Nosite li šminku tijekom tjelovježbe? Evo zašto biste trebali razmisliti o tome

nošenje šminke tijekom vježbanja

Značaj uklanjanja šminke prije spavanja za njegu kože naširoko je poznat jer pomaže u sprječavanju začepljenja pora, akni i drugih komplikacija na koži. Međutim, nedavna istraživanja naglašavaju da nošenje šminke tijekom vježbanja također može predstavljati izazov za zdravlje kože.

Studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology ispitivala je utjecaj nošenja pudera tijekom aerobne vježbe na kožu i pore. Istraživanje je uključivalo 43 zdrava studenta, uključujući 20 muškaraca i 23 žene, gdje je polovica lica svakog sudionika bila prekrivena šminkom, dok druga nije.

Nakon vježbanja cijelo je lice pokazalo povećanu vlažnost, s višom razinom uočenom na području na kojem je nanesena šminka. Pore su bile povećane na strani bez šminke, ali manje na strani šminke. Dodatno, nakupljanje ulja se povećalo na nešminkanom području, dok se smanjilo na području sa šminkom.

Treba li u potpunosti eliminirati šminku?

Dr. Dongsun Park, dopisni autor s Korejskog nacionalnog sveučilišta za obrazovanje, istaknuo je važnost proučavanja promjena stanja kože kod osoba koje nose šminku tijekom vježbanja.

Naglasio je da teška šminka tijekom vježbanja potencijalno može dovesti do problema s kožom, poput začepljenja pora zbog nakupljanja znoja. Stoga se preporučuje odabir laganije šminke ili proizvoda bez ulja, kako biste očuvali zdravlje kože tijekom vježbanja.

Dermatolozi upozoravaju da se šminka tijekom vježbanja spaja s masnoćom i mrtvim stanicama kože, što dovodi do začepljenja pora i povećane suhoće.

Iako je ovo istraživanje primarno usredotočeno na podlogu, drugi proizvodi poput maskare, olovke za oči i ruža za usne mogu predstavljati manje problema tijekom vježbanja jer se ne nanose na cijelo lice.

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjeli učinci različitih vrsta šminke na kožu tijekom vježbanja.

vježbanje sa šminkom
FOTO: Shutterstock

Alternative za vježbanje sa šminkom

Za one kojima je neugodno vježbati bez šminke postoje zdravije alternative puderu koje pružaju pokrivenost. Preporučuju se balzami za uljepšavanje (BB kreme) i sredstva za korekciju boje (CC kreme), budući da su često formulirani tako da nisu komedogeni i mogu poboljšati tonus kože bez začepljenja pora.

Za održavanje zdravlja kože nakon vježbanja presudno je temeljito čišćenje kože, kako bi se uklonio višak masnoće, znoja, bakterija i ostataka šminke. Osim toga, zaštita kože od sunca kremom za sunčanje, sunčanim naočalama i šeširom, uz dovoljnu hidrataciju, ključna je za opću dobrobit kože tijekom vježbanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Chesak, J. (2024). What Happens When You Wear Make-Up While Exercising? Healthline.
  2. Yoon, E. i sur. (2024). Influence of cosmetic foundation cream on skin condition during treadmill exercise. Journal of Cosmetic Dermatology, 16205.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu