Jenna Fischer dobila je rak koji sve češće pogađa žene

Jenna Fischer

Glumica Jenna Fischer, poznata po ulozi Pam Beesly u seriji The Office, otkrila je da joj je u prosincu dijagnosticiran rak dojke u ranom stadiju te da je sada slobodna od raka nakon što je prošla operaciju (lumpektomiju), kemoterapiju i zračenje.

U objavi na Instagramu Fischer je naglasila važnost redovitih mamografija, podijelivši da je njezin tumor bio toliko malen da ga nije bilo moguće otkriti fizičkim pregledom.

Upozorila je da odgađanje pregleda može dovesti do ozbiljnijih posljedica.

Fischer je objasnila kako su njezini početni rezultati mamografije bili nejasni zbog guste strukture tkiva dojke, što može otežati otkrivanje tumora.

Naknadni ultrazvuk dojke otkrio je mjesto u njezinoj lijevoj dojci, što je dovelo do biopsije i dijagnoze raka dojke prvog stadija – ranog stadija s manjim, lakše izlječivim tumorima. Međutim, Fischer je imala agresivni oblik raka poznat kao trostruko pozitivni rak dojke.

Ključne lekcije iz Fischerinog iskustva uključuju sljedeće.

Nemojte odgađati mamografiju

Fischer je bila potaknuta da zakaže svoj pregled nakon što je vidjela druge kako na društvenim mrežama objavljuju o svojim pregledima, i zahvalna je što je to učinila. Poziva i druge da ozbiljno shvate važnost mamografije.

mjesec borbe protiv raka dojke
FOTO: Shutterstock

Upoznajte svoj rizik od raka dojke

Fischer je ohrabrila svoje pratitelje da provjere svoj rizik od raka dojke, koji liječnici izračunavaju na temelju osobne i obiteljske povijesti bolesti. Poznavanje svojeg rizika može utjecati na to kada biste trebali započeti preglede.

Gusto tkivo dojke zahtijeva dodatne pretrage

Gusto tkivo dojke kod Fischer otežalo je otkrivanje tumora mamografijom pa je ultrazvuk dojke bio ključan za dijagnosticiranje raka. Gusto tkivo češće se javlja kod mlađih žena i može zakloniti tumore na mamografiji.

Trostruko pozitivni rak dojke je agresivan

Ovaj tip raka raste preko hormonskih receptora i HER2 proteina, što ga čini agresivnijim. Zbog Fischerine rane detekcije, rak se nije proširio, ali je ipak morala proći kemoterapiju i zračenje zbog prirode bolesti.

Rak dojke prvog stadija ima izvrsne stope preživljavanja

Fischerin rak otkriven je u ranom stadiju, što joj prema stručnjacima daje 99 % šanse za preživljavanje u narednih pet godina.

Fischer je svoju poruku zaključila dobrim vijestima – sada je bez raka i nastavlja se pratiti kako bi se osiguralo da tako i ostane. Završila je podsjetnikom ženama da ostanu odgovorne prema svojim pregledima, citirajući humorističnu referencu iz serije The Office:

Take it from Pam and her Pam Pams. Michael was right. Get ‘em checked ladies.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Guliver Image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu