Kako odabrati dobar bicikl? Devet je važnih koraka

Kako odabrati dobar bicikl

Bilo da ste iskusan biciklist ili početnik, pronalazak savršenog bicikla uključuje razmatranje različitih čimbenika kao što su stil vožnje, budžet i specifične potrebe.

Evo kako odabrati dobar bicikl.

Kako odabrati dobar bicikl?

Otkrivamo vam kako odabrati dobar bicikl u devet koraka.

Odredite svoj stil vožnje

Prvi korak u odabiru dobrog bicikla je određivanje vašeg primarnog stila vožnje. Različiti bicikli dizajnirani su za posebne namjene:

 • cestovni bicikli – idealni za vožnju po kolniku, duge vožnje i brzu vožnju; ovi bicikli imaju lagane okvire, uske gume i spuštene ručke
 • brdski bicikli – napravljeni za terenske staze, neravne terene i planinska područja; imaju čvrste okvire, široke gume i sustave ovjesa
 • hibridni bicikli – mješavina cestovnih i brdskih bicikala, pogodnih za putovanje na posao, slobodne vožnje i lagane terenske staze; nude udoban uspravan položaj
 • turistički bicikli – dizajnirani za duga putovanja s teškim teretom; imaju robusne okvire, više točaka za pričvršćivanje nosača i izdržljive gume
 • električni bicikli – opremljeni motorom za pomoć pri pedaliranju; savršeni za putovanje na posao i smanjenje fizičkog napora.

Pročitajte članak “Električni bicikl: Mijenja način na koji putujemo na posao, vježbamo i istražujemo okolinu! Evo kako se kreću cijene i koji odabrati“.

Odredite koliko ste spremni uložiti

Bicikli dolaze u širokom rasponu cijena, od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura. Proučavanje cijena pomaže suziti vaše mogućnosti i osigurava da dobijete najbolju vrijednost za svoj novac. Imajte na umu da je viša cijena često povezana s boljim komponentama i izdržljivošću. Evo nekih općih raspona cijena:

 • početna razina – 280 – 920 eura
 • srednji razina – 920 – 2.800 eura
 • visoka razina – 2.800 eura i više.
Kako odabrati dobar bicikl
FOTO: Shutterstock

Razmotrite materijal okvira

Okvir je okosnica vašeg bicikla, a korišteni materijal utječe na težinu, izdržljivost i kvalitetu vožnje bicikla. Uobičajeni materijali okvira su:

 • aluminij – lagan, pristupačan i otporan na koroziju, ali može biti manje udoban na lošim cestama
 • čelik – snažan i izdržljiv, nudi glatku vožnju; međutim, teži je i sklon rđanju
 • karbonska vlakna – iznimno lagana i pružaju izvrsnu kvalitetu vožnje; takav okvir je skuplji i može biti manje izdržljiv u npr. brdskom biciklizmu
 • titan – kombinira najbolje karakteristike čelika i karbonskih vlakana, nudeći laganu, snažnu i udobnu vožnju; obično je to najskuplja opcija.

Procijenite komponente bicikla

Komponente ili grupe uključuju zupčanike, kočnice i mjenjače. Komponente visoke kvalitete osiguravaju bolju izvedbu i dugovječnost. Popularne marke komponenti su Shimano, SRAM i Campagnolo.

Testirajte različite bicikle

Probna vožnja ključna je za pronalaženje bicikla koji vam odgovara. Posjetite lokalne trgovine biciklima i isprobajte različite modele. Obratite pozornost na pristajanje, udobnost i rukovanje bicikla.

Bicikl koji odgovara vašoj veličini tijela i stilu vožnje značajno će promijeniti vaše iskustvo vožnje biciklom.

Provjerite prikladnost bicikla

Pravilno pristajanje ključno je za udobnost i učinkovitost. Osigurajte da veličina okvira bicikla odgovara vašoj visini i unutarnjoj strani vaše noge. Većina proizvođača daje tablice veličina koje vam pomažu u odabiru ispravne veličine. Prilagodbe visine sjedala, položaja upravljača i duljine drške također mogu poboljšati pristajanje.

provjera prikladnosti bicikla
FOTO: Shutterstock

Pročitajte recenzije i tražite preporuke

Istraživanje recenzija i traženje preporuka od iskusnih biciklista može pružiti vrijedne uvide. Online forumi, biciklističke internetske stranice i grupe na društvenim mrežama izvrsni su izvori za povratne informacije iz stvarnog svijeta o različitim modelima bicikala.

Razmotrite buduće nadogradnje

Razmislite o mogućnosti nadogradnje komponenti u budućnosti. Neki početni bicikli mogu imati ograničenja u nadogradnji, dok bicikli srednje i visoke klase često nude veću fleksibilnost. Ulaganje u bicikl s potencijalom nadogradnje može biti isplativa dugoročna strategija.

Procijenite jamstvo i podršku nakon prodaje

Dobro jamstvo i pouzdana podrška nakon prodaje mogu vam dugoročno uštedjeti novac i vrijeme. Provjerite uvjete jamstva za okvir i komponente te odaberite renomiranu marku s dobrom korisničkom uslugom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Jones, T. (2021). Choosing the Right BikeBike Exchange.
 2. Reeve, B. (2016). Ultimate Beginner Guide to Buying a Bicycle. Yellow Jersey.
 3. How to Choose a Bike. REI.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu