Veganska pinca: Imamo recept za najmekaniji, najmirisniji i najfiniji slatki kruh za uskrsni stol
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Pripremiti ovu mekanu, mirišljavu i nadasve ukusnu pincu nije uopće zahtjevno. Ne dajte da vas obeshrabri dugačak recept.
Trebat će vam devet lako dostupnih sastojaka, tj. 10 ako želite staviti i grožđice; u redu, jedanaest ako želite grožđice namakati u rumu :), ali to je stvarno to. Pola sata efektivnog rada i još dva sata za koje je bitno da ste negdje u blizini i na koje otpada dizanje tijesta i pečenje.
Tijesto će biti potrebno nekoliko puta premijesiti tijekom dizanja. Zbog toga, ali i zato što sam detaljnije opisala korake i ponudila uz to neke dodatne varijante, tekst recepta je dulji.
Ova veganska pinca mirisom i okusom nimalo ne zaostaje za klasičnom pincom, a predivnu jarko žutu boju ima zbog narančastog batata koji u tijestu nećete osjetiti okusom.
Da ne duljim, Uskrs je pred vratima, a čeka vas sigurno još puno posla.
Sastojci za tijesto:
- 500 g pšeničnog glatkog brašna
- 200 g batata
- 25 g svježeg kvasca
- 4 jušne žlice šećera
- 100 g margarina ili veganskog maslaca
- 1 limun (korica)
- 1 naranča (korica)
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 100 ml biljnog mlijeka od soje.
Sastojci za premaz:
- 2 jušne žlice biljnog mlijeka
- 1 jušna žlica šećera.
Priprema
- Brašno prosijajte i u njega umiješajte margarin ili veganski maslac (ovisno što koristite) na listiće. Dobro protrljajte kroz dlanove listiće i brašno da se usitne.
- Biljno mlijeko malo zagrijte, da bude mlako, razmrvite u njega kvasac i posipajte jednu jušnu žlicu šećera. Ostavite da se digne, a za to vrijeme napravite pire od batata.
- Batat ogulite, narežite na ploškice i kuhajte u vodi dok ne omekša za pire. Kad je kuhan, u multipraktiku ili štapnim mikserom napravite pire tako da u kuhani batat umiješate ostatak šećera i ekstrakt vanilije.
- U zdjeli s brašnom koje ste pripremili u 1. koraku napravite rupu u sredini i ulijte pripremljeni kvasac i pripremljeni pire. Naribajte korice naranče i limuna pa sve skupa zamiješajte rukama. Umijesite tijesto i formirajte veliku loptu. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je jako ljepljivo, cilj je da tijesto bude mekano, ali da se ne lijepi za prste ili posudu.
- Stavite loptu tijesta u posudu, prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto da se diže jedan sat.
- Svakih 15 minuta tijesto izvadite i u dva do tri poteza premijesite, formirajte opet loptu i pokrijte. Dakle, u tih sat vremena tijesto ćete premijesiti četiri puta.
- Nakon što je isteklo tih sat vremena, tijesto podijelite u oblike kakve želite peći. Ako pečete u klasičnom limu, podijelite na četiri lopte. Možete ih staviti blizu da se spoje, a možete ih peći više udaljene da imate četiri male pince. Možete ih i isplesti u pletenicu. Ako želite dobiti oblik pužića kao s fotografije, podijelite tijesto na sedam jednakih dijelova. Od svakog napravite dulji valjkasti oblik kao kad radite njoke, recimo, samo duplo deblje, i zarolajte ih u oblik puža. Posložite u okrugli kalup za tortu. Kalup koji sam koristila promjera je 24 cm.
- Nakon što ste formirali oblik, pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže 15 minuta.
- Pripremite premaz tako da šećer otopite u biljnom mlijeku. Upalite pećnicu da se zagrije na 160 °C.
- Nakon 15 minuta što se tijesto dizalo, premažite ga laganim pokretima kista i ponovno pokrijte i ostavite još 15 minuta. Ako ste formirali tijesto u lopte, sada je vrijeme da ih po sredini prerežete u oblik križa, ako želite da vam pince izgledaju tradicionalnije.
- Pecite na zadanoj temperaturi 20 – 25 minuta. Kad je gotovo, odmah umotajte u krpu da korica fino omekša.
- Ako želite da veganska pinca bude još slađa, posipajte je šećerom u prahu prilikom serviranja.
Napomene
Ako želite, u tijesto možete umiješati grožđice koje ste prethodno kratko namakali u rumu i biljnom mlijeku. Ja sam u samo nekoliko pužića stavila grožđice, i to u onom trenutku kad sam ih formirala pred pečenje. Poredala sam ih po tijestu, utisnula i zarolala tijesto u pužić.
Za zdraviju verziju možete koristiti neki drugi zaslađivač po vašem odabiru.
Pinca će dulje ostati mekana ako je držite u krpi i preko navučete plastičnu vrećicu.
Svima koji slave želim sretan Uskrs i dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja