Recept za krem juhu od rajčica
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Vezano uz ovu juhu imam za vas dobru i „lošu“ vijest ☺
Dobra vijest je ta što je juha izuzetno ukusna i ne pretjerano komplicirana za pripremu, a „loša“ vijest je da ćete imati nešto više prljavog suđa nego kad pripremate onu klasičnu juhu u jednom loncu.
Za pripremu vam treba aromatizirano ulje s bosiljkom koje ćete sami vrlo jednostavno napraviti, potreban vam je lonac u kojem kuhate rajčice s dodacima, zatim cijedilo i na kraju još jedan lonac u kojem ćete dovršiti procijeđenu juhu.
No, vjerujte mi trud će Vam se itekako isplatiti.
Potrebni sastojci
Sljedeći sastojci su vam potrebni za po prilici 2 l juhe:
- 2 kg svježih rajčica
- Bosiljak (svježi listovi)
- Češnjak (4-5 režnjeva)
- Maslinovo ili hladno prešano suncokretovo ulje
- Aceto balsamico ili vinski ocat (2-3 jušne žlice)
- Slatko vrhnje (za šlag) 1 dl
- Mozzarella 100-125 g
- Sol i papar
Priprema aromatiziranog ulja s bosiljkom
U mužar ulijte otprilike 1 dl maslinovog ili hladno prešanog suncokretovog ulja, dodajte 2 šake svježih listića bosiljka i jedan dobar prstohvat soli.
Dobro izmiješajte (gnječite listiće bosiljka u ulju dok ne puste aromu).
Meni je trebalo otprilike 10-ak minuta za to.
Vaše aromatizirano ulje je gotovo. Možete ga pripremiti i koji dan ranije i držati ga u hladnjaku u hermetički zatvorenoj staklenci pa što ne potrošite za pripremu juhe (a ostat će vam sigurno) iskoristite za pripremu nekog drugog jela.
Primjerice, kod pripreme preljeva za salatu, pripremite Bruschette i premažite ih tim uljem, posložite gore komadiće rajčica, sira….mogućnosti su neograničene.
Priprema krem juhe od rajčica
Rajčice operite i narežite na polovice ili četvrtine (koru nije potrebno skidati).
U lonac u kojem ćete kuhati juhu stavite 3-4 jušne žlice aromatiziranog ulja s bosiljkom s time da svakako stavite i pokoji listić iz ulja, zagrijte ulje i na njega ubacite očišćene režnjeve češnjaka (češnjak nije potrebno sjeckati, ubacite cijele režnjeve) i kratko pržite dok češnjak ne počne puštati aromu (uživajte taj trenutak u mirisu bosiljka i prženog češnjaka….meni je to poseban doživljaj).
Na češnjak ubacite narezane rajčice i zalijte s cca 1,5-2 dl vode.
Kuhajte uz povremeno miješanje cca 30 minuta.
Maknite s vatre i štapnim mikserom (blender, električna sjeckalica) izradite rajčice u kremu.
Dodajte vode ako je dobivena juha pregusta i procijedite.
U procijeđenu juhu dodajte mozzarellu nasjeckanu na male komadiće, vrhnje za šlag, posolite i popaprite.
Vratite na laganu vatru i pustite da se mozzarella otopi. Dodajte vinski ocat ili aceto balsamico.
Pustite gotovu juhu da malo odstoji, probajte i dotjerajte okus ako je potrebno.
Serviranje krem juhe od rajčica
Juhu servirajte tako da ju pokapate s malo vrhnja za šlag, stavite nekoliko kapi aromatiziranog ulja i po želji pokoji listić svježeg bosiljka.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja