Utezi za zglobove opet su popularni, no jesu li učinkoviti?

Utezi za zglobove

Utezi za zglobove ponovno su stekli popularnost na TikToku. Korisnici tvrde da nošenje ovih utega tijekom hodanja ili obavljanja kućnih poslova može zategnuti ruke. U viralnom videu korisnica TikToka Kate Davidson je izjavila:

Ne treba vam pilates za zategnute ruke; samo koristite utege za zapešće i idite u šetnju.
@katedavidsun

Replying to @C bala bangles for toned arms!!

♬ original sound – Kate Davidson

No, nude li utezi za zglobove zaista zdravstvene prednosti? Stručnjaci potvrđuju da nude, iako ne baš onako kako mnogi korisnici TikToka sugeriraju. Evo što biste trebali znati prije nego što ih isprobate.

Utezi za zglobove

Utezi za zglobove obično su manšete 0,5 – 1,5 kg koje se nose oko zapešća ili gležnjeva, a postoje i utezi za zglobove od dva kilograma. Mogu se koristiti tijekom dnevnih aktivnosti poput hodanja ili kućnih poslova ili kao zamjena za lakše bučice.

Utezi jednog brenda, koji je najpopularniji na društvenim mrežama, izrađeni su od nehrđajućeg čelika i umotani u silikon radi udobnosti. Fleksibilni su i prilagodljivi, kako je za portal Health objasnila Susane Pata, strateginja za sadržaj iz Nacionalne akademije sportske medicine.

Utezi za zglobove dostupni su u trgovinama za fitness, a neki imaju tkaninu koja upija vlagu.

Mogu li utezi za zglobove doista ojačati vaše ruke?

Utezi za zapešća stvaraju dodatnu otpornost pokretima ruku, zbog čega izazivaju vaše mišiće više nego same vježbe s tjelesnom težinom. Mogu izazvati mišiće ruku i ramena, ali samo do određene mjere.

Da biste dobili više snage, potrebne su veće težine poput bučica.

Mišići mogu samo rasti ili se smanjivati. Toniziranje se odnosi na izgradnju mišića u kombinaciji s gubitkom masti, zbog čega mišići izgledaju definiranije.

utezi za zglobove 2 kg
FOTO: Shutterstock

Zdravstvene prednosti utega za zglobove

Iako utezi za zglobove neće izgraditi velike mišiće, mogu poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava i mišićnu izdržljivost. Dodavanje otpora vježbanju povećava opterećenje vašeg srca i mišića, zbog čega poboljšava njihovu izvedbu tijekom vremena.

Dodatna težina također može pomoći u sagorijevanju više kalorija tijekom vježbanja i dnevnih aktivnosti.

Utezi za zglobove također su korisni za one koji imaju problema s držanjem tradicionalnih bučica.

Sigurno korištenje nosivih utega

Utezi za zglobove nisu prikladni za svakoga, osobito za one s već postojećim ozljedama ruke ili ramena. Posavjetujte se s liječnikom prije nego isprobate ove utege. Provjerite jesu li manšete pravilno podešene za udobnost i koristite ih za aktivnosti s malim opterećenjem, kao što su hodanje, joga i pilates.

Njihovo nošenje tijekom kardio vježbi s velikim opterećenjem može opteretiti zglobove ramena i ruku. Povećani otpor također može otežati održavanje pravilne forme tijekom vježbi za gornji dio tijela, što može dovesti do neučinkovite aktivacije mišića ili ozljeda.

Pata je preporučila da počnete s malim težinama i postupno ih povećavate i da izbjegavate brze ili intenzivne vježbe.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu