Kurkuma – začin i biljni lijek
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ovaj čarobni začin je jedna od najboljih namirnica (ili dopuna) koje možete konzumirati za vaše zdravlje. Kurkuma je biljka koja je uobičajena u Južnoj Aziji, posebice Indiji gdje se koristi u proizvodnji začina, te je ključni sastojak curry praha koji mu daje svoju žutu nijansu.
Kurkuma je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima i zbog toga se stoljećima koristi u Indiji kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Ima blagi miris koji pomalo podsjeća na naranču i đumbir, a okus joj je blago gorkast i smolast.
Kurkuma ima u sebi važne vitamine i minerale, kao što su željezo, mangan, kalij, vitamin B6 i vitamin C. Znanstvenici su tek počeli otkrivati zdravstvenu dobrobit ove biljke.
Istraživanja i povijest pokazuju kako se kurkuma može koristiti u liječenju ili sprječavanju raznih bolesti.
Ovdje su neke od zdravstvenih prednosti kurkume:
- Prah kurkume ima antibakterijsko i protuupalno svojstvo koje ga čini idealnim antiseptikom za rane.
- Vjerojatno jedna od najboljih zdravstvenim prednostima kurkume je snažno antikancerogeno djelovanje. Kurkumin je fitokemikalija u kurkumi koja ima to snažno djelovanje. Istraživanja su pokazala da smanjuje veličinu tumora i da je u stanju blokirati rast tumora.
- Istraživanja su pokazala da kurkuma može biti učinkovita u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Epidemiološke studije pokazuju da je razina neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti vrlo niska u starijih osoba u Indiji, gdje se često koristi začin kurkumin.
- Kurkuma djeluje na detoksikaciju jetre, a smanjuje simptome nadutosti i plinove u ljudi koji pate od probavnih smetnji.
- Može biti koristan u liječenju psorijaze.
- Kurkuma može pomoći u prevenciji ateroskleroze, nakupljanje plaka koji mogu blokirati arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ekstrakt kurkume smanjuje razinu ukupnog kolesterola. Također može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.
Trenutno se izvodi više studija kako bi se otkrile i druge zdravstvene prednosti kurkume.
Mljevena kurkumu možete se staviti u varivo, juhu, rižu i riblja jela, dobit će te nov okus i boju. Kurkuma je odličan začin za dopunu recepata s grahoricama posebno lećom. Ako pretjerate s upotrebom kurkume u jelu, rezultirati će neznatno gorkim okusom. Smatram da je dovoljno razloga da se kurkuma što češće koristiti kao dodatak prehrani.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja