Pekmez od dunja – 9 recepata za fini pekmez
- 1 komentara
- 7 min čitanja
Dunja je voće koje podsjeća na spoj jabuke Zlatni Delišes i kruške, a kada se skuha poprimi crvenu boju. Plod dunje bogat je vitaminima i mineralima, sadrži vitamin C, B1,B2, niacin, kalcij, magnezij, bakar, natrij, cink i željezo. Osim toga, bogata je i vlaknima koja su ključna za našu probavu.
Dunje se beru u listopadu i studenom. Kada birate koju ćete dunju ubrati ili kupiti pomirišite dno ploda. Trebala bi imati jak cvjetni miris.
Drvo dunje se i danas može vidjeti u vrtovima obiteljskih kuća. Uglavnom ih ljudi uzgajaju za izradu pite od dunja ili pak pekmeza. Naši stari ih danas često čuvaju na ormaru zbog mirisa i tamo polako sazrijevaju za izradu domaćeg pekmeza.
Pekmez od dunja i marmelada od dunja ukusni su kao namazi na kruhu, u palačinkama ili pak na tostu uz domaći maslac. Sam naziv marmelada potječe od portugalske riječi za dunju – marmeleiro, jer se marmelada u početku radila samo od dunja.
Pekmez, marmelada i džem dobiju se preradom voća, ali postoji razlika između tih namaza. Pekmez je gusta smjesa voća u koju se dodaje mala količina šećera ili se šećer ne dodaje. Može sadržavati komadiće voća. Marmelada se dobije kuhanjem voća, a ne smije imati komadiće voća zbog čega se često dodaje želatina kako bi se smjesa zgusnula. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem sadrži nedovoljno skuhane komade voća i može se dodati šećer.
U nastavku donosimo 9 slasnih recepata – 7 za pekmez, 1 za džem i 1 za marmeladu.
Pekmez od dunja sa želinom
Pekmez od dunja sa želinom lako se priprema, a ne sadrži mnogo šećera. Najteži dio izrade pekmeza je guljenje dunja koje znaju biti tvrde, pa savjetujemo da kod branja ili kupnje dunja birate one mekše. Preporučujemo da pekmez od dunja poslužite uz tostirani kruh i nasjeckane orahe.
Sastojci:
- 600 g očišćenih dunja,
- 400 ml vode,
- 2 žlice limunova soka,
- 1 žličica naribane limunove korice,
- 200 g šećera,
- 1 vrećica želina.
Upute za izradu:
- Dunje operite, ogulite, prerežite na pola i očistite od sjemenki te narežite na kockice.
- Stavite ih u lonac, dodajte limunov sok, limunovu koricu i vodu te kuhajte 10 minuta (dunje će poprimiti crvenkastu boju).
- Želin pomiješajte s 2 žlice šećera i umiješajte u lonac s dunjama.
- Kuhajte na laganoj vatri dok ne zakipi.
- Dodajte ostatak šećera i stalno miješajte.
- Kada smjesa zavrije kuhajte još 3 minute i pritom uklanjajte pjenu.
- Vrući pekmez izlijte u čiste i zagrijane staklenke i odmah zatvorite.
Pekmez od dunja bez šećera
Ako ste osvješteniji oko zdravog načina prehrane, onda zasigurno znate da je šećer sam po sebi štetan jer pridonosi prekomjernoj tjelesnoj težini, a to povećava rizik od razvoja bolesti srca ili dijabetesa tipa 2. Zdravija alternativa šećeru je stevija – prirodni zaslađivač koji snižava razinu šećera u krvi, visoki krvni tlak i smanjuje osjećaj gladi pa vam u nastavku donosimo zdravi recept za pekmez od dunja bez šećera.
Sastojci:
- 800 g dunja,
- 8 žličica stevije,
- 200 ml vode,
- 1 žličica soka od limuna.
Upute za izradu:
- Dunje operite, ogulite, prerežite na pola i očistite od sjemenki te narežite na kockice.
- Stavite ih u lonac i zasladite s 8 žličica stevije i dodajte 200 ml vode te kuhajte 20 minuta.
- Nakon 20 minuta dodajte limunov sok promiješajte i kuhajte još 5 minuta.
- Nakon 5 minuta ugasite vatru i izmiksajte smjesu štapnim mikserom.
- Vrući pekmez izlijte u čiste i zagrijane staklenke i zatvorite metalnim poklopcima.
Pekmez od dunja iz pećnice
Ako radite pekmez od dunja koje su domaće i neprskane te ako ih pečete u pećnici savjetujemo da ih ne gulite. Naime, kora dunje sadrži pektin – prirodnu želatinu koja će zgusnuti pekmez.
Sastojci:
- 500 g dunja,
- 200 g šećera,
- 1-2 čaše vode
Upute za izradu:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Dunje operite, očistite, narežite na četvrtine, stavite na pladanj za pečenje, polijte s jednom do dvije čaše vode i pecite oko 30 minuta.
- Kada su dunje pečene, stavite ih u plastičnu zdjelu, dodajte šećer i izmiksajte štapnim mikserom.
- Smjesu stavite kuhati uz povremeno miješanje. Smjesa mora biti vruća kako bi se spremila u staklenke.
- Oprane staklenke stavite grijati u pećnicu dok kuhate pekmez.
- Vrući pekmez uspite u vruće staklenke, zatvorite metalnim poklopcima i napunjene staklenke stavite u pećnicu da se griju na 100°C oko 40 minuta.
- Staklenke ostavite u pećnici dok se sasvim ne ohlade (do idućeg dana). Tako će se sterilizirati i vakuumirati zbog čega se pekmez neće pokvariti ni nakon godine dana.
Pekmez od dunja i jabuka
Ako kod kuće imate jabuke i dunje možete napraviti pekmez od dunja i jabuka. Ovaj pekmez se može koristiti i za zaslađivanje umaka od vrhnja koji se poslužuje uz meso ili povrće.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih dunja,
- 500 g očišćenih jabuka,
- 300-400 g šećera,
- 2 vrećice vanilin šećera,
- 150 ml vode.
Upute za izradu:
- Dunje i jabuke operite, očistite i narežite, ali ih nemojte guliti.
- U lonac stavite dunje, jabuke, šećer i vodu. Kuhajte ih na vatri srednje jačine tako da jabuke i dunje omekšaju.
- Kada voće omekša maknite ga s vatre i izmiksajte štapnim mikserom dok se ne stvori gusta smjesa.
- Smjesu ponovno stavite kuhati na vatru srednje jačine i stalno miješajte, dok ne dobijete gustoću pekmeza.
- Pred kraj kuhanja umiješajte vanilin šećer.
- Oprane i suhe staklenke stavite u pećnicu na 100°C. Nakon pola sata ih izvadite te vrući pekmez stavite u vruće staklenke.
- Staklenke vratite u pećnicu na pola sata.
- Nakon pola sata ih izvadite, dobro zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Pekmez od dunja i grožđa
Dunje se odlično slažu i uz grožđe zbog svoje kiselosti, a pekmez od dunja i grožđa se vrlo lako napravi i ukusan je u palačinkama, na tostiranom kruhu ili pak namazan na dvopeku uz domaći maslac.
Sastojci:
- 2 kilograma crnog grožđa,
- 500 grama dunja,
- 600 grama šećera,
- 2 vrećice želina.
Upute:
- Grožđe očistite od peteljki, stavite u veliku plastičnu posudu i zgnječite drvenom žlicom.
- Dunje očistite, ogulite i narežite na sitne komadiće.
- Grožđe i dunje stavite u lonac i prelijte s 500 ml vode. Stavite kuhati na vatru srednje jačine i kuhajte 5 minuta.
- Nakon 5 minuta sve izmiksajte štapnim mikserom i ostavite da se smjesa ohladi.
- U ohlađenu smjesu stavite 2 vrećice želatine s 4 žlice šećera.
- Sve ponovno stavite kuhati dok smjesa ne zavrije.
- Kada smjesa zavrije postepeno dodajte šećer i stalno miješajte. Kuhajte još 2 minute.
- Vrući pekmez ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Džem od dunja i naranče
S obzirom na to da su dunje trpkog okusa dobro se slažu uz kisele i sočne naranče. Preporučujemo da džem od dunja i naranče namažete na kruh s chia sjemenkama, zobeni kruh ili kruh od heljde.
Sastojci:
- 4 dunje srednje veličine,
- 1 šalica vode,
- 1 šalica šećera,
- 4 naranče,
- 1 žlica naribane narančine korice.
Upute za izradu:
- Dunje ogulite i narežite, te iscijedite sok od 4 naranče.
- Pomiješajte dunje, sok od naranče, vodu, šećer i narančinu koricu i stavite kuhati.
- Kada smjesa zavrije, smanjite vatru i kuhajte smjesu jedan sat na najmanjoj jačini.
- Nakon jednog sata ohladite smjesu i izmiksajte štapnim mikserom (ali tako da ostanu komadići voća).
- Napunite staklenke i ohladite ih na sobnoj temperaturi.
- Džem od dunja i naranče stavite u hladnjak, a rok trajanja džema je tri tjedna.
Pekmez od dunja i krušaka
Ovaj recept za pekmez od dunja i krušaka sadrži mnogo šećera, ali možete ga zamijeniti javorovim sirupom (stavite 100 ml). Začini kao što su cimet, klinčići i đumbir u prahu daju poseban okus pekmezu koji se odlično slaže uz palačinke bez jaja.
Sastojci:
- 500 grama oguljenih i narezanih dunja,
- 500 grama oguljenih i narezanih krušaka,
- 400 grama šećera,
- 125 ml iscijeđenog limunovog soka,
- 1 žlica naribane limunove korice,
- 1 štapić cimeta,
- 2 klinčića,
- 2 čajne žličice đumbira u prahu,
- 1 vrećica želina.
Upute za izradu:
- Operite, ogulite i narežite dunje i kruške, ali nemojte bacati koru voća.
- U lonac srednje veličine stavite koru i dodajte malo vode (nemojte u potpunosti prekriti koru). Kada voda zavrije, smanjite vatru i ostavite da se kuha 20 minuta. Iscijedite i sačuvajte tekućinu jer će vam trebati za kasnije.
- Stavite narezane dunje u veliki lonac, dodajte tekućinu od kora i kuhajte na vatri srednje jačine.
- Kada voda zavrije, dunjama dodajte štapić cimeta, klinčiće, đumbir, limunovu koricu i nastavite kuhati na najmanjoj jačini 15 minuta. Stalno miješajte. Dodajte narezane kruške, šećer i limunov sok te kuhajte 25 minuta.
- Dodajte želin i kuhajte dodatnih 5 minuta.
- Kada se pekmez skuhao stavite ga u staklenke i čvrsto zatvorite.
- Staklenke stavite u lonac i prelijte vodom. Kuhajte 10-ak minuta.
- Nakon 10 minuta izvadite staklenke iz lonca. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi 12 sati.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Pekmez od dunja i šljiva
Za pripremu pekmeza od dunja i šljiva potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 1 kilogram dunja,
- 500 grama šljiva,
- 500 grama šećera,
- 1 vrećica želina.
Priprema:
- Dunje ogulite, očistite i narežite na kockice. Šljive očistite od koštica i narežite na četvrtine.
- Voće stavite u posudu za kuhanje te dodajte želin i šećer. Nekoliko puta promiješajte.
- Zagrijte i kuhajte 5 minuta da se masa ujednači.
- Stavite pekmez u vruće staklenke, čvrsto zatvorite i polegnite ih na poklopac.
Dunja marmelada
Marmelada od dunja lako je maziva, a u nastavku se nalazi recept za izradu tradicionalne marmelade od dunja.
Sastojci:
- 4 kg dunja, opranih i neoguljenih,
- 2 kg šećera,
- cijeđeni sok od 2 naranče,
- cijeđeni sok od 3 limuna,
- 2 dl vode.
Upute za izradu:
- Dunje stavite kuhati s vodom, šećerom, sokom od limuna i naranče.
- Kuhajte dunje na vatri srednje jačine, dok dunje ne omekšaju.
- Nakon 20 minuta kuhanja dunje bi trebale biti mekane. Ugasite vatru i izmiksajte smjesu štapnim mikserom u marmeladu.
- Staklenke operite i stavite grijati u pećnicu 10 minuta na 200°C.
- Vruću marmeladu stavite u vruće tegle, dobro zatvorite poklopcima i ostavite na sobnoj temperaturi da se polako ohladi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja