Što jedu muškarci, žene, ali i vegani koji žele održati vitalan organizam?
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Besplatni 60-dnevni program Donat Vital koji osigurava stjecanje zdravih navika i vitalnog organizma za svoje je korisnike pripremio i jelovnike za žene, muškarce i vegane/vegetarijance. Donosimo vam ekskluzivni uvid u zanimljive recepte i zabavne kombinacije namirnica uz koje će dosljedno provođenje programa biti mnogo jednostavnije.
Svatko može kombinirati sve i pripremati si obroke iz svakog od tri ponuđena jelovnika. Korisnicima će jelovnici biti dostupni ako se prijave na besplatno sudjelovanje u programu, koji počinje 25. travnja.
Glavna prednost ovih jelovnika je u tome što oni zapravo ne određuju što i kada treba jesti, već sudionicima programa nude izbor u kombiniranju ponuđenih obroka. U svakom od jelovnika priloženo je po 30 prijedloga za svaki obrok u danu, a važno je samo da za doručak birate jela iz kategorije Doručak, ručak iz kategorije Ručak, užinu iz kategorije Užina i večeru iz kategorije Večera.
I na ovaj način sudionici će poštovati osnovna načela Programa, ali imaju slobodu da obroke biraju prema vlastitim mogućnostima i željama. Ovo su recepti iz kategorije Večera koji su zaokupili našu pozornost, a ostali će biti dostupni od 25. travnja prijavom na program Donat Vital.
Za laganu i zdravu večeru: Jelovnik za žene
1. Avokado punjen lososom (2 porcije)
Sastojci:
- 50 g grčkog jogurta
- 1/4 šalice celera
- 1 jušna žlica peršina
- pola jušne žlice limunova soka
- 1 jušna žlica majoneze
- pola čajne žličice senfa
- sol i papar
- 150 g dimljenog ili konzerviranog lososa
- 1 mali avokado.
Priprema
- Pomiješajte jogurt, sitno narezani celer, peršin, limunov sok, majonezu, senf, sol i papar u posudi.
- Dodajte losos i pomiješajte.
- Avokado uzdužno izrežite na polovice i maknite košticu. Iz svake polovice odstranite jednu žlicu avokada te ga izgnječite.
- Umiješajte izgnječeni avokado u mješavinu s lososom. Dobivenom smjesom napunite svaku polovicu avokada.
- Popaprite prema želji.
2. Zelena tortilja (2 porcije)
Sastojci:
- pola jušne žlice majoneze
- 30 g kiselih krastavaca
- 1 čajna žličica senfa
- 4 velika lista zelene salate
- 150 g pureće/pileće šunke
- 25 g polutvrdog sira
- 1 srednja rajčica
- sol i papar.
Priprema
- Pomiješajte majonezu, narezane krastavce i senf u manjoj posudi.
- Položite dva lista salate jedan na drugi. Namažite ih jednom velikom jušnom žlicom prethodno pripremljenog umaka. Na umak stavite pola količine pileće ili pureće šunke, sira i rajčice.
- Zamotajte u “tortilju” (listovi salate predstavljaju tortilju).
3. Prokulice s orahom i slaninom (1 porcija)
Sastojci:
- 300 g prokulica
- 30 g slanine
- 25 g oraha
- 1 čajna žličica maslinova ulja.
Priprema
- Prokulice operite, očistite vanjske listove i prepolovite ih.
- Pećnicu upalite na 190°C.
- Na maslinovu ulju popržite slaninu i orahe 3 – 4 minute.
- Izvaditi slaninu i orahe u posebnu posudu.
- Na masnoći kratko popržiti prokulice da malo omekšaju.
- Prebacite prokulice u manju posudu za pećnicu i pecite oko 20 minuta.
- Nakon 20 minuta dodajte slaninu i orahe i pecite sve skupa još 10 do 15 minuta.
Za laganu i zdravu večeru: Jelovnik za muškarce
1. Riblja juha (2 porcije)
Sastojci:
- 2 orade
- pola glavice luka
- 2 mrkve
- 2 srednja krumpira
- pola koromača
- pola paprike
- pola rajčice
- celer
- peršin
- 1 režanj češnjaka
- sol i papar
- 2 jušne žlice maslinova ulja.
Priprema
- Ribe očistite, posušite i odrežite glave.
- Povrće za juhu operite i narežite na veće komade.
- U velik lonac stavite celer, peršin, mrkvu, krumpir, koromač, papriku, rajčicu, luk, pa dodajte ribe, glave riba i hladnu vodu dok ne prekrije sve sastojke.
- Posolite i popaprite juhu i dodajte dvije jušne žlice maslinova ulja.
- Stavite kuhati.
- Kada juha zakuha, odmah izvadite ribe. Glave ostavite u loncu.
- Ribe koje su izvađene iz lonca prelijte s malo maslinova ulja i sitno narezanim peršinom i češnjakom. Dodajte nekoliko žlica juhe. Poklopite.
- Juhu kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.
- Izvadite krumpire i mrkvu, a ostatak povrća procijedite. U procijeđenu juhu zakuhajte malo riže, dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i posipajte sitno narezanim peršinom. Juhu poslužite s malo narezane ribe i krumpira.
- Ostatak orade i krumpira upotrijebite za ručak.
2. Zapečene tikvice s mljevenim mesom (2 porcije)
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 350 g mljevenog mesa
- 100 ml pasirane rajčice
- sol i mediteranski začini
- 50 g tvrdog sira.
Priprema
- Tikvice operite, izrežite peteljku i prerežite ih uzduž napola.
- Izdubite žlicom sredinu tikvica da se napravi utor za nadjev. Pritom na krajevima ostaviti malo povišenje.
- Za nadjev na ulju pržite luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso, miješajte i pirjajte 10 – 15 minuta, prema potrebi dodajte malo vode.
- Dodajte pasiranu rajčicu te, prema želji, sredinu tikvice, sol i začine. Sve skupa pirjajte 20-ak minuta, dok ne ispari tekućina.
- Pripremljene četiri izdubljene polovice tikvice napunite punjenjem i staviti na lim prekriven papirom za pečenje. Po njima naribajte sir.
- Pecite u pećnici na 200°C oko 40 minuta (prvih 20-ak minuta možete peći pod folijom, a nakon toga otkriveno da se lijepo zapeku).
3. Quiche bez tijesta (3 porcije)
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa
- pola manjeg poriluka
- 1 manja tikvica
- 1 paprika
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka s 1,8 % mliječne masti
- 100 g sira
- 100 g matovilca
- sol i papar
- 1 jušna žlica maslinova ulja.
Priprema
- Poriluk i piletinu narežite na kockice i pirjajte na maslinovu ulju, otprilike 5 – 10 minuta.
- Prebacite u vatrostalnu posudu i dodajte na kockice narezanu sirovu tikvicu i papriku.
- Posolite.
- U drugoj posudi promiješajte jaja, mlijeko, naribani sir, sol i papar.
- Smjesu izlijte preko piletine i povrća. Stavite u pećnicu na 200°C dok quiche ne dobije lijepu boju, otprilike 40 minuta.
- Poslužite uz sezonsku salatu.
Za laganu i zdravu večeru: Jelovnik za vegane
1. Focaccia i salata s jabukom i radičem (2 porcije)
Sastojci:
- 200 g pirova brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml tople vode
- 50 g cherry rajčica
- 5 zelenih maslina
- 1 jušna žlica kapara
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- prstohvat origana
- prstohvat ružmarina
- 1 manja glavica radiča
- pola naranče
- 4 oraha
- 1 jušna žlica aceta balsamica
- 1 čajna žličica soli.
Priprema
- Zamijesite pirovo brašno, prašak za pecivo, sol i vodu.
- Razvucite u pogaču te premažite maslinovim uljem, dodajte sve ostale sastojke i začine te pecite 20-ak minuta na 180°C.
- Poslužite uz salatu od radiča, naranče i oraha.
2. Ljubičasti falafel (2 porcije)
Sastojci:
- 2 pečene cikle
- 2 režnja češnjaka
- 200 g konzerviranog slanutka
- 20 g svježeg korijandera ili peršina
- 1 čajna žličica mljevenih sjemenki korijandera
- pola čajne žličice mljevenog kumina
- sok polovice limuna
- 1 jušna žlica sezamovih sjemenki
- 1 čajna žličica soli
- 1 jušna žlica maslinova ulja.
Priprema
- Ciklu ogulite i nasjecite na četvrtine, posolite i pecite u pećnici na 220°C 25 minuta.
- Pečenu ciklu i ostale sastojke smiksajte u blenderu.
- Od dobivene smjese oblikujte loptice i uvaljajte ih u sezamove sjemenke.
- Stavite na zagrijanu gril tavu i pecite do pet minuta.
3. Zelene točkaste palačinke (1 porcija)
Sastojci:
- 100 g tikvica
- 100 g blitve
- 1 jušna žlica chia sjemenki
- 5 jušnih žlica pirova brašna
- 100 ml mineralne vode
- prstohvat soli i papra
- pola čajne žličice cimeta
- 1 jušna žlica maslinova ulja.
Priprema
- Tikvicu naribajte, a blitvu nasjeckajte nasitno.
- Sve sastojke pomiješajte i smjesu pecite kao palačinke promjera 8 – 10 cm. Pecite na maslinovu ulju.
Dodatni savjeti
- Tijekom provođenja programa pripazite da razmak između obroka ne bude veći od četiri sata. Osim pravilnog odabira namirnica, ključ je i u tome da jedete malo, a često.
- Stručnjaci koji su sudjelovali u kreiranju programa ističu kako je važno piti Donat, pogotovo kada je riječ o namirnicama koje su teže probavljive. Sadržaj Donata ključan je za ubrzavanje rada crijeva i odlična je potpora probavnom sustavu te pomaže osloboditi tijelo od nakupljenih otpadnih tvari, ali i ublažiti osjećaj gladi. U priručniku koji dobivate prijavom jasno je objašnjeno kako se pravilno pije Donat za njegov optimalni učinak.
- Tijekom objeda bavite se samo hranom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja