Kako prestati pušiti u 2016. godini?

zabrana pušenja

Ako je vaša novogodišnja odluka prestati pušiti, imate sreće. To je sada lakše nego ikada. Donosimo vam savjete psihologa i liječnika kako učiniti 2016. godinu vašom najzdravijom godinom do sada.

Promijenite svoju rutinu

Razmislite o vremenu kada najviše pušite i planirajte zanimljive aktivnosti tijekom tog vremena. Na primjer, ako obično zapalite cigaretu nakon večere, umjesto uvlačenja duhanskog dima otiđite na dvadesetominutnu šetnju ili čak operite suđe da zbunite svoj organizam.

Također umjesto cigarete, pojedite voće ili popijte čašu hladne vode i pričekajte nekoliko minuta da vas prođe želja za cigaretom. Istraživanja pokazuju da promjene u ponašanju i 10 do 15 minuta meditacije dnevno mogu pomoći ljudima prestati pušiti.

Kombinirajte nekoliko pristupa

Istraživanja pokazuju da ćete dvaput vjerojatnije prestati trajno pušiti ako kombinirate pristupe – prestanak s lijekovima ili nadomjesnim terapijama nikotinom.

Nikotinske gume za žvakanje, nikotinske pastile i flasteri, nikotinski sprej za nos i inhalator mogu pomoći da se postupno smanji unos nikotina, a vaš liječnik može propisati različite vrste psihofarmaka.

Na jednu stvar se ne smijete oslanjati: e-cigaretu! Nedavno istraživanje je pokazalo da je e-cigareta može ugroziti funkciju pluća, iritirati dišne puteve i sadrži vlastite kancerogene kemikalije.

Nikotin

Online podrška

Podrška je presudna, ali ona ne mora biti licem u lice. Istraživanja pokazuju da web programi mogu biti jednako učinkoviti kao osobna savjetovanja i grupne podrške.

Na internetu možete pronaći brojne škole nepušenja, korak-po-korak vodiče za odvikavanje, oglasne ploče i forume koji će pomoći da ostanete povezani s ljudima koji također pokušavaju razbiti ovu nezdravu naviku.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako prestati pušiti u 2016. godini?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.