Kolač od mrkve – recept za savršeni, nemasni i niskokalorični kolač
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kada im netko spomene kolač od mrkve, većina ljudi naivno pomisli da je riječ o zdravoj poslastici. Tužna je istina da je, kao i većina kolača, i on najčešće vrlo mastan i kaloričan. Na vašu sreću, mi smo pronašli recept zbog kojeg bi iluzija o zdravim kolačima mogla postati stvarnost!
Ova varijanta kolača od mrkve ima 40% manje kalorija i 50% manje masnoće u odnosu na većinu recepata za kolač o mrkve. U ovom se receptu koristi manje ulja za samu smjesu, a u glazuru se ne dodaje maslac. Kako bi kolač ipak bio sočan, u kolač se dodaje nemasna mlaćenica i zdrobljeni ananas.
Kako napraviti zdravi kolač od mrkve?
Za ovaj recept trebat će vam oko 30 minuta aktivne pripreme i još dodatnih 40 minuta da se kolač ispeče. Jedna kriška u prosjeku ima 341 kaloriju. Rastu li vam već zazubice?
Sastojci za tijesto:
- 1 limenka (500 grama) usitnjenog ananasa
- 2 šalice cjelovitog pšeničnog brašna
- 2 žlice sode bikarbone
- ½ čajne žličice soli
- 2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 3 velika jaja
- 1½ šalice granuliranog šećera
- 1 šalica nemasne mlaćenice
- ½ šalice Kanola ulja (ulje od uljane repice)
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 2 šalice naribane mrkve, (4-6 srednje velike mrkve)
- ¼ šalice nezaslađenih kokosovih pahuljica
- ½ šalice prženih nasjeckanih oraha
Sastojci za glazuru:
- 350 grama slanog sira
- ½ šalice šećera u prahu
- 1 ½ čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 2 žlice prženih kokosovih pahuljica ili čips od kokosa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tavu za pečenje prekrijte namastite ulje. Iscijedite ananas na situ postavljenom iznad zdjele. Čuvajte iscijeđeni ananas kao i dobiveni sok. Pomiješajte brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol u srednje velikoj zdjeli.
Jaja, šećer, mlaćenicu, ulje, ekstrakt vanilije i sok od ananasa pomiješajte u drugoj zdjeli. Dodajte im ananas, mrkvu i šalicu kokosovih pahuljica. Zatim spojite suhe i vlažne sastojke sve dok se ne stope u jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte orahe i rasporedite smjesu ravnomjerno po tavi za pečenje.
Pecite kolač sve dok se vrh kolača na dodir ne vrati u prvotni položaj. Možete provjeriti je li pečeno pomoću uboda ražnjićem. Ako izađe čist, gotovo je. Za to će biti dovoljno oko 40 minuta. Nakon što kolač izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi na žičanom stalku. Tada pripremite glazuru.
Tucite sir, šećer i ekstrakt vanilije sve dok ne postanu glatka i kremasta smjesa. Zatim je premažite preko ohlađenog kolača i pospite prženim kokosom.
Napomene i savjeti:
Cjelovito pšenično brašno osobito je dobro za one koji loše podnose gluten. Manji potencijal za stvaranje glutena čini ga boljim izborom za mekane pekarske proizvode i deserte. Čuvajte ga u zamrzivaču.
Ako nemate mlaćenice, možete koristiti prah od mlaćenice pripremljen prema uputama s pakiranja ili napraviti kiselo mlijeko. Za kiselo mlijeko trebat će vam žlica limunovog soka ili octa na jednu šalicu mlijeka.
Da bi popržili orahe ili kokosove pahuljice i čips, držite ih u posudi na srednje jakoj vatri od 2 do 5 minuta uz neprestano miješanje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja