Počnimo trčati

Trčanje za početnike

U odnosu na prije desetak godina trčanje je danas jedan od popularnijih oblika rekreacije i sve više osoba trči u svrhu prevencije bolesti, rekreacije ili rezultatskih poriva. Škole trčanja su popularni oblik uvođenja u trčanje, no, s obzirom na geografsku zastupljenost, nisu dostupne svima.

Koristi od trčanja su velike, ako se trči na pravi način. To je najprirodniji način kretanja i tjelovježbe usađen u naše tijelo, a postoji odavno. Vremenski i financijski je najisplativiji. Treba obući tenisice (tj. trkaću obuću) i izaći iz kuće. Ne trebaju vam pripreme, posebna oprema ili tereni, a trčati se može bilo gdje, u bilo koje vrijeme i po bilo kakvom vremenu. Za početak je potrebno malo znanja i jako puno volje.

Trčanje
FOTO: Shutterstock

Početnici

 • Ako nikada do sada niste trčali, trebate posjetiti svojeg liječnika koji će napraviti pregled i utvrditi eventualno postojanje kakvog razloga protiv trčanja (srčana aritmija, šećerna bolest, bolesti pluća).
 • Nakon toga treba napraviti plan trčanja kojim će se postupno povećavati vrijeme i intenzitet trčanja (jedan od planova donosimo i u ovom tekstu).
 • Nabaviti tenisice za trčanje.
 • Naći vrijeme u danu kada ćete trčati. Ako radite, to može biti prije ili poslije posla, a ako mislite da nemate vremena – propustite pola sata vremena pred ekranima svih vrsta.
 • Odabrati neku stazu ili rutu po kojoj ćete trčati. Neka ne bude udaljena puno od mjesta stanovanja, kako ne biste imali psihološki pritisak da morate odlaziti daleko od kuće i gubiti vrijeme ne biste li trčali.
Tenisice
FOTO: Shutterstock

Plan za trčanje

Došli ste na stazu, time ste već obavili velik dio posla. Najgore što možete učiniti jest da krenete trčati brzo, jer će to u najboljem slučaju rezultirati stajanjem nakon 100 m, a u najgorem se može dogoditi i nešto ozbiljnije. Važno je krenuti polagano, prije kretanja je potrebno malo se zagrijati i razgibati zglobove.

 • Trčite tempom kojim se nećete brzo zadihati. Kada osjetite da ne možete više trčati – počnite hodati. Nakon odmora hodanjem, ponovno potrčite. I tako 20 minuta.
 • Za početak trčite tri puta tjedno do trenutka kada nećete više morati hodati u tih 20 minuta. Nakon toga možete trčati svaki treći dan i povećavati vrijeme na 35 minuta, pa 40 minuta, pa na 45 minuta.
 • Kako bi se postiglo da trčite 45 minuta bez prestanka svaki drugi – treći dan, potrebno je otprilike mjesec – dva ili nešto više, ovisi o bazičnoj kondiciji.

Prva dva – tri mjeseca su odlučujuća u tome da vam trčanje postane normalna svakodnevna aktivnost bez koje više nećete moći. U prvim mjesecima se testira volja koja će vam omogućiti da kasnije povećavate vrijeme trčanja i kilometražu. U početnom programu ne trči se na udaljenost, već na vrijeme, jer ne morate mjeriti udaljenosti staza i ne morate razmišljati o kilometraži i brzini kojom trčite. Postepenost i strpljivost su ključne i u prevenciji ozljeda koje mogu nastati.

Voda
FOTO: Shutterstock

Nekoliko dodatnih savjeta

 • Pijte puno tekućine prije i poslije trčanja, tj. tijekom dana.
 • Nemojte se pretoplo odijevati za trčanje. Kada izađete iz kuće, trebali biste osjećati laganu hladnoću jer, kada počnete trčati, bit će vam vruće.
 • Nemojte se vagati prije ili poslije trčanja jer je težina koju ste izgubili tijekom trčanja uglavnom voda koja je izašla znojenjem.
 • Tijekom trčanja oslobađaju se tjelesne supstance zvane endorfini, koji poboljšavaju raspoloženje. Zato ćete se i psihički bolje osjećati.

Autor teksta: dr. sc. Pavao Vlahek, spec. fizijatar, Poliklinika MEDIKOL

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu