Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Kandirani ili ušećereni đumbir – ljekovitost i recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Đumbir je začinska biljka izrazitih ljekovitih svojstava koji je stigao u Europu nakon križarskih ratova iz Kine i Indije, gdje se koristi u medicinske svrhe već sedam tisućljeća.
U prehrani se koriste izdanci đumbira, iako se uglavnom govori o korijenu đumbira. Đumbir se može konzumirati svjež, a na tržište dolazi i:
- suhi, mljeveni i ribani đumbir,
- ukiseljen u octu,
- ušećereni odnosno kandirani đumbir.
Đumbir je poznat po svom reskom, ljutom okusu koji kao začin lako izdominira nad ostalim sastojcima, stoga se uvijek koristi u vrlo malim količinama. No, kandiranje đumbira stvara slatko-ljutu slasticu u kojoj mogu uživati svi, pa čak i oni najmlađi kojima je inače okus đumbira preintenzivan.
U nastavku članka saznajte kako pripremiti ušećereni đumbir!
Ušećereni đumbir – ljekovitost
Najvažnije djelovanje na ljudsko zdravlje imaju aromatski spojevi nađeni u korijenu đumbira. To su:
- gingerol – djeluje antibakterijski te smiruje želudac kod mučnina,
- zingiberen – smiruje proljev i regulira probavu,
- shogaol – pomaže kod kašljanja i opuštanja mišića.
Ove fitokemikalije djeluju pozitivno na zdravlje tako da stimuliraju proizvodnju sline i žuči, smanjuju grčeve u trbuhu i pomažu kretanje hrane kroz crijeva.
Đumbir ima antibakterijska i protuupalna svojstva, a može se koristiti i u borbi protiv astme i raznih prehlada.
Istraživanje, koje je objavljeno u znanstvenom časopisu British Journal of Anaesthesia 2000. godine, je pokazalo učinkovitost đumbira protiv mučnina izazvanih vožnjom u automobilu ili brodom, a također i kod mučnina uzrokovanih kemoterapijom.
Termičkom obradom đumbira se ipak gubi dio ljekovitih spojeva koji su termolabilni.
Više o ljekovitim svojstvima đumbira pronađite ovdje.
Ušećereni đumbir treba konzumirati umjereno s obzirom na količinu šećera koju nosi. Jedan komadić kandiranog đumbira tako može nositi od 3 do 5 grama šećera i vrijednost od oko 20 kalorija.
Jasno je da ova poslastica u prevelikim količinama može predstavljati opasnost za zdravlje.
- bolesti probavnog sustava,
- osjetljivog želuca,
- dijabetesa.
Ako uzimate lijekove za sniženje krvnog tlaka, nemojte konzumirati veće količine đumbira u bilo kojem obliku.
Kandirani đumbir danas je lako dostupan u većim dućanima, a jednostavno se može napraviti i kod kuće.
Recept za domaći kandirani đumbir
Jednostavni recept za kandirani đumbir donose autori s nutricionističkog portala Very Well Fit.
Sastojci:
- 1 šalica narezanog đumbira,
- 1 šalica šećera,
- 3 šalice vode.
Priprema:
- Izdanak đumbira ogulite i narežite na tanje ploškice toliko dok ne napunite jednu šalicu njime.
- Vodu stavite grijati, a zatim u njoj otopite šećer.
- Kada voda zavrije, dodajte đumbir i kuhajte ga na laganoj vatri 20ak minuta.
- Zagrijte pećnicu na 90 stupnjeva Celzijevih. Komadiće đumbira koji su bili otopljeni u šećeru poslažite u vatrostalnu posudu. Sušite ih u pećnici dok se ne osuše, ali se mogu žvakati.
- Kada se osuši, svaku ploškicu zasebno uvaljajte u ostatak šećera.
Kandirani đumbir spremite u zatvorenu staklenku i čuvajte na hladnom mjestu do 3 mjeseca.
Od đumbira se može pripremiti i ljekoviti čaj, za koji ovdje možete pronaći recept.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Dannie, M. (2019) Is Crystallized Ginger Good for You? Livestrong.
- Wong, C. (2018) Crystallized Ginger Recipe. Very Well Fit.