Pet neuobičajenih načina da poboljšate svoje raspoloženje

Pet neuobičajenih načina da poboljšate svoje raspoloženje

Svi smo čuli uobičajene prijedloge za podizanje raspoloženja, poput šetnje ili prakticiranja zahvalnosti. Međutim, ako vam se one čine ustajalima, evo nekoliko svježih i kreativnih alternativa.

Vratite se starim hobijima

Ponekad prestanemo raditi stvari u kojima smo nekoć uživali, a da toga nismo svjesni. Ponovno otkrijte te aktivnosti – bilo da se radi o naručivanju iz omiljenog restorana, povratku u poznati park, pohađanju tečaja joge ili bavljenju starim hobijem poput uzgoja biljaka ili posjeta omiljenom mjestu.

Preoblikujte negativnu priču

Često se bavimo samokritičnim mislima poput “Trebao sam učiniti bolje” ili “Iznevjerio sam nekoga.” S vremenom se te priče čine kao činjenice. Pokušajte ih preoblikovati tako da istražite različita objašnjenja ili perspektive – oštre, neutralne ili velikodušne – umjesto da ih vidite kao apsolutne istine. Ovo preoblikovanje može vam pomoći da “olabavite njihov stisak”.

Budite kreativni sa zadacima koje morate obaviti

Možete uključiti kreativnost u zadatke koje već obavljate. Primjerice, umjesto da večeru pripremate na uobičajeni način, pretvorite je u zabavnu, tematsku večer – nasumično odaberite zemlju, istražite jednostavan recept iz te kulture i pokušajte ga skuhati zajedno sa svojom obitelji ili prijateljima.

Odjenite se, pustite glazbu iz te zemlje i učinite to nezaboravnim iskustvom. To je razigran način da običan zadatak pretvorite u nešto nezaboravno i uzbudljivo.

Vratite se starim hobijima
FOTO: Shutterstock

Pojednostavite rješavanje problema

Dugotrajni zadaci mogu vas opteretiti. Za poboljšanje raspoloženja pronađite jednostavniji način rješavanja problema.

Bilo da to znači prenamjenu predmeta koji već posjedujete, delegiranje zadatka ili ponovno korištenje rješenja iz prošlosti, cilj je brzo ga ukloniti s popisa i olakšati svoje mentalno opterećenje.

Odbacite misao “moram”

Misli “moram”, poput “moram pospremiti prije nego što dovedem goste” ili “moram se ponovno povezati s nekim”, mogu biti mentalno iscrpljujuće. Fizičko odbacivanje ovih misli može biti oslobađajuće – zapišite ih i bacite, ili ih prekrižite i zamijenite nježnijom alternativom.

Provođenje ovih ideja u djelo

Kako biste promijenili način razmišljanja, počnite s pristupom koji se temelji na ponašanju, poput ponovnog vraćanja na prošli hobi ili pojednostavljenja zadatka.

Ove radnje vam mogu dati energiju da promijenite svoje mišljenje.

Međutim, trajna promjena često dolazi kombinacijom promjena ponašanja s dubljim promjenama načina razmišljanja. Korištenje obje strategije pruža fleksibilnost ovisno o tome što vam je potrebno u ovom trenutku. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Boyes, A. (2024). 5 Uncommon Ways to Re-Energize Your MoodPsychology Today.
  2. Lowe, T. 10 Unique Ways to Boost Your Mood. LovingLife.co.
  3. 5 simple ways to improve low mood. British Heart Foundation.

     

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu