Iskustvo korisnice besplatnog programa zdravlja: “Nema izgladnjivanja, nema prisile, uživala sam”

Iskustvo korisnica programa zdravlja

Za brojne sudionike sudjelovanje u 60-dnevnom besplatnom programu zdravlja tek je započelo, a jedna od onih koja je ovaj program zdravlja već završila odlučila je podijeliti svoje iskustvo. Njezina priča o promjeni navika nabolje svakako je dodatan vjetar u leđa onima koji su se u ovoj sezoni odlučili sudjelovati.

Od 25. travnja svi prijavljeni sudionici kroz 60-dnevni program Donat Vital imaju na raspolaganju priručnik s vježbama, savjetima, motivirajućim porukama, kojima se želi postići jednostavna promjena navika nabolje. Cilj je osigurati vitalniji i zdraviji organizam, a u tome kroz program uvelike pomažu i jelovnici kreirani za žene, muškarce i vegane te vegetarijance. Jelovnici nude širok izbor namirnica koje možete odabirati u kategorijama Doručak, Ručak, Užina i Večera, a ukupno na raspolaganju sudionici imaju 120 recepata, među kojima sami biraju svoj jelovnik.

Cijela poanta besplatnog 60-dnevnog programa Donat Vital je u tome da svatko prilagodi vježbe i jelovnike svojem izboru i da nove zdrave navike stekne na potpuno prirodan način i bez prisile. Ovaj program sudionicima daje na raspolaganje i stručnu pomoć osoba koje su kreirale program. Riječ je o multidisciplinarnom timu stručnjaka – nutricionisticama Teni Niseteo i Karmen Matković Melki te kineziologu Ivanu Kranjecu.

Važno je spomenuti kako je za ovakvu promjenu navika važno imati i moralnu podršku, pa sudionici prijavom na program dobivaju pravo na ulazak u zatvorenu grupu na Facebooku u kojoj mogu dijeliti iskustvo, postavljati pitanja stručnim osobama, ali i prisustvovati online događajima na kojima će saznati zanimljive i poticajne informacije.

Majino iskustvo daje vjetar u leđa

Kako bi svim ovogodišnjim sudionicima put do promjena za vitalniji i zdraviji organizam bio što jednostavniji, svoje iskustvo podijelila je Maja Hruška, koja je ovim programom zdravlja u svoj život već unijela važne promjene.

Maja se na sudjelovanje u ovom programu odlučila jer je saznala da program zastupljuje sve segmente važne za zdravije promjene. Program ima jasan plan prehrane koji ne uključuje izgladnjivanje ili uvođenje namirnica koje vam već nisu poznate.

Jasne su upute koliko hrane pripremiti, na koji način pripremiti jelo, a izrazito mi se sviđala sloboda što sam mogla samostalno birati što ću jesti koji dan. Bili su mi dostupni i video materijali s vježbama, a tu je i važna podrška nutricionista. Mogla bih ovaj program nazvati poluindividualiziranim, što uvijek znači bolje rezultate.

Najveća potvrda učinkovitosti ovog programa je zadovoljstvo korisnika. 90,47 % korisnika reduciralo je tjelesnu masu, 40 % ih je smanjilo razinu stresa, a 30,5 % sudionika je izjavilo kako im se poboljšala kvaliteta života.

Da put do zdravog i vitalnog organizma nije lak, potvrdila je i Maja, koja smatra da je priprema za ulazak u program bila najteža. Najveći izazov je bio mentalno se odlučiti na promjenu.

Pripremiti namirnice, izraditi plan, ukalupiti sve to u svakodnevni život zaposlene majke i studentice, paziti da se ne preskaču obroci i slično, ali kada smo krenuli, sve je bilo lagano, pravila nisu zahtjevna ni teška. 
Majini najdraži recepti
FOTO: Getty Images

Majini najdraži recepti

Sudionica Programa podijelila je s nama najdraže recepte za svaki obrok u danu:

  • doručak – zobena kaša s kruškom i bananom, jutarnji sendvič
  • ručak – teleći orzoto, špageti s kozicama, salata od heljde s feta sirom, varivo od leće i slanutka
  • užina – integralni keks s jabukom, smoothie, banana cheesecake, hrskavi slanutak
  • večera – palačinke sa šunkom i špinatom, paprike s kozjim sirom, svježi sir i kikiriki.

Vježbanje dok svi spavaju

Pravi dokaz da se sve može uklopiti u dnevni raspored je i Majino iskustvo. Kao što je već spomenuto, Maja je zaposlena majka i studentica koja je vrijeme za vježbanje iskoristila u rano jutro, dok ostali ukućani još spavaju. To joj je dalo dodatnu snagu i podiglo raspoloženje, koje ju je držalo tijekom cijelog dana.

Vježbe su osmišljene da zbilja svima odgovaraju. I oni koji inače nisu aktivni i ne kreću se mogli su raditi prilagođene vježbe, oni koji su već aktivni znali su i sami kako si pojačati način vježbanja. 

Vođeni program zdravlja korisnicima daje na raspolaganje i 28-dnevni program hodanja za vitalnije tijelo. Hodanje je izvrsna tjelovježba za sve, bez obzira na razinu kondicije. Idealan izbor je za one koji tek počinju mijenjati životne navike jer nije izrazito naporno, a ipak će sigurno polučiti značajne zdravstvene dobrobiti.

Usvojene promjene

Maja ne tvrdi kako joj se život drastično promijenio. U šali ističe kako i dalje ima velik broj dnevnih obveza koje ne može zanemariti, međutim, uz usvajanje zdravih navika njezina je svakodnevica postala jednostavnija, a razina energije povećana.

U mojem jelovniku svakako ima više povrća, pijem uglavnom bademovo mlijeko, a namirnice kuham na kokosovu ili maslinovu ulju. Izbjegavam kruh, a ako ga već jedem, biram integralni i, najvažnije, ostala mi je ta neopisiva potreba za vježbanjem. Ubrzao mi se metabolizam, a posljedica toga je bio gubitak kilograma i centimetara u struku i na rukama.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu