Osam savjeta za uklanjanje neugodnog mirisa iz cipela

Mnogi se bore s ovime

Neugodan miris stopala ili “bromhidroza” česta je pojava, osobito u toplim okruženjima gdje bakterije i gljivice mogu uspijevati. Ovi mikroorganizmi, koji se ponekad hrane gornjim slojem vaše kože, oslobađaju neugodne mirise.

Sintetički materijali u cipelama, u kombinaciji sa znojem, mogu pridonijeti problemu. Ako se vaša stopala puno znoje, stvaraju savršeno okruženje za te mikroorganizme, što dovodi do stalnog neugodnog mirisa kada nosite istu obuću.

Samo pranje i sušenje stopala neće u potpunosti riješiti problem; jednako je važno održavati cipele čistima kako bi se spriječio povratak neugodnih mirisa.

Evo nekoliko pristupačnih savjeta za održavanje svježeg mirisa cipela tijekom cijele godine.

Izmjenjujte obuću

Izbjegavajte nošenje istog para cipela svaki dan kako bi se one potpuno osušile između nošenja. Uklanjanje uložaka može također ubrzati proces sušenja.

Koristite puder za stopala

Puder za stopala može upiti višak vlage i održati stopala suhima, što smanjuje neugodan miris. Pazite da očistite prostor između prstiju kako biste spriječili nakupljanje pudera.

Isprobajte pijesak za mačke

Pijesak za mačke upija vlagu i mirise. Napunite stare čarape ili najlonke pijeskom, zavežite ih i stavite u cipele preko noći kako biste uklonili vlagu.

Raspršivanje dezinfekcijskog sredstva ili alkohola u cipele može pomoći u uništavanju bakterija
FOTO: Shutterstock

Koristite dezinfekcijske sprejeve

Raspršivanje dezinfekcijskog sredstva ili alkohola u cipele može pomoći u uništavanju bakterija koje uzrokuju neugodan miris. Nanesite lagani sloj kako biste izbjegli preveliku vlažnost.

Koristite uloške s ugljenom

Iako nije znanstveno dokazano za cipele, ugljen je poznat po uklanjanju mirisa i može biti koristan u proizvodima poput uložaka.

Limunov sok i voda

Limunov sok ima antibakterijska svojstva i može pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože. Iako nije opsežno proučavan u kontekstu neugodnog mirisa stopala, neki ljudi smatraju korisnim ispiranje stopala limunovim sokom.

Soda bikarbona u filterima za kavu

Za uklanjanje mirisa iz cipela napunite filtere za kavu sodom bikarbonom, kukuruznim škrobom ili dječjim puderom, zavežite ih i stavite u cipele preko noći.

Perite stopala i nosite čiste čarape

Svakodnevno perite stopala sapunom i vodom, osobito između prstiju, i pazite da su potpuno suha prije nego što obujete čarape i cipele. Pamučne čarape mogu pomoći ako se puno znojite.

Navedeni kućni lijekovi mogu pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa iz stopala i cipela, ali najbolje dugoročno rješenje je održavanje stopala i obuće čistima. Redovito mijenjajte čarape i rotirajte obuću kako bi se ona potpuno osušila. Ako neugodan miris stopala i dalje traje, obratite se podijatru za stručni savjet. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Frame, D. (2024). How To Get the Smell Out of ShoesHealth.
  2. Leverette, M. M. (2024). How to Stop Shoes From Smelling—9 Different WaysReal Simple.
  3. Jacob, D. i Kumar, K. How Do You Get a Bad Smell Out of Shoes? MedicineNet.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu