Smanjuje li kava upalu ili je zapravo pojačava? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, a osim što nas razbuđuje, sadrži niz korisnih spojeva koji mogu podržati vaše zdravlje i zaštititi vas od određenih bolesti. Sve veći broj istraživanja pokazuje da kava, uključujući i onu bez kofeina, može imati učinak na smanjenje upale u tijelu – barem kod nekih ljudi.

Kava sadrži kompleksne aktivne spojeve

Redovita kava bogata je različitim aktivnim spojevima, uključujući kofein, klorogensku kiselinu (CGA), kafestol, trigonelin i kahveol. Kava bez kofeina također sadrži većinu tih spojeva, ali u minimalnim količinama ili bez kofeina.

Znanstvena istraživanja sugeriraju da ovi spojevi imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu pozitivno djelovati na zdravlje.

Upravo ti spojevi mogu objasniti zašto konzumacija kave – bilo obične ili bez kofeina – često korelira s nižim rizikom od bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti pa čak i određenih vrsta raka.

Utjecaj kave na upalu

Trenutna istraživanja pokazuju da kava može pomoći u smanjenju upale, barem kod nekih ljudi. Jedna studija je otkrila da redoviti konzumenti kave imaju niže razine upalnih markera u usporedbi s onima koji ne piju kavu.

Pregled studija iz 2018. godine pokazao je da su osobe koje redovito piju kavu rjeđe razvijale dijabetes tipa 2 od onih koji kavu ne konzumiraju.

redoviti konzumenti kave imaju niže razine upalnih markera u usporedbi s onima koji ne piju kavu
FOTO: Shutterstock

No, postoje i dokazi da kava kod nekih ljudi može povećati upalu. Genetske razlike i individualni faktori vjerojatno igraju ulogu u tome kako kava utječe na upalne procese.

Upala može dovesti do različitih posljedica, uključujući češće infekcije, umor, bolove i probavne smetnje.

Ako primijetite ove simptome nakon konzumacije kave, možda bi bilo dobro smanjiti količinu i pratiti promjene.

Kava bez kofeina – ima li isti učinak?

Istraživanja koja uspoređuju učinke obične i kave bez kofeina na upalu još su ograničena. Kava bez kofeina sadrži iste korisne spojeve kao i obična kava, osim kofeina, pa se očekuje da može imati slične protuupalne učinke. Ipak, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Emadi, R. C. i Kamangar, F. (2025). Coffee’s Impact on Health and Well-Being. Nutrients, 17: 2558.
  2. Petre, A. (2025). Does Coffee Help or Cause Inflammation? Healthline.
  3. Socała, K. i sur. (2020). Neuroprotective Effects of Coffee Bioactive Compounds: A Review. Int. J. Mol. Sci., 22(1): 107.
  4. Carlström, M. i Larsson, S. C. (2018). Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutrition Reviews, 76(6): 395–417
  5. Muqaku, B. i sur. (2016). Coffee consumption modulates inflammatory processes in an individual fashion. Mol. Nutr. Food Res., 60(12): 2529–2541.  

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu