Je li kruh od kiselog tijesta zdrav ili je samo trend?

kruh od kiselog tijesta

Bez obzira na to jeste li ljubitelj kruha ili ne, vjerojatno ste naišli na kruh od kiselog tijesta (Sourdough Bread) u trgovinama zdrave hrane, tržnicama ili supermarketima.

Kiselo tijesto često se smatra zdravijim izborom kruha zbog svojeg jedinstvenog okusa, nutritivnih prednosti i tradicionalnih korijena. Kako je prerađena hrana povezana s raznim zdravstvenim problemima, tradicionalne opcije poput kiselog tijesta postaju sve popularnije.

Evo koje su prednosti takvog kruha, kakav je u usporedbi s integralnim i bijelim kruhom i je li kiselo tijesto doista zdravo.

Što je kruh s kiselim tijestom?

Za razliku od običnog kruha napravljenog s komercijalnim kvascem, kiselo tijesto koristi početnu kulturu vode i brašna ostavljenih da fermentiraju oko tjedan dana.

Ova prirodna fermentacija proizvodi ugljični dioksid koji pomaže dizanju kruha.

Starter za kiselo tijesto također razvija divlje kvasce i bakterije koje stvaraju mliječnu i octenu kiselinu, što daje kiselom tijestu pikantan okus i sprječava rast štetnih bakterija.

Starter za kiselo tijesto
FOTO: Shutterstock

Je li kruh od kiselog tijesta zdrav?

Većina komercijalno dostupnih kiselih tijesta napravljena je od bijelog brašna, koje sadrži manje vlakana i više natrija nego kruh od cjelovitog zrna pšenice. Dok se bijeli kruh može konzumirati povremeno, integralni je zdravija opcija.

Za zdraviji izbor potražite kiselo tijesto od cjelovitog zrna pšenice koje je dostupno u nekim trgovinama zdrave hrane i pekarnicama ili ga pokušajte napraviti sami.

Nutritivni sastav kruha od kiselog tijesta

Prema USDA 100 g kiselog tijesta od bijelog brašna sadrži:

  • kalorije – 272 kcal
  • ugljikohidrati – 51,88 g
  • vlakna – 2,2 g
  • bjelančevine – 10,75 g
  • masti – 2,42 g
  • natrij – 602 mg.

Kiselo tijesto je također bogato kalcijem, magnezijem, kalijem, folatom i niacinom.

Što je bolje – kruh od kiselog tijesta, integralni ili bijeli?

Odabir najboljeg kruha ovisi o vašim prehrambenim potrebama, okusu i preferencijama teksture. Usporedbe njihovih nutritivnih vrijednosti na 100 g možete vidjeti u tablici na poveznici.

Kruh od cjelovitog zrna pšenice ima najveći udio vlakana, magnezija i kalija, što ga čini boljim izborom za te nutrijente. Bijeli kruh ističe se sadržajem kalcija. Proces fermentacije kiselog tijesta može povećati bioraspoloživost minerala poput magnezija, bakra, željeza i cinka, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Sourdough Bread
FOTO: Shutterstock

Potencijalne prednosti kiselog tijesta

Fermentacija obogaćuje kiselo tijesto enzimima koji razgrađuju fitinsku kiselinu, što inhibira apsorpciju minerala. Kiselo tijesto također ima manje glutena, što ga čini lakšim za probavu za one osjetljive na gluten (iako nije prikladno za osobe koje ne podnose gluten).

Kiselo tijesto također ima niži glikemijski indeks, što dovodi do sporijeg i stabilnijeg porasta šećera u krvi i tako pomaže u izbjegavanju skokova i padova šećera.

Potencijalni rizici konzumiranja kruha s kiselim tijestom

Ako odlučite raditi kruh od kiselog tijesta kod kuće, trebate paziti na izostanak pojave mjehurića, promjene boje i sl.

Kiselo tijesto još uvijek sadrži gluten, što ga čini neprikladnim za osobe s intolerancijom na gluten ili celijakijom.

Kako odabrati zdrav kruh od kiselog tijesta?

Birajte kruh s minimalnom količinom konzervansa i šećera, idealno napravljen od samo brašna, vode, soli i minimalne količine šećera. Odlučite se za ručno izrađeno kiselo tijesto iz lokalnih pekarnica ili ga napravite sami kako biste osigurali kvalitetne sastojke.

Jednostavni sastojci, proces fermentacije, nutritivni profil i jedinstveni okus kiselog tijesta čine ga odličnim izborom za one koji traže zdraviju opciju kruha. Bez obzira na to kupujete li ga u lokalnim pekarnicama ili ga sami pripremate, kiselo tijesto je ukusan i nutritivan dodatak zdravstveno osviještenoj prehrani.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu