Smanjuje li kava upalu ili je zapravo pojačava? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, a osim što nas razbuđuje, sadrži niz korisnih spojeva koji mogu podržati vaše zdravlje i zaštititi vas od određenih bolesti. Sve veći broj istraživanja pokazuje da kava, uključujući i onu bez kofeina, može imati učinak na smanjenje upale u tijelu – barem kod nekih ljudi.
Kava sadrži kompleksne aktivne spojeve
Redovita kava bogata je različitim aktivnim spojevima, uključujući kofein, klorogensku kiselinu (CGA), kafestol, trigonelin i kahveol. Kava bez kofeina također sadrži većinu tih spojeva, ali u minimalnim količinama ili bez kofeina.
Znanstvena istraživanja sugeriraju da ovi spojevi imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu pozitivno djelovati na zdravlje.
Upravo ti spojevi mogu objasniti zašto konzumacija kave – bilo obične ili bez kofeina – često korelira s nižim rizikom od bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti pa čak i određenih vrsta raka.
Utjecaj kave na upalu
Trenutna istraživanja pokazuju da kava može pomoći u smanjenju upale, barem kod nekih ljudi. Jedna studija je otkrila da redoviti konzumenti kave imaju niže razine upalnih markera u usporedbi s onima koji ne piju kavu.
Pregled studija iz 2018. godine pokazao je da su osobe koje redovito piju kavu rjeđe razvijale dijabetes tipa 2 od onih koji kavu ne konzumiraju.

No, postoje i dokazi da kava kod nekih ljudi može povećati upalu. Genetske razlike i individualni faktori vjerojatno igraju ulogu u tome kako kava utječe na upalne procese.
Upala može dovesti do različitih posljedica, uključujući češće infekcije, umor, bolove i probavne smetnje.
Kava bez kofeina – ima li isti učinak?
Istraživanja koja uspoređuju učinke obične i kave bez kofeina na upalu još su ograničena. Kava bez kofeina sadrži iste korisne spojeve kao i obična kava, osim kofeina, pa se očekuje da može imati slične protuupalne učinke. Ipak, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.
Pročitajte i ove članke:
- Koliko kave dnevno je u redu? Evo koje su opće smjernice
- 12 lijekova koje ne biste trebali uzimati zajedno s kavom
- Smijete li piti kavu ako imate srčanu bolest?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Dodatak koji koristi sve više ljudi povezan s 90 % većim rizikom od srčanih problema
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Emadi, R. C. i Kamangar, F. (2025). Coffee’s Impact on Health and Well-Being. Nutrients, 17: 2558.
- Petre, A. (2025). Does Coffee Help or Cause Inflammation? Healthline.
- Socała, K. i sur. (2020). Neuroprotective Effects of Coffee Bioactive Compounds: A Review. Int. J. Mol. Sci., 22(1): 107.
- Carlström, M. i Larsson, S. C. (2018). Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutrition Reviews, 76(6): 395–417
- Muqaku, B. i sur. (2016). Coffee consumption modulates inflammatory processes in an individual fashion. Mol. Nutr. Food Res., 60(12): 2529–2541.