Elastične trake za vježbanje mogu biti jednako učinkovite kao utezi! Evo kako krenuti s treninzima

Elastične trake za vježbanje mogu biti jednako učinkovite kao utezi

Elastične trake za vježbanje hvaljene su zbog svoje lagane, prenosive prirode i učinkovitosti u pružanju sveobuhvatnog vježbanja mišića. Ove trake, koje podsjećaju na velike gumene trake, mogu ciljati glavne mišićne skupine, uključujući prsa, leđa, ramena, ruke, gluteuse, noge i jezgru. Rastezljivost traka povećava otpor jer su izdužene, nudeći različite razine težine tijekom vježbi snage.

Jedinstvena značajka elastičnih traka je to što njihova debljina korelira s razinama otpora. Za razliku od tradicionalnih utega koji postaju teži, ove trake samo postaju deblje. Dolaze u različitim oblicima i veličinama, od petlji do elastične cijevi s ručkama.

Mogu biti jednako učinkovite kao slobodni utezi i sprave za izgradnju snage.

Osim toga, dokazale su se vrijednima u održavanju mišićne mase, pomoći pri rehabilitaciji nakon ozljeda ili operacija i doprinosu poboljšanju zdravlja srca.

Iako nisu vježbe koja najviše sagorijevaju kalorije, vježbe s elastičnom trakom mogu potaknuti metabolizam povećanjem mišićne mase, potencijalno potpomažući gubitak težine u kombinaciji s drugim strategijama.

Elastične trake za vježbanje hvaljene su zbog svoje lagane, prenosive prirode i učinkovitosti u pružanju sveobuhvatnog vježbanja mišića
FOTO: Shutterstock

Potrebna oprema za vježbanje s elastičnom trakom

Evo koja vam je osnovna oprema potrebna za vježbanje s elastičnom trakom.

  • Elastične trake – nabavite pojedinačne trake ili uložite u set. Odabir kompleta nudi trake s različitim razinama otpora, od lakih do teških. Različite razine napetosti simuliraju dizanje različitih utega. Preporučljivo je koristiti lakšu traku za vježbe za gornji dio tijela i težu za vježbe za donji dio tijela. Imajte na umu da se razine napetosti označene bojama mogu razlikovati od marke do marke, stoga uvijek provjerite naljepnicu, kako biste osigurali odgovarajuću razinu otpora.
  • Kuka za vrata – za vježbe koje zahtijevaju sidrišnu točku, kao što je vezanje trake za kvaku ili stup, kuka za vrata može biti vrijedan dodatak. Ova izdržljiva kuka učvršćuje elastičnu traku, pružajući stabilnu osnovu za vježbe, posebno kada čvrsta sidrišna točka nije lako dostupna.
  • Manšeta za gležanj ili zapešće – slično kao i dodatak za vrata, manšeta za gležanj ili zapešće služi kao podstavljeno sidrište za ciljane vježbe s trakom. Omotava se oko vašeg gležnja ili zgloba i pričvršćuje se na elastičnu traku.
  • Podloga za vježbanje – podloga za vježbanje nudi meku i neklizajuću površinu za vježbanje s trakom. Ne samo da štiti vaša koljena i leđa tijekom vježbi na podu, nego također čuva vaš pod od znoja.

Elastične trake za vježbanje – kako krenuti?

Jeste li spremni uključiti elastične trake u svoju rutinu vježbanja? Za početak slijedite ove savjete.

Krenite s niskim intenzitetom

Započnite svoj trening s trakom s dvije 30-minutne sesije tjedno. Povećajte učestalost kako vam bude ugodnije, osiguravajući 48-satno razdoblje odmora između treninga, kako biste omogućili mišićima da se poprave i oporave, smanjujući rizik od ozljeda.

Ciljajte svaku mišićnu skupinu

Nastojte raditi na svakoj većoj mišićnoj skupini tijekom svake sesije, fokusirajući se na prsa, leđa, ramena, ruke, trbušne mišiće, stražnjicu i noge. Uključite vježbe poput čučnjeva, sklekova i veslanja u pretklonu.

Potražite stručne savjete

Ako tek počinjete vježbati snagu, razmislite o radu s certificiranim osobnim trenerom koji vas može uputiti u pravilno korištenje trake. Alternativno, gledajte videozapise s uputama certificiranih fitness stručnjaka kako biste naučili ispravne tehnike vježbanja.

U nastavku pogledajte video koji prikazuje trening za cijelo tijelo pomoću elastičnih traka.

Poboljšanje vježbi s elastičnom trakom

Kada budete spremni intenzivirati svoje treninge s trakom, razmislite o ovim strategijama:

  • deblje trake – povećajte otpor korištenjem deblje trake za svoje vježbe
  • spori pokreti – izvodite vježbe sporijim tempom, osiguravajući puni raspon pokreta sa svakim ponavljanjem kako biste aktivirali više mišića
  • različite verzije vježbi – napredujte do izazovnijih varijacija vježbi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu