10 poza joge koje će vam pomoći da bolje dišete s KOPB-om

uključivanje joge u vašu svakodnevnu rutinu može značajno poboljšati funkciju pluća

Život s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) može biti izazovan, osobito kada je u pitanju upravljanje disanjem. KOPB pogađa milijune ljudi diljem svijeta, a čak i jednostavne zadatke poput penjanja uz stepenice ili kratke šetnje čini zastrašujućim izazovima.

Međutim, uključivanje joge u vašu svakodnevnu rutinu može značajno poboljšati funkciju pluća, povećati kapacitet disanja i olakšati simptome KOPB-a.

Evo 10 vježbi joge prilagođenih da vam pomognu da bolje dišete i vodite ispunjeniji život s KOPB-om.

Dijafragmatično disanje (Dirga Pranayama)

Započnite tako što ćete udobno sjesti s uspravnom kralježnicom. Stavite jednu ruku na trbuh, a drugu na prsa. Duboko udahnite kroz nos, dopuštajući trbuhu da se podigne dok punite pluća zrakom. Polako izdahnite kroz stisnute usne, osjećajući kako vam trbuh pada.

Vježbajte ovu tehniku dubokog trbušnog disanja redovito kako biste ojačali svoju dijafragmu i poboljšali protok kisika.

Alternativno disanje kroz nosnice (Nadi Shodhana)

Sjednite u udoban položaj i opustite lijevu ruku u krilu. Desnim palcem zatvorite desnu nosnicu i polako udahnite kroz lijevu nosnicu. Zatim zatvorite lijevu nosnicu desnim prstenjakom i izdahnite kroz desnu nosnicu. Nastavite ovaj obrazac, izmjenjujući nosnice sa svakim udisajem.

Nadi Shodhana pomaže uravnotežiti dah, smanjiti stres i povećati kapacitet pluća.

Ujjayi disanje

Udobno sjednite ili lezite i duboko udahnite kroz nos. Dok izdišete, lagano stisnite stražnji dio grla, stvarajući tihi zvuk “ha”. Ponovno duboko udahnite kroz nos, održavajući stezanje u grlu i izdahnite s istim zvukom.

Ujjayi disanje pojačava svjesnost, smiruje um i poboljšava respiratornu učinkovitost.

Paschimottanasana
FOTO: Shutterstock

Pregib u sjedećem položaju (Paschimottanasana)

Sjednite na pod s nogama ispruženim ispred sebe. Duboko udahnite izdužujući kralježnicu i izdahnite dok se na bokovima savijate prema naprijed. Posegnite prema stopalima ili potkoljenicama, držeći leđa ravno. Zadržite položaj nekoliko udisaja, osjećajući istezanje stražnje lože i donjeg dijela leđa.

Paschimottanasana potiče duboko disanje i poboljšava širenje pluća.

Istezanje mačka-krava (Marjaryasana-Bitilasana)

Počnite na rukama i koljenima sa zapešćima točno ispod ramena i koljenima ispod kukova. Udahnite dok savijate leđa, podižući prsa i trtičnu kost prema stropu (poza krave). Izdahnite dok zaokružujete kralježnicu, privlačeći bradu prsima i privlačeći pupak prema kralježnici (poza mačke).

Glatko se prebacujte između ove dvije poze, sinkronizirajući svoje pokrete s dahom kako biste masirali kralježnicu i poboljšali respiratornu funkciju.

Podržana poza mosta (Setu Bandhasana)

Lezite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima u širini kukova. Postavite joga blok ili jastučić ispod križne kosti i donjeg dijela leđa za potporu. Opustite ruke uz tijelo s dlanovima okrenutim prema gore. Zatvorite oči i usredotočite se na dah, dopuštajući prsima da se šire sa svakim udahom i opuštaju sa svakim izdahom.

Setu Bandhasana otvara vaša prsa, poboljšava kapacitet pluća i potiče opuštanje.

Poza djeteta (Balasana)

Kleknite na pod tako da vam se nožni palci dodiruju i da su vam koljena raširena. Sjednite na pete i savijte se naprijed, ispružite ruke ispred sebe i naslonite čelo na prostirku. Polako, duboko udahnite, dopuštajući trbuhu da pritisne vaša bedra sa svakim udisajem i oslobađajući napetost sa svakim izdahom.

Balasana nježno isteže kralježnicu, ramena i kukove dok potiče duboko, umirujuće disanje.
Uttanasana
FOTO: Shutterstock

Pregib u stojećem položaju (Uttanasana)

Stanite sa stopalima u širini kukova i spojite kukove kako biste se preklopili prema naprijed, posežući prema tlu ili držeći se za laktove. Neka vam glava teško visi i opustite vrat. Lagano savijte koljena, ako je potrebno, kako biste ublažili naprezanje. Dišite polagano, ravnomjerno, osjećajući istezanje stražnje lože i kralježnice.

Uttanasana potiče duboko disanje, poboljšava cirkulaciju i smanjuje stres i tjeskobu.

Poza mrtvaca (Savasana)

Lezite na leđa s ispruženim nogama i rukama uz tijelo, dlanovima okrenutim prema gore. Zatvorite oči i polako, duboko dišite, dopuštajući vašem tijelu da se potpuno opusti u prostirci. Otpustite svaku napetost u mišićima i prepustite se sadašnjem trenutku. Ostanite u Savasani najmanje pet minuta, usredotočite se na svoj dah i dopustite mu da postane gladak i stabilan.

Savasana potiče duboko opuštanje, smanjuje umor i poboljšava opće blagostanje.

Jogijsko hodanje (Vinyasa)

Vježbajte svjesno hodanje sinkronizirajući svoje korake s dahom. Udahnite dok podižete jedno stopalo s tla i izdahnite dok ga spuštate natrag. Obratite pozornost na osjećaj dodira stopala s tlom i na ritam daha. Uskladite svoje pokrete s udisajima i izdisajima, dopuštajući svakom koraku da bude svjestan, meditativni čin.

Jogijsko hodanje poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšava funkciju pluća i potiče osjećaj unutarnjeg mira.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu