Što jedu muškarci, žene, ali i vegani koji žele održati vitalan organizam?

Zdrava prehrana

Besplatni 60-dnevni program Donat Vital koji osigurava stjecanje zdravih navika i vitalnog organizma za svoje je korisnike pripremio i jelovnike za žene, muškarce i vegane/vegetarijance. Donosimo vam ekskluzivni uvid u zanimljive recepte i zabavne kombinacije namirnica uz koje će dosljedno provođenje programa biti mnogo jednostavnije.

Svatko može kombinirati sve i pripremati si obroke iz svakog od tri ponuđena jelovnika. Korisnicima će jelovnici biti dostupni ako se prijave na besplatno sudjelovanje u programu, koji počinje 25. travnja.

Glavna prednost ovih jelovnika je u tome što oni zapravo ne određuju što i kada treba jesti, već sudionicima programa nude izbor u kombiniranju ponuđenih obroka. U svakom od jelovnika priloženo je po 30 prijedloga za svaki obrok u danu, a važno je samo da za doručak birate jela iz kategorije Doručak, ručak iz kategorije Ručak, užinu iz kategorije Užina i večeru iz kategorije Večera.

I na ovaj način sudionici će poštovati osnovna načela Programa, ali imaju slobodu da obroke biraju prema vlastitim mogućnostima i željama. Ovo su recepti iz kategorije Večera koji su zaokupili našu pozornost, a ostali će biti dostupni od 25. travnja prijavom na program Donat Vital.

Za laganu i zdravu večeru: Jelovnik za žene

1. Avokado punjen lososom (2 porcije)

Sastojci:
  • 50 g grčkog jogurta
  • 1/4 šalice celera
  • 1 jušna žlica peršina
  • pola jušne žlice limunova soka
  • 1 jušna žlica majoneze
  • pola čajne žličice senfa
  • sol i papar
  • 150 g dimljenog ili konzerviranog lososa
  • 1 mali avokado.
Priprema
  1. Pomiješajte jogurt, sitno narezani celer, peršin, limunov sok, majonezu, senf, sol i papar u posudi.
  2. Dodajte losos i pomiješajte.
  3. Avokado uzdužno izrežite na polovice i maknite košticu. Iz svake polovice odstranite jednu žlicu avokada te ga izgnječite.
  4. Umiješajte izgnječeni avokado u mješavinu s lososom. Dobivenom smjesom napunite svaku polovicu avokada.
  5. Popaprite prema želji.
Zelena tortilja
FOTO: Getty Images

2. Zelena tortilja (2 porcije)

Sastojci:
  • pola jušne žlice majoneze
  • 30 g kiselih krastavaca
  • 1 čajna žličica senfa
  • 4 velika lista zelene salate
  • 150 g pureće/pileće šunke
  • 25 g polutvrdog sira
  • 1 srednja rajčica
  • sol i papar.
Priprema
  1. Pomiješajte majonezu, narezane krastavce i senf u manjoj posudi.
  2. Položite dva lista salate jedan na drugi. Namažite ih jednom velikom jušnom žlicom prethodno pripremljenog umaka. Na umak stavite pola količine pileće ili pureće šunke, sira i rajčice.
  3. Zamotajte u “tortilju” (listovi salate predstavljaju tortilju).
Prokulice s orasima
FOTO: Getty Images

3. Prokulice s orahom i slaninom (1 porcija)

Sastojci:
  • 300 g prokulica
  • 30 g slanine
  • 25 g oraha
  • 1 čajna žličica maslinova ulja.
Priprema
  1. Prokulice operite, očistite vanjske listove i prepolovite ih.
  2. Pećnicu upalite na 190°C.
  3. Na maslinovu ulju popržite slaninu i orahe 3 – 4 minute.
  4. Izvaditi slaninu i orahe u posebnu posudu.
  5. Na masnoći kratko popržiti prokulice da malo omekšaju.
  6. Prebacite prokulice u manju posudu za pećnicu i pecite oko 20 minuta.
  7. Nakon 20 minuta dodajte slaninu i orahe i pecite sve skupa još 10 do 15 minuta.
Riblja juha
FOTO: Getty Images

Za laganu i zdravu večeru: Jelovnik za muškarce

1. Riblja juha (2 porcije)

Sastojci:
  • 2 orade
  • pola glavice luka
  • 2 mrkve
  • 2 srednja krumpira
  • pola koromača
  • pola paprike
  • pola rajčice
  • celer
  • peršin
  • 1 režanj češnjaka
  • sol i papar
  • 2 jušne žlice maslinova ulja.
Priprema
  1. Ribe očistite, posušite i odrežite glave.
  2. Povrće za juhu operite i narežite na veće komade.
  3. U velik lonac stavite celer, peršin, mrkvu, krumpir, koromač, papriku, rajčicu, luk, pa dodajte ribe, glave riba i hladnu vodu dok ne prekrije sve sastojke.
  4. Posolite i popaprite juhu i dodajte dvije jušne žlice maslinova ulja.
  5. Stavite kuhati.
  6. Kada juha zakuha, odmah izvadite ribe. Glave ostavite u loncu.
  7. Ribe koje su izvađene iz lonca prelijte s malo maslinova ulja i sitno narezanim peršinom i češnjakom. Dodajte nekoliko žlica juhe. Poklopite.
  8. Juhu kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.
  9. Izvadite krumpire i mrkvu, a ostatak povrća procijedite. U procijeđenu juhu zakuhajte malo riže, dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i posipajte sitno narezanim peršinom. Juhu poslužite s malo narezane ribe i krumpira.
  10. Ostatak orade i krumpira upotrijebite za ručak.
Zapečene tikvice s mljevenim mesom
FOTO: Getty Images

2. Zapečene tikvice s mljevenim mesom (2 porcije)

Sastojci:
  • 2 veće tikvice
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 350 g mljevenog mesa
  • 100 ml pasirane rajčice
  • sol i mediteranski začini
  • 50 g tvrdog sira.
Priprema
  1. Tikvice operite, izrežite peteljku i prerežite ih uzduž napola.
  2. Izdubite žlicom sredinu tikvica da se napravi utor za nadjev. Pritom na krajevima ostaviti malo povišenje.
  3. Za nadjev na ulju pržite luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso, miješajte i pirjajte 10 – 15 minuta, prema potrebi dodajte malo vode.
  4. Dodajte pasiranu rajčicu te, prema želji, sredinu tikvice, sol i začine. Sve skupa pirjajte 20-ak minuta, dok ne ispari tekućina.
  5. Pripremljene četiri izdubljene polovice tikvice napunite punjenjem i staviti na lim prekriven papirom za pečenje. Po njima naribajte sir.
  6. Pecite u pećnici na 200°C oko 40 minuta (prvih 20-ak minuta možete peći pod folijom, a nakon toga otkriveno da se lijepo zapeku).
Quiche s porilukom
FOTO: Getty Images

3. Quiche bez tijesta (3 porcije)

Sastojci:
  • 400 g pilećih prsa
  • pola manjeg poriluka
  • 1 manja tikvica
  • 1 paprika
  • 2 jaja
  • 150 ml mlijeka s 1,8 % mliječne masti
  • 100 g sira
  • 100 g matovilca
  • sol i papar
  • 1 jušna žlica maslinova ulja.
Priprema
  1. Poriluk i piletinu narežite na kockice i pirjajte na maslinovu ulju, otprilike 5 – 10 minuta.
  2. Prebacite u vatrostalnu posudu i dodajte na kockice narezanu sirovu tikvicu i papriku.
  3. Posolite.
  4. U drugoj posudi promiješajte jaja, mlijeko, naribani sir, sol i papar.
  5. Smjesu izlijte preko piletine i povrća. Stavite u pećnicu na 200°C dok quiche ne dobije lijepu boju, otprilike 40 minuta.
  6. Poslužite uz sezonsku salatu.
Foccacia
FOTO: Getty Images

Za laganu i zdravu večeru: Jelovnik za vegane

1. Focaccia i salata s jabukom i radičem (2 porcije)

Sastojci:
  • 200 g pirova brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml tople vode
  • 50 g cherry rajčica
  • 5 zelenih maslina
  • 1 jušna žlica kapara
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • prstohvat origana
  • prstohvat ružmarina
  • 1 manja glavica radiča
  • pola naranče
  • 4 oraha
  • 1 jušna žlica aceta balsamica
  • 1 čajna žličica soli.
Priprema
  1. Zamijesite pirovo brašno, prašak za pecivo, sol i vodu.
  2. Razvucite u pogaču te premažite maslinovim uljem, dodajte sve ostale sastojke i začine te pecite 20-ak minuta na 180°C.
  3. Poslužite uz salatu od radiča, naranče i oraha.
Ljubičasti falafel
FOTO: Getty Images

2. Ljubičasti falafel (2 porcije)

Sastojci:
  • 2 pečene cikle
  • 2 režnja češnjaka
  • 200 g konzerviranog slanutka
  • 20 g svježeg korijandera ili peršina
  • 1 čajna žličica mljevenih sjemenki korijandera
  • pola čajne žličice mljevenog kumina
  • sok polovice limuna
  • 1 jušna žlica sezamovih sjemenki
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 jušna žlica maslinova ulja.
Priprema
  1. Ciklu ogulite i nasjecite na četvrtine, posolite i pecite u pećnici na 220°C 25 minuta.
  2. Pečenu ciklu i ostale sastojke smiksajte u blenderu.
  3. Od dobivene smjese oblikujte loptice i uvaljajte ih u sezamove sjemenke.
  4. Stavite na zagrijanu gril tavu i pecite do pet minuta.
Zelene palačinke
FOTO: Getty Images

3. Zelene točkaste palačinke (1 porcija)

Sastojci:
  • 100 g tikvica
  • 100 g blitve
  • 1 jušna žlica chia sjemenki
  • 5 jušnih žlica pirova brašna
  • 100 ml mineralne vode
  • prstohvat soli i papra
  • pola čajne žličice cimeta
  • 1 jušna žlica maslinova ulja.
Priprema
  1. Tikvicu naribajte, a blitvu nasjeckajte nasitno.
  2. Sve sastojke pomiješajte i smjesu pecite kao palačinke promjera 8 – 10 cm. Pecite na maslinovu ulju.

Dodatni savjeti

  • Tijekom provođenja programa pripazite da razmak između obroka ne bude veći od četiri sata. Osim pravilnog odabira namirnica, ključ je i u tome da jedete malo, a često.
  • Stručnjaci koji su sudjelovali u kreiranju programa ističu kako je važno piti Donat, pogotovo kada je riječ o namirnicama koje su teže probavljive. Sadržaj Donata ključan je za ubrzavanje rada crijeva i odlična je potpora probavnom sustavu te pomaže osloboditi tijelo od nakupljenih otpadnih tvari, ali i ublažiti osjećaj gladi. U priručniku koji dobivate prijavom jasno je objašnjeno kako se pravilno pije Donat za njegov optimalni učinak.
  • Tijekom objeda bavite se samo hranom.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu