Kako znati je li piletina pokvarena? Tri su glavna pravila
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Piletina, jedna od glavnih namirnica kod mnogih, svestrana je i izrazito nutritivna. Bilo da je kuhana u varivu ili pečena na žaru, nudi podlogu za niz kulinarskih kreacija.
Njezino nemasno meso, bogato proteinima, čini je osnovnim prehrambenim proizvodom, a njezina prilagodljivost omogućuje usklađivanje s različitim začinima, umacima i tehnikama kuhanja. Od pileće juhe s rezancima do pikantnog pilećeg curryja, piletina nadilazi granice, poziva na istraživanje i oduševljava nepca diljem svijeta.
Međutim, kao i drugo meso, može se pokvariti, utjecati na okus i potencijalno uzrokovati bolest.
Pokazatelji kvarenja
Znati kako prepoznati pokvarenu piletinu ključno je za sigurnu konzumaciju.
Boja
Sirova piletina trebala bi imati svijetlo ružičastu nijansu s bijelom masnoćom. Sivo ili zeleno meso ili žuta mast označavaju kvarenje. Blaga promjena boje normalna je zbog reakcija proteina. Rast plijesni, sluzavost ili neugodni mirisi znakovi su kvarenja.
Čuvajte ostatke u zatvorenim posudama u hladnjaku do tri dana. Brzo ohladite kuhanu piletinu kako biste spriječili razvoj bakterija.
Miris i tekstura
Pokvarena piletina ispušta neugodan miris. Što se tiče teksture, svježa sirova piletina je sjajna i čvrsta, nije sluzava ili ljepljiva. Kuhana piletina je suša od sirove. Promjene teksture poput povećane mekoće ili ljepljivosti ukazuju na kvarenje.
Rok trajanja
Provjerite datume paketa; dajte prednost datumu koji je označen s “upotrijebiti do“. Kupite piletinu pred kraj vašeg odlaska u kupovinu, kako biste smanjili vrijeme kvarenja. Ako je nećete odmah konzumirati, zamrznite je.
Zaključno, prepoznavanje znakova pokvarene piletine ključno je za sigurnu konzumaciju. Svježa piletina ima specifične karakteristike boje, mirisa i teksture. Ako niste sigurni, bacite je, kako biste izbjegli bolesti koje se prenose hranom.
Pročitajte i ove članke:
- Tek 53 % hrvatskih građana provjerava rok trajanja prilikom kupovine, a trebamo više paziti i oko pripreme i čuvanja hrane
- 7 vrsta hrane koju ne želite čuvati u hladnjaku dulje od 24 do 48 sati od pripreme
- Nemaju rok trajanja: Ovih 10 namirnica možete čuvati dulje vrijeme bez gubitka kvalitete ili nutritivne vrijednosti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Davidson, K. (2024). How to Tell if Chicken Has Gone Bad. Healthline.
- Weiss, J. (2022). How to Tell If Chicken Is Bad. Eating Well.
- Four Easy Ways to Tell If Your Raw Chicken is Bad. Banner Health.