„Živjeti zdravo“: Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece

djeca i sport

U četvrtak je u osnovnoj školi Trsat predstavljen projekt Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece, namijenjen osnovnim školama koje nemaju sportsku dvoranu.

U sklopu programa nabavit će se didaktička oprema za 120 škola u Hrvatskoj koje nemaju adekvatne prostore za odvijanje nastave tjelesnog odgoja. Investicija je vrijedna oko milijun kuna. Projekt je dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a osmislili su ga Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja. Cilj programa je održavanje, unaprjeđenje i promicanje zdravlja i tjelesne aktivnosti te formiranje zdravih životnih navika kod djece osnovnoškolskog uzrasta.

Predstavljanju su prisustvovali ministar zdravlja Siniša Varga, ministar znanosti, obrazovanja i športa Vedran Mornar, v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a Sanja Musić Milanović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi.

Poligon za tjelesnu aktivnost

Kronične nezarazne bolesti vodeći su uzrok oboljenja i smrtnosti stanovništva srednje i starije dobi, a od njih u Hrvatskoj umire čak 90 posto ljudi. Važno je naglasiti kako su glavni rizici za nastanak tih bolesti prekomjerna tjelesna masa i nedovoljna tjelesna aktivnost, a njihov je razvoj moguće spriječiti zdravim životnim navikama, među kojima istaknuto mjesto ima redovita tjelesna aktivnost.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje potpisali su sporazum o suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji obuhvaća implementaciju i edukaciju ravnatelja i školskih timova matičnih osnovnih škola koje nemaju sportsku dvoranu i koje su uključene u program.

Članak uređen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

„Živjeti zdravo“: Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.