Mate Bulić boluje od plućne fibroze, a svoje će iskustvo podijeliti na predstavljanju kampanje povodom Svjetskog dana zdravlja pluća

Mate Bulić boluje od plućne fibroze

U Hrvatskoj gotovo nema čovjeka koji se nije susreo s nekim oblikom bolesti pluća – rakom pluća, kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB), plućnom fibrozom (PF), astmom ili virusnom ili bakterijskom infekcijom pluća.

Upravo zato, s ciljem educiranja i informiranja javnosti o važnosti disanja i zdravlja pluća za zdravlje cijelog organizma, Udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća – Jedra uz podršku Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara pokreće kampanju “Užitak disanja”, povodom Svjetskog dana zdravlja pluća, uz podršku grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Hrvatske komore medicinskih sestara.

Javno predstavljanje kampanje održat će se u subotu, 23. rujna, s početkom u 11 sati, na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu s ciljem edukacije građana o zdravlju pluća, zdravim navikama, rizičnim ponašanjima, važnosti prevencije, odaziva na preventivne preglede, rane dijagnostike i pravovremenog liječenja.

O ovoj problematici govorit će istaknuti stručnjaci:

  • prof. dr. sc. Marko Jakopović
  • doc. dr. sc. Andrea Vukić Dugac
  • pedagoginja DV-a Siget Sonja Srebačić
  • uz vodstvo moderatorice Sandre Karabatić, magistre sestrinstva, predsjednice Udruge Jedra.  
Svjetski dan zdravlja pluća
FOTO: Udruga Jedra

Građani će iskusiti kako je biti u “tuđim cipelama”

Građani će i osobno imati priliku iskusiti kako izgleda život s plućnom fibrozom i drugim bolestima pluća  te kako je disati sa smanjenim kapacitetom pluća, kroz posebnu simulaciju “Hodajte stazom kisika”.

Svi zainteresirani moći će prošetati stazom dugom 20 m uz pomoć slamke i štipaljke, a kroz simulaciju će ih voditi dr. Natko Beck, uz podršku medicinskih sestara klinike Jordanovac.

Građani će, osim zanimljive i neobične šetnje u kojoj će na trenutak biti u “tuđim cipelama”, na štandu Udruge moći nabaviti svoju teglicu maćuhica, simbola ljubavi i divljenja prema dragoj osobi, i time pomoći radu udruge Jedra.

Kampanja “Užitak disanja stavlja naglasak na edukaciju građana o važnosti ranog prepoznavanja simptoma poput kratkoće daha, suhog kašlja, smanjene fizičke izdržljivosti, rane dijagnoze i pravovremenog liječenja. Na Facebook stranici Udruge Jedra o plućnoj fibrozi detaljnije će govoriti profesor Branimir Anić i dr. Ana Hećimović s KBC-a Zagreb, a svoje iskustvo življenja s plućnom fibrozom podijelit će poznati pjevač Mate Bulić.

U kampanju su se uključili i učenici srednje Škole za medicinske sestre Vrapče, kao budući zdravstveni profesionalci koji će nakon obrazovanja nastaviti raditi na promociji zdravlja, prevenciji bolesti, ali i pružanju podrške te edukaciji onih koji se suočavaju s rakom pluća i drugim bolestima pluća.

Zahvaljujući dosadašnjim kampanjama, Udruga Jedra je prepoznata i stavljena na svjetsku platformu organizacija civilnog društva koje rade na podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje pluća, a postala je i aktivni član Lung cancer Europe te EU IPFF-a.

Svjetski dan zdravlja pluća
FOTO: Shutterstock

O Udruzi Jedra

Udruga oboljelih od raka pluća Jedra osnovana je 31. listopada 2007. godine, uz potporu Hrvatske lige protiv raka kao krovne organizacije. Djeluje samostalno prema vlastitom programu, ali u okvirima i uz suglasnost Lige.

Inicijativu za osnivanje pokrenuli su sami bolesnici, članovi njihovih obitelji i medicinski djelatnici, s ciljem podrške i pomoći oboljelim osobama te poduke o važnosti prevencije, prestanku pušenja i što ranijem početku liječenja novootkrivenih bolesnika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Jedra.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu