Greencajt festival pozicionira grad Zagreb kao zelenu metropolu, a svojim posjetiteljima nudi niz besplatnih sadržaja

Greencajt

Još samo nekoliko dana dijeli nas od početka najvećeg regionalnog projekta koji će pokušati dati odgovor na pitanje: “Kako stvoriti okružje za održivu budućnost?“. U sklopu Greencajt festivala posjetitelji će imati priliku premijerno posjetiti izložbu prvog hrvatskog klimatskog rječnika, sudjelovati u besplatnim radionicama, ali i donijeti odjeću koja će se zbrinuti i adekvatno iskoristiti.

Jedan od ciljeva Greencajt festivala je i pozicioniranje grada Zagreba kao regionalnog lidera kada je zelena tranzicija u pitanju, u partnerstvu s gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Greencajt
FOTO: Greencajt

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld, je istaknula:

Turistička zajednica grada Zagreba već krajem 2019. godine kroz promociju našeg grada naglasak stavlja na zeleno i održivo te prati trendove koje je započela Europska komisija strateškim dokumentom Europskog zelenog plana. Inovativni projekti i promocija održivosti koje provodimo pokazuju kako odgovoran i zeleni turizam može podržati oporavak gospodarstva, kao i njegov razvoj. U tom smislu, Turistička zajednica grada Zagreba razvija i podupire brojne projekte koji svoje djelovanje temelje na podizanju svijesti o Zagrebu kao o ekološki osviještenoj i poželjnoj životnoj sredini, a time i turističkoj destinaciji.

O zelenoj transformaciji i načinu na koji proizvodimo i trošimo energiju govorit će se na panelu “Dolazi zelena industrijska revolucija, jesmo li spremni?“, na koji je ulaz slobodan. Stručnjak za klimatske promjene, Alessio Terzzi, kroz svoj rad u Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i kao predavač usredotočuje se na utjecaj klimatskih promjena na razvoj i gospodarstvo te na načine na koje se društva mogu prilagoditi promjenama koje slijede.

Njegov rad i komentari popraćeni su i objavljeni u vodećim medijskim izvorima poput Financial Timesa, The Wall Street Journala, BBC World Newsa, Bloomberga i The Washington Posta. Terzzi je također autor knjige Growth for Good: Reshaping Capitalism to Save Humanity from Climate Catastrophe, koja je proglašena jednom od najboljih knjiga 2022. godine prema Foreign Affairsu

Greencajt
FOTO: Greencajt

Još jedan program na koji je ulaz slobodan je predavanje “Ima li Europa konja za trku?”

Pravedna zelena tranzicija prioritet je Europske unije, a jedna od predvodnica zelenog juriša je mlada, aktivna i vrlo glasna zastupnica u Europskom parlamentu Terry Reintke. Iz prvog reda akcija i prosvjeda za zeleniji planet uskočila je u institucionalne cipele onih koji imaju mogućnost donositi odluke. Za nju su energetska kriza i ambiciozna provedba Zelenog plana veliki izazovi u nadolazećem razdoblju.

Reintke će govoriti o tome kako Europa odgovara na te izazove te postavlja li upravo time globalni standard u održivosti, ali će podijeliti s publikom i kako balansira ulogu europarlamentarke i aktivistice u svojoj borbi za socijalnu i zelenu pravdu u Europskoj uniji.

U izložbenom prostoru posjetitelji će moći sudjelovati u čak dvije edukativne i interaktivne radionice #RethinkFashion by Perwoll koje su nastale u suradnji s Humana Novom, socijalnom zadrugom koja svakodnevno daje novu vrijednost odbačenom tekstilu te izrađuje nove proizvode. Humana Nova dobro je znana svim ljubiteljima održive mode i kupnje iz “druge ruke”. Poznati su po recikliranju starih odjevnih komada, a u malom prstu imaju sve najpotrebnije informacije o zbrinjavanju tekstilnog otpada.

Tako će posjetitelji Greencajta moći saznati kako produžiti vijek trajanja najdražeg odjevnog predmeta, ali i kako odjeću koju više ne nose prenamijeniti ili adekvatno zbrinuti i dati joj novi “život”.
Greencajt
FOTO: Greencajt

Wear & share i prvi klimatski rječnik

U sklopu Greencajt festivala premijerno će biti predstavljena platforma online modne trgovine Answear. Njihov Wear & share program korisnicima nudi mogućnost besplatnog slanja odjeće, koju više ne nose, s ciljem adekvatnog zbrinjavanja.

Svi korisnici koji ovim kanalom doniraju odjeću, također će pomoći rad udruge Argonauta. Sredstva prikupljena Wear & share projektom bit će namjenjena projektu ozelenjavanja javnih površina sadnicama stabala. Prve sadnice bit će posađene na otoku Murteru, a cilj je širiti područje djelovanja na područja pogođena požarima. Samo na Greencajtu građani imaju mogućnost odjeću donijeti i fizički, za što će dobiti voucher s popustom.

Posjetitelji će imati priliku pogledati i izložbu prvog klimatskog rječnika koji su ilustrirali studenti Odsjeka medijskog dizajna Sveučilišta Sjever. Ideja je dio projekta Terrapija, koji je pokrenula udruga Terra Hub, a najboljih 27 pojmova izložit će se u zelenoj oazi Rougemarin parka.

Greencajt
FOTO: Greencajt

Izložba je rezultat natječaja u sklopu kojeg su studenti dizajnirali plakate kojima je cilj približiti javnosti pojmove poput neto-nule, točke preokreta, adaptacije i ponora ugljika. Ovaj projekt je još jedan pokazatelj kako su mladi svjesni trenutka u kojem živimo i kako se služe i jezikom umjetnosti da bi komunicirali vrijednosti koje zastupaju.

24. i 25. svibnja Greencajt festival okupit će mnoga domaća i strana lica i kroz program ugostiti više od 80 govornika iz 10 zemalja svijeta.

Više informacija možete saznati na službenoj stranici Greencajt festivala, a novosti pratite i putem Facebooka i Instagrama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Greencajt festivala.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Greencajt

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu