Ovo je najvažniji alat za život bez glutena – i upravo je doživio najveći rast dosad!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
U srijedu 12. studenog udruga CeliVita – Život s celijakijom organizirala je novo izdanje “Večeri bez glutena” – događaja koji okuplja proizvođače, partnere, zdravstvene stručnjake i članove zajednice koji žive bez glutena.
Središnja tema ovogodišnje večeri bio je rast i razvoj Registra bezglutenskih proizvoda (https://bezglutena.celivita.hr), najvažnijeg alata za sigurnu prehranu osoba s celijakijom, uz predstavljanje rezultata istraživanja tržišta i osvrt na proteklu godinu rada Udruge.
Amalija Jurjević Delišimunović, predsjednica Udruge, naglasila je da “Večer bez glutena” predstavlja ključnu platformu za razmjenu znanja, iskustava i inicijativa koje značajno doprinose kvaliteti života osoba s celijakijom.
Predstavila je pregled aktivnosti Udruge u proteklih godinu dana, ističući sudjelovanje u četiri projekta, organizaciju 24 događaja te nastavak i proširenje opsega rada Savjetovališta.
Ida Čarnohorski, potpredsjednica Udruge, podsjetila je na početke ideje o Registru, dok je Dorotea Valentić, nutricionistica Udruge, predstavila njegov razvoj “u brojkama” te rezultate najnovijeg istraživanja bezglutenskog tržišta.

Rezultati istraživanja
Trenutno Registar sadrži 1.400 proizvoda od 31 proizvođača čime se korisnicima i svima uključenima u pripremu hrane bez glutena osiguravaju provjerene informacije o proizvodima.
Registar je istaknut kao ključni i najkorišteniji projekt Udruge, nastao upravo iz potrebe za takvim informacijama. Stalan rast broja proizvoda, proizvođača i korisnika potvrđuje njegovu važnost i potrebu za suradnjom između industrije i Udruge.
Prema istraživanju provedenom u srpnju 2025., 59 % kućanstava koja žive s celijakijom vodi potpuno bezglutensko kućanstvo. To znači da kada jedan član obitelji ima celijakiju – gotovo cijela obitelj postaje potrošač bezglutenskih proizvoda.
Pokazuje se da je riječ o izuzetno lojalnoj i visoko angažiranoj skupini potrošača s jasnim očekivanjima vezanim uz sigurnost i kvalitetu. Za proizvođače to znači stabilno i predvidljivo tržište, a za ugostitelje jasnu potrebu za sigurnim postupcima pripreme hrane i ponudom koja izbjegava kontaminaciju.
Istraživanje je također pokazalo da 47 % ispitanika mjesečno troši više od 150 eura samo na bezglutenske proizvode, a većina ih kupuje dvaput tjedno.
Najveće tržišne prilike ispitanici vide u deklariranim proizvodima poput gotovih jela, lisnatog tijesta, kroasana, sladoleda i bezglutenskih žitarica bez kontaminacije.

“Registar je dokaz da zajedničkim radom možemo mijenjati stvari nabolje!”
U završnoj poruci naglašeno je kako je vizija Udruge stvaranje društva u kojem je život bez glutena siguran, dostojanstven i ravnopravan.
Partneri iz prehrambene industrije pozvani su na daljnju suradnju, dok je novim potencijalnim partnerima upućen poziv da se uključe u razvoj još sigurnije i dostupnije bezglutenske ponude u Hrvatskoj i regiji.
Organizatori su poručili:
Registar je dokaz da zajedničkim radom možemo mijenjati stvari nabolje. Hvala svima koji svojim partnerstvom, podrškom i povjerenjem doprinose stvaranju sigurnijeg i kvalitetnijeg života za osobe koje žive s celijakijom.
Događaj je uključivao i glazbeni dio – jazz vokalistica i članica Udruge Andrea Rakočević izvela je tri autorske skladbe, a “Večer bez glutena 2025”. zaključena je uz bezglutenske zalogaje u ozračju zajedništva, inspirativnih razgovora i razmjene ideja za sigurniji i ravnopravniji života bez glutena.
Podsjetimo, Registar je razvijen 2021. godine kao pilot projekt u sklopu Interreg projekta “CD SKILLS” u kojem je CeliVita sudjelovala kao hrvatski partner uz KDB Zagreb.
Danas je Registar ključan alat za oboljele od celijakije, dostupan 24 sata na dan, i od velike koristi svima koji pripremaju hranu bez glutena – u obiteljskim domovima, institucionalnim kuhinjama (vrtić, škola, bolnica) ili ugostiteljskim objektima.
Pročitajte i ove članke:
- Za oboljele od celijakije opasna je i najmanja količina glutena, ali Hrvatska to ne shvaća ozbiljno!
- Celijakija i prehrana: Što je zabranjeno, a što dozvoljeno?
- “Smatraju to pomodarstvom, kao držanje dijete ili novi prehrambeni trend!”: Oboljeli od celijakije opisuju kako izgleda život s ovom autoimunom bolešću.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- CeliVita - Život s celijakijom
- hrana bez glutena
- namirnice bez glutena
- proizvodi bez glutena
- Registar bezglutenskih proizvoda
- Medijsko priopćenje udruge CeliVita – Život s celijakijom.