Diskriminacija u menzi: Što s bezglutenskom hranom?

Diskriminacija u menzi Što s bezglutenskom hranom

Jučer je u Zagrebu održana panel rasprava “Studentska bezglutenska prehrana” koju je, povodom Mjeseca svjesnosti o celijakiji, organizirala udruga CeliVita – Život s celijakijom, u suorganizaciji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu i udrugom studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Probion.

Studenti s celijakijom izrazito su ranjiva skupina oboljelih, a pogotovo studenti koji studiraju izvan mjesta stanovanja.

U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ne postoji nijedna studentska menza koja nudi siguran bezglutenski obrok, zbog čega se studenti s celijakijom nalaze u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na druge studente, ugroženo im je zdravlje, a studiranje otežano.
Izazovi studenata s celijakijom Uvijek moraš sve isplanirati unaprijed
FOTO: CeliVita

Izazovi studenata s celijakijom: “Uvijek moraš sve isplanirati unaprijed!”

Sami studenti s celijakijom su posvjedočili o tome u prvom dijelu panel-rasprave. Lorin, studentica Grafičkog fakulteta, komentirala je izazove studiranja s celijakijom:

Rekla bih da je najveći izazov nedostatak praktičnosti u životu. Kad imate celijakiju, morate uvijek imati sve isplanirano barem jedan dan unaprijed. Kada idem s društvom u menzu, nosim svoju hranu koju sam najčešće skuhala večer prije. Ako uzmem nešto, to je bočica vode, jogurt ili voćka koja se nudi taj dan.

Iva, studentica fizioterapije, naglasila je da na pripremu hrane troši puno vremena koje bi radije iskoristila za učenje ili druženje s prijateljima, a Lucija, studentica Filozofskog fakulteta, je istaknula da se često osjeća isključeno ili kao teret svojim prijateljima.

Stručnjaci upozoravaju Bezglutenska ponuda nije luksuz, već potreba
FOTO: CeliVita

Stručnjaci upozoravaju: “Bezglutenska ponuda nije luksuz, već potreba!”

U drugom dijelu panel rasprave dr. med. Tatjana Petričević Vidović, spec. školske medicine, upozorila je na opasnost izostanka bezglutenske ponude u studentskim menzama:

Izostanak sigurnog bezglutenskog obroka u menzama je diskriminacija oboljelih. To dovodi do povećanog rizika za kršenje pravilne prehrane, izloženosti glutenu, pogoršanju simptoma, a samim time utječe na kvalitetu života, jer ugrožava zdravlje i život te povisuje troškove liječenja.

Jasna Tomašić, pomoćnica ravnatelja za studentsku prehranu Studentskog centra u Zagrebu, ukazala je na izazove uvođenja bezglutenske prehrane u veliki sustav kao što je studentska prehrana, ali se složila da je to problem koji se mora početi rješavati uz podršku nadležnih institucija.

Petra Viličnik, predstavnica Odjela za dijetetiku i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, predstavila je kuhinju KDB-a Zagreb kao primjer dobre prakse koja nudi siguran bezglutenski obrok svojim pacijentima te je istaknula:

Na početku smo pripremi bezglutenskog obroka pristupali s puno više straha, sada smo puno sigurniji u naš rad, iako uvijek treba pristupati s jednakim oprezom i vršiti kontinuiranu edukaciju. Priprema sigurne hrane bez glutena nije nemoguća, čak i ako uvjeti nisu idealni. Najvažnija je edukacija zaposlenika te uspostavljanje kontrolnih mjera.

Branko Ptiček, načelnik Sektora za upravljanje visokim učilištima i studentski standard Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, protumačio je zakonski okvir i pravilnik te najavio izradu novog pravilnika koji bi olakšao organizaciju bezglutenske prehrane u studentskim menzama.

Rješenja i podrška - od edukativnih videa do zakonskih promjena
FOTO: CeliVita

Rješenja i podrška – od edukativnih videa do zakonskih promjena

Na kraju je premijerno prikazan edukativni video “Sigurno bez glutena” u kojem su sudjelovali studenti s celijakijom. Namijenjen je novooboljelima koji uz njega mogu naučiti kako u trgovinama izabrati sigurne proizvode bez glutena.

Inicijativu uvođenja bezglutenske ponude u studentske menze su podržali i Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu čiji predstavnici su nazočili događaju.

Sustavna edukacija javnosti o celijakiji ključna je za uključivanje još većeg broja stručnjaka, tvrtki i institucija u traženje učinkovitih rješenja za pravovremeno prepoznavanje bolesti te osiguravanje dostupnosti sigurnih, bezglutenskih proizvoda i obroka koji su nužni za kvalitetan i produktivan život s celijakijom te sprječavanje teških komplikacija.

Relevantne i znanstveno utemeljene informacije o celijakiji, alergiji na pšenicu i intoleranciji na gluten, kao i savjeti za život s celijakijom dostupni su na mrežnoj stranici udruge CeliVita www.celivita.hr, a Registru bezglutenskih proizvoda možete pristupiti putem poveznice bezglutena.celivita.hr.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćemnje udruge CeliVita – Život s celijakijom.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: CeliVita - Život s celijakijom

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu