Najbolje poze za seks nakon operacije zamjene kuka

seks nakon zamjene kuka

Ako tražite savjet o nastavku seksualne aktivnosti nakon operacije zamjene kuka, na pravom ste mjestu.

Zamjena kuka značajna je operacija koja zahtijeva nekoliko tjedana oporavka. Iako mnogi očekuju bolju pokretljivost, neki bi mogli biti zabrinuti zbog ograničenja s kojima bi se mogli suočiti u ponovnom uspostavljanju intimnih odnosa.

Pozitivna vijest je da doista možete imati udoban seks nakon zamjene kuka. Međutim, može proći nekoliko tjedana dok se bol ili nelagoda ne povuku, kako biste sigurno nastavili sa seksualnom aktivnošću.

Najbolje seks poze nakon operacije zamjene kuka

Pregled iz 2017. je pokazao da je 44 % od 1.694 pacijenata doživjelo poboljšano seksualno zadovoljstvo, a 27 % je prijavilo povećanje seksualne aktivnosti nakon operacije.

Dr. Robert Blais, certificirani ortopedski kirurg, za Healthline napominje da se većina pojedinaca može vratiti spolnim odnosima unutar tri tjedna, a puna aktivnost obično se nastavlja nakon osam tjedana. Međutim, vrijeme oporavka može varirati ovisno o zacjeljivanju i fleksibilnosti.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego isprobate različite poze ili vježbe.

Evo četiri poze koje se smatraju sigurnima nakon zamjene kuka.

Misionarski položaj

Ovo je općenito sigurno, bilo da ste na vrhu ili dolje. U početku može biti veći izazov za žene, ali bi se s vremenom trebalo poboljšati.

Stajanje

Ako je vaša ravnoteža stabilna, stajanje uz korištenje zida kao potpore može biti dobra opcija.

Ležanje na rubu kreveta

Lezite na leđa s bokovima blizu ruba kreveta i stavite stopala na hrpu jastuka na podu. Vaš partner može stajati ili kleknuti okrenut prema vama.

Ležanje na boku

Ležanje na neoperiranoj strani može pomoći u izbjegavanju pretjeranog naprezanja operirane noge.

seks nakon operacije zamjene kuka
FOTO: Shutterstock

Položaji koje treba izbjegavati nakon endoproteze kuka

Određene položaje treba izbjegavati kako bi se spriječilo pretjerano pomicanje kukova. Budite oprezni sa sljedećim položajima:

  • fleksija kuka
  • ekstenzija
  • abdukcija
  • unutarnja i vanjska rotacija.

Izbjegavajte pomicanje koljena preko središnje linije tijela i podizanje kuka iznad razine koljena.

Evo četiri položaja kojih se treba kloniti tijekom oporavka:

  • ruke i koljena – treba izbjegavati položaje koji zahtijevaju da budete na rukama i koljenima, poput doggystylea
  • sjedenje na partneru – trebalo bi izbjegavati sjedenje partneru u krilu s otvorenim bokovima, osobito u početku
  • klečanje na vrhu – klečanje na partneru može previše saviti vaše kukove i treba ga izbjegavati
  • kukovi savijeni više od 90° – takvi položaji mogu povećati rizik od dislokacije; žene mogu biti sklonije iščašenju zbog veće fleksibilnosti.

Izbjegavajte istezanje kuka ili pomicanje noge unatrag, kao i križanje ili vanjsku rotaciju noge. Ležanje na trbuhu ili na operiranom boku također treba izbjegavati.

Potencijalni rizici

Zglob kuka omogućuje širok raspon pokreta, uključujući rotaciju, fleksiju i ekstenziju. Ekstremni pokreti mogu uzrokovati bol ili ozljedu. Tijekom prvih šest tjedana snažne aktivnosti mogle bi dovesti do opasnosti od dislokacije ili poremećaja na mjestu operacije, ali rizik se smanjuje nakon tog razdoblja.

Studija iz 2014. je pokazala da seksualni položaji često zahtijevaju značajnu pokretljivost kukova, a muškarci općenito nastavljaju seksualnu aktivnost prije nego žene zbog različitih potreba za kretnjom.

Savjeti za nastavak seksualne aktivnosti

Za ugodno uživanje u seksu nakon zamjene kuka:

  • posavjetujte se sa svojim liječnikom – razgovarajte o seksualnoj aktivnosti sa svojim liječnikom prije operacije ako je moguće; nakon operacije posavjetujte se prije nastavka
  • krenite polako – postupno prijeđite na seksualnu aktivnost; počnite polako prvih 3 – 6 tjedana
  • poduprite svoj zglob kuka – koristite ručnik ili presavijenu deku za potporu ako osjećate nelagodu
  • zagrijavanje – uključite se u nježna istezanja kako biste pripremili svoje zglobove i mišiće; posavjetujte se sa svojim liječnikom za odgovarajuća istezanja.

Kada kontaktirati svojeg liječnika?

Ako osjetite oštru bol, osjećaj trganja ili pucanja ili stalnu bol nakon seksa, obratite se svojem liječniku. Najbolje je voditi ove razgovore prije operacije, kako biste izbjegli kašnjenja u rješavanju problema.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Lindberg, S. (2021). The Best Sex Positions After a Hip ReplacementHealthline.
  2. Issa, K. i sur. (2017). Sexual Activity After Total Hip Arthroplasty: A Systematic Review of the OutcomesThe Journal of Arthroplasty, 32(1): 336–340. 
  3. Meiri, R. i sur. (2014). Sexual Function before and after Total Hip Replacement: Narrative Review. Sex. Med., 2(4): 159–167.  

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu