ambalažom i pakiranjem. Osim toga, ugljični otisak koji nastaje zbog transporta definitivno nije zanemariv.

Razmjenom predmeta koji nam više ne trebaju za predmete koji će nam koristiti smanjujemo vlastiti ugljični otisak, štedimo novac, a naš dom postaje bogatiji za jedan novi korisniji predmet. Osim toga, morate priznati da ima nešto posebno kada starim stvarima udahnemo novi život.

291267226_2197767980372682_3536046254975269883_n
FOTO: Klub Zona

Kako sudjelovati u Sajmu razmjene?

Pravila za sudjelovanje u Sajmu razmjene su jednostavna.

  1. Na Sajam donesite do pet dobro očuvanih predmeta (čistih, ispravnih, bez mrlja i kvarova) koji mogu poslužiti drugima, kao što su knjige, ukrasi, nakit, modni dodaci, igračke, odjeća i slično.
  2. Donesite sa sobom višekratne vrećice u koje ćete staviti odabrane predmete.
  3. Predmete donesene na Sajam zamijenite za bonove na ulazu u Sajam.
  4. Odaberite predmete koje želite ponijeti kući i zamijenite ih za dobivene bonove kod organizatora Sajma.

Prvi mjesečni Sajam razmjene u Splitu održan je u lipnju u organizaciji ESS volonterki, Olene i Angele, uz pomoć koordinatorice Line Vuletić iz Udruge Sunce.

Više informacija o Sajmu razmjene možete pronaći u opisu eventa na Facebooku.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2021” financiran je od strane EU kroz program Europske snage solidarnosti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Klub Zona

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu