Kako smršaviti u nogama?

mrsavljenje-u-nogama

Mršavljenje može mnogima predstavljati problem na svim područjima tijela, dok su noge i bedra nekako najviše zahvaćeni masnim naslagama kod žena. Ako i vas zanima kako smršaviti u nogama, u nastavku saznajte najbolje savjete i vježbe za toniranje nogu.

Mršavljenje je proces koji se odvija na cijelom tijelu, a rijetko kada možemo mršavjeti u samo jednom dijelu tijela. Nažalost, kod žena se u pravilu masne naslage više talože na donjem dijelu tijela poput bokova, bedara i donjeg dijela trbuha.

Najbrže mršavljenje nogu odvijat će se pri redukcijskoj dijeti s redovitom tjelovježbom, a dodatan poticaj je i to što ćemo popratno uzrokovati mršavljenje i na drugim dijelovima tijela.

Kako stanjiti noge i bedra?

Prije nego se odlučimo na mršavljenje u nogama, a s time i prilagođenu prehranu te režim tjelovježbe, moramo odrediti svoj tip nogu. Za pravilno mršavljenje potrebno je dobro razumjeti svoju konstituciju tijela te izvoditi pravilne vježbe.

Tako postoje dva glavna tipa nogu koje možemo imati, a razlikuju se u količini masnih naslaga ili mišića. Određene osobe mogu imati snažne bedrene mišiće i malo masnih naslaga, a to ćemo najlakše saznati ako stanemo pred ogledalo i rukom uhvatimo bedra.

mrsavljenje-noge

Ako se na bedrima može “uhvatiti” dosta masnih naslaga, celulita ili općenito tkiva koje nije snažno povezano s mišićima, onda se radi o 1. tipu nogu. Ovaj tip označava lako stvaranje masnih naslaga bez mišića ispod, a odgovor na kako dobiti razmak između nogu i stanjiti bedra je cardio trening s vježbama za jačanje mišića.

Ukoliko na većim bedrima možete uhvatiti samo kožu i nemate odviše celulita, riječ je o bedrima s jakim mišićima ispod manje količine masnog tkiva. U tome slučaju bi vježbe za jačanje mišića nogu poput uobičajenih čučnjeva ili iskoraka mogle rezultirati samo povećanjem mišića, a time i izgleda samih nogu. 

Kod većih bedrenih mišića, potrebno je izbjegavati vježbe koje grade mišiće na nogama te investirati u niskokaloričnu, ali zdravu prehranu kojoj neće manjkati vitamina i minerala. Tijekom vježbanja, poželjno je fokus staviti na druge dijelove tijela i kardio trening, a bedra izbjegavati. 

Kako smršaviti u bedrima i bokovima?

Gornji dio nogu i bokovi najviše problema mogu zadavati osobama koje lako nakupljaju masne naslage u donjem dijelu tijela, posebice kod osoba s “kruška” oblikom tijela. Žene također mogu zamijetiti veće probleme s ovakvim masnim naslagama, tim više zbog uredskih poslova koji zahtijevanu dugotrajno sjedenje. Preporučujemo da slijedite sljedeće savjete za mršavljenje u području nogu i bokova:

  1. Pojačajte cardio trening – za kvalitetno mršavljenje, preporučljivo je odvojiti nekoliko dana tjedno tijekom kojih ćete trening započeti s 30 minuta cardio vježbi. Dugotrajni cardio poput trčanja će trošiti masne naslage bez jačanja mišića, no izbjegavajte sprintanje i nagle treninge.
  2. Zdravo se hranite bez ugljikohidrata – šećeri i škrobne namirnice gotovo se uvijek pretvaraju u masne naslage ukoliko dnevno ne trošimo više kalorija nego što ih unesemo. Za učinkovito postizanje razmaka između nogu i stanjivanje bedara poželjno je isključiti tjesteninu, kruh, peciva i šećer iz prehrane. Odlična alternativa su cjelovita riža, rižini rezanci te zaslađivači poput stevije, meda ili agavinog sirupa.
  3. Trening otpora za definiciju – kod tipa nogu koje imaju više masnih naslaga, jednom kada smanjite količinu masnoća poželjno je početi s oblikovanjem mišića. Trening otpora ovdje je odličan jer će definirati i ojačati mišiće, a možete ga izvoditi uz pomoć rastezljive trake poput video tutoriala u nastavku.

Sukladno tome, na pitanje kako dobiti razmak između nogu nije moguće dobiti jednostavan odgovor. Najbolje rješenje predstavlja kontinuirana tjelovježba (minimalno 3 puta tjedno), promjena prehrane i najvažnije – strpljenje. Ustrajnošću je moguće doći do velikih promjena na bolje.

Kako smršaviti u trbuhu i nogama?

Vježbanje većih skupina mišića poput mišića na nogama i bedrima gotovo će sigurno dovesti do gubljenja kilograma i na ostatku tijela. Bedreni mišići su također jedni od najvećih mišića na tijelu, stoga i troše mnogo kalorija unesenih tijekom dana. Vježbanje nogu tako će kao i kod bokova, pomoći pri mršavljenju u trbuhu. Posebice donjem dijelu trbuha s kojim mnogi imaju problema.

Iako će vježbe za noge utjecati na gubitak masnih naslaga na čitavom tijelu, dodatne savjete i vježbe za mršavljenje u trbuhu pronađite ovdje.

listovi

Kako stanjiti noge i listove?

Poput mršavljenja u bedrima i bokovima, listove i čitave noge najbolje je moguće stanjiti uz redoviti cardio trening i prilagođene vježbe. Prehrana također predstavlja najveći utjecaj na izgled našeg tijela, stoga je potrebno nezdrave namirnice i brzu hranu poput proizvoda iz pekare zamijeniti zdravim i unaprijed pripremljenim namirnicama

Ukoliko imate poteškoća s velikim listovima ili pretjerano razvijenim mišićima listova, tjelovježba poput naglog trčanja nije za vas. U tome slučaju poželjno je dugotrajno đogiranje (joggiranje) na ravnim površinama te izbjegavanje treninga otpora, a posebice đogiranja na uzbrdici.

Također, izbjegavajte vježbe sa skokovima i općenito vježbe koje zahtijevaju snagu vaših nogu. Pogotovo kada je riječ o spravama ili vježbama koje zahtijevaju penjanje.

Vježbe za mršavljenje nogu kod kuće

U nastavku pogledajte odlične cardio vježbe koje možete izvoditi kod kuće, a pogodne su za oba tipa nogu koje smo ustanovili nešto prije.

Kod nogu kojima je potrebno dodatno zatezanje jer lako skladište masne naslage, poželjno je provoditi vježbe iz sljedećeg video tutoriala.

Kod osoba čije su noge snažne te imaju razvijene mišiće s malo masnih naslaga, potrebno je provoditi cardio trening i vježbe poput sljedećih.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.71 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu