Prirodno povećanje usana – pripravci, vježbe, sjajila

prirodno povećanje usana

Pune usne su ponovno u trendu što za sobom povlači i potragu za alternativnim načinima povećanja usana. Prirodno povećanje usana je moguće i odličan je odabir ako se ne želite podlijegati trajnijim kozmetičkim zahvatima povećanja usana.

Prije nekoliko godina pojavio se trend kratkotrajnog povećanja usana uz pomoć vakuuma na način da se usne stave u otvor kao što je boca ili šalica. Usne se potom drže u vakuumu 1 – 2 minute dok ne oteknu. Global News 2015. godine prenio je upozorenja liječnika na štetnost ove metode. Ne samo da ostavlja modrice i uzrokuje bol, već šteti tkivu usana i proizvodnji kolagena.

U nastavku vam donosimo prirodne metode povećanja usana – bilo šminkom ili prirodnim pripravcima koje možete napraviti kod kuće – koji vam neće ostaviti modrice i posljedice umjesto punih usana.

Njega usana

Prije svega važno je njegovati usne – a to uključuje hidratizaciju i piling, što je moguće koristeći prirodne sastojke. Nakon toga možete pokušati različite prirodne metode kako bi povećali volumen usana.

Ako ne želite koristiti kupovne balzame, za hidratiziranje usana možete koristiti kokosovo ulje. Nanesite ga prije spavanja kako bi se tijekom noći apsorbiralo i nahranilo vaše usne.

Kako biste uklonili odumrle stanice i dali vašim usnama puniji izgled, dva do tri puta tjedno napravite lagani piling na usnama. Možete koristiti čistu četkicu za zube i lagano masirati usne kružnim pokretima ili napraviti kućni piling od šećera i nanijeti ga prstima.

Recept za prirodni piling za usne možete saznati ovdje.

prirodni piling za usne

Prirodni pripravci za povećanje usana

U ovom dijelu pronaći ćete tri recepta za prirodne pripravke za povećanje usana. Djelovanje ovih pripravaka nije trajno.

Prirodni pripravci za povećanje usana najčešće sadrže dvije komponente:

  • Baza (njeguje usne) – maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje, vazelin, pčelinji vosak, shea maslac, itd.
  • Aktivni sastojak (dodaje se bazi kako bi potaknuo cirkulaciju i povećao usne) – cimet (ulje ili prah), kajenski papar, ulje peperminta, đumbir, čili, itd.

Ako uočite ili osjetite ozbiljne nuspojave kod nekih od ovih pripravaka, odmah ih uklonite maramicom s usana.

Cimet i maslinovo ulje

Kada se nanosi topikalno na usne cimet iritira sluznicu. Time potiče cirkulaciju unutar usana i daje im povećani izgled. Zato ćete osjetiti blagu iritaciju prilikom nanošenja cimeta na usne. S druge strane, maslinovo ulje u ovom balzamu njeguje usne.

Sastojci

  • ½ šalice maslinovog ulja,
  • 2 štapića cimeta.

Priprema

  1. Štapiće cimeta stavite u posudu s maslinovim uljem tako da budu u potpunosti prekriveni.
  2. Posudu ostavite da odstoji 1 – 2 tjedna dok ulje ne promijeni boju i upije svojstva cimeta.
  3. Umasirajte prstima malu količinu ulja na usne.
  4. Posudu hermetički zatvorite i ulje koristite kada želite.

Kokosovo ulje i ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice također djeluje na način da iritira i potiče cirkulaciju unutar usana, što rezultira punijim usnama. Miješa se s kokosovim uljem kako bi se izbjegle nuspojave kao što je iritacija i kako bi se usne hidratizirale.

Sastojci

  • 1 čajna žlica (15 mL) kokosovog ulja,
  • 5 – 6 kapljica ulja paprene metvice.

Priprema

  1. Dodajte ulje metvice u posudu (ili bočicu) s kokosovim uljem.
  2. Umasirajte prstima malu količinu ulja na usne.
  3. Posudu ili bočicu hermetički zatvorite i ulje koristite kada želite.

Čili i maslinovo ulje

Čili uzrokuje blagi otok što isto doprinosi punijem izgledu usana. Kao i kod ulja peperminta, postoji mogućnost iritacije pa nemojte pretjerivati s količinom.

Sastojci

  • 1 čajna žlica (15 mL) maslinovog ulja,
  • par prstohvata čili praha (maksimalno jedna čajna žličica).

Priprema

  1. Pomiješajte maslinovo ulje i čili prah.
  2. Nježno nanesite ulje na usne.
  3. Pričekajte 1 – 5 minuta pa uklonite ulje s usana maramicom.
  4. Nanesite kokosovo ulje ili drugi hidratizirajući balzam.

Vježbe za povećanje usana

Ne postoje vježbe koje će vam trajno povećati usne kao kod drugih mišića kao što su gluteus, biceps, trbušnjaci, itd. Ipak, postoje neke vježbice od kojih vam usne mogu kratkotrajno blago oteknuti.

Jedna od takvih vježbi sastoji se od toga da „šaljete puse“. 30 sekundi – 1 minutu šaljite poljupce sebi u ogledalu, zanemarenoj biljci u kutu ili pauku koji vam je zasigurno na stropu. Usne bi od konstantnih pokreta trebale izgledati malo veće.

Druga vježba koju možete prakticirati zahtjeva stavljanje usana u poziciju „ribe“ (kako ste to činili u djetinjstvu – uvučete obraze i napučite usne). Pomičite usne gore – dolje, a u svakom položaju ih držite 5 sekundi. Ponovite 10 – 20 puta i usne će biti blago nateknute.

Za kraj, pritisnite usne prema unutra pa ih opustite. Ovu vježbu ponovite koliko god puta želite (ali nemojte pretjerati).

povećanje usana
Foto: Stockphoto Secrets

Sjajilo za povećanje usana

Šminka je također dobar način za vizualno povećanje usana. Osim starog trika da se usne lagano precrtaju olovkom, postoje i drugi načini upotrebe šminke u tu svrhu:

  • sjajilo je najbolji odabir šminke jer vizualno povećava usne,
  • prilikom odabira boja odlučite se za svjetlije jer tamnije boje ističu prirodnu veličinu usana,
  • nanesite highlighter iznad usne (na Kupidovu liniju) jer se na taj način svjetlo reflektira i usne se čine većima.

Ako želite serum za povećanje usana, najbolji odabir su sjajila ili balzami koji su namijenjeni povećanju usana.

Kada birate sjajilo ili balzam pogledajte sastojke. Dva vrlo poželjna sastojka su hijaluronska kiselina (jer njeguje usne i dodaje im volumen) i peptidi kolagena (doprinose regeneraciji kože tijekom vremena). Ako kupujete vegansku kozmetiku, provjerite radi li se o kolagenu životinjskog porijekla.

Neka od ovakvih sjajila koje možete kupiti na našem tržištu su:

  • Too Faced Lip Injection – 150 kn,
  • NYX Filler Instinct Plumping Lip Polish – 50 kn,
  • Lancôme L’Absolu Gloss Rôsy Plump – 240 kn

Jedna od metoda koju neki koriste je dodavanje par kapi ulja cimeta u vaše omiljeno sjajilo. Način na koji cimet djeluje objasnili smo u dijelu o prirodnim pripravcima.

Za kraj zapamtite da ne pretjerujete s navedenim proizvodima i pripravcima jer ne želimo da izgledate kao lik Fungus iz crtića Monsters Inc.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu