Ovo su tri najučinkovitija načina za prestanak pušenja

Prestanak pušenja donosi brojne zdravstvene prednosti

Sada je idealno vrijeme za prestanak pušenja, jer su dostupni brojni proizvodi koji pomažu ljudima da ostave cigarete. Međutim, može biti izazovno odrediti koje su metode najučinkovitije.

Nedavni pregled Društva za proučavanje ovisnosti identificirao je tri najbolje strategije za prestanak pušenja, na temelju više od 300 studija u kojima je sudjelovalo 157.179 sudionika.

Tri najučinkovitija načina za prestanak pušenja

Cochrane Tobacco Addiction Group (CTAG) provela je ovo opsežno istraživanje, koje je dr. Jonathan Livingstone-Banks za Healthline opisao kao “zlatni standard u medicinskim dokazima”. Pregled je istaknuo tri intervencije kao najučinkovitije za prestanak pušenja:

  • vareniklin – lijek na recept koji, u kombinaciji s edukacijom i savjetovanjem, pomaže ljudima da prestanu pušiti
  • citizin – biljno sredstvo za prestanak pušenja koje se desetljećima koristi u Europi, ali nije odobreno od strane FDA i nije dostupno u SAD-u
  • e-cigarete (s nikotinom) – iako kontroverzne, pokazalo se da e-cigarete pomažu ljudima da prestanu pušiti; međutim, nijedna e-cigareta nije odobrena od strane FDA za ovu svrhu.

I vareniklin i citizin djelomični su agonisti nikotinskih receptora, koji smanjuju želju i simptome odvikavanja, što čini pušenje manje ugodnim. Nikotinska nadomjesna terapija, kao što su nikotinski flasteri i žvakaće gume, također se pokazala učinkovitom, posebno kada se kombiniraju dugotrajni i brzodjelujući proizvodi.

Antidepresiv bupropion je još jedna opcija, iako manje potkrijepljena dokazima. Pokazalo se da podrška u ponašanju, uključujući terapiju i savjetovanje, te financijski poticaji također pomažu pušačima pri prestanku pušenja.

Još uvijek se raspravlja o učinkovitosti e-cigareta
FOTO: Shutterstock

E-cigarete i prestanak pušenja

Još uvijek se raspravlja o učinkovitosti e-cigareta, posebice u pogledu njihove sigurnosti i privlačnosti tinejdžerima.

Unatoč ovim zabrinutostima, dokazi sugeriraju da su one sigurnija alternativa pušenju i mogu pomoći ljudima da prestanu pušiti.

Dok je dugoročna sigurnost još neizvjesna, kratkoročne studije ne pokazuju značajnu razliku u nuspojavama između e-cigareta i nikotinske nadomjesne terapije. Stručnjaci naglašavaju važnost korištenja ovih dokaza za ažuriranje smjernica za prestanak pušenja, osobito kod pacijenata s rakom.

Prestanak pušenja donosi brojne zdravstvene prednosti. Prema Američkom udruženju za pluća, poboljšanja počinju unutar 20 minuta nakon prestanka pušenja, uz smanjenje rizika od bolesti srca, raka pluća i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja tijekom vremena. Stručnjaci preporučuju određivanje datuma prestanka pušenja i kombiniranje lijekova i savjetovanja za najbolje šanse za uspjeh.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu